6 hyvää vinkkiä marjametsään

6 hyvää vinkkiä marjametsään

Päivitetty 17.2.2022

Metsät ovat taas pullollaan luonnon omia karamelleja, ja on aika polkaista marjastuskausi käyntiin. Mitä on hyvä muistaa, kun lähtee marjaan? Lue tästä hyvät vinkit ennen metsään lähtöä.

1. Miten pukeudun marjametsään?

Pue pitkät housut, vilpoisa pitkähihainen paita ja kumisaappaat. Aurinkoisella säällä heitä päähän hattu. Suosi vaatteissa valkeita tai kirkkaita värejä, jotka erottuvat hyvin metsästä. Suihkauta ranteisiin ja niskaan hyttysmyrkkyä.

2. Mitä tarvitsen mukaan marjaan?

Hyvän keräysastian, esimerkiksi rasioita tai ämpärin. Pehmeät marjat, kuten vadelmat, kannattaa kerätä pienempiin rasioihin, etteivät ne vetisty. Kovempipintaiset mustikat ja puolukat voi kerätä isoon ämpäriin. Mustikoiden ja puolukoiden poimimiseen näppärä työväline on marjapoimuri. Metsävadelmien poimimista helpottavat puutarhahanskat, joista on leikattu sormenpäät pois. Hanskat suojaavat pensaan piikeiltä ja paljailla sormenpäillä on helppo poimia vadelmia. Varaa mukaan myös juotavaa ja halutessasi pientä purtavaa.

kuva

3. Mistä löytää parhaat marjapaikat?

Suomessa marjastus on jokamiehenoikeus eli marjastaa saa käytännössä missä vain, ellei sitä ole erikseen kielletty. Muista pysyä tarpeeksi kaukana asutuksesta. Marjoja ei kannata kerätä isojen teiden varsilta saasteiden takia. Hyvän marja-apajan löytäminen voi viedä aikaa. Alkuun pääsee sillä, että tietää, minkälaisessa maastossa marjat kasvavat. Mustikat viihtyvät kuusi- ja havumetsissä, vadelmat hakkuualueiden ja metsäteiden reunamilla, ja puolukat kuivilla kankailla ja kallioilla. Hillat ja karpalot kasvavat suoalueilla.

4. Mitä tehdä, jos eksyy metsässä?

Metsää ei tarvitse pelätä. Älä kuitenkaan ota mallia Hannulta ja Kertulta, vaan ota haltuun muutamat turvavinkit, jotta löydät metsästä turvallisesti pois. Jos lähdet metsään yksin, ilmoita läheisillesi, milloin menet ja minne. Jos metsä ei ole tuttu, ota mukaan kartta tai pysyttele sopivan matkan päässä tiestä. Ota myös mukaan puhelin, jossa on täysi akku. Puhelimeen kannattaa ladata ilmainen 112-sovellus. Sen avulla viranomaisten on helpompi paikantaa sinut, mikäli eksyt tai loukkaannut. Jos eksyt, soita heti apua. Energiaa ei kannata kuluttaa edestakaisin kävelyyn.

5. Mitä tehdä, jos karhu tulee metsässä vastaan?

Metsässä liikkuessa kannattaa pitää aina vähän ääntä. Usein karhut kuulevat äänet jo kauempaa ja osaavat pysytellä poissa. Jos karhu sattuu yllättämään, pysy rauhallisena. Älä huuda tai katso karhua silmiin, vaan peräänny rauhassa ja puhele niitä näitä. Karhua voi hämätä antamalla marjaämpärin haisteltavaksi. Jos karhu kuitenkin hyökkää, heittäydy maahan, suojaa niskasi ja soita hätäkeskukseen.

6. Mitä marjoille pitää tehdä keräämisen jälkeen?

Perkaa marjat mahdollisimman pian poimimisesta. Vetistyneitä marjoja on vaikeampi perata. Levitä marjat laakealle alustalle ja nypi roskat sormin. Ritilää tai imuriin liitettävää suppiloakin voi kokeilla. Jos pakastat marjat, annostele ne pakasterasioihin ja sirottele halutessasi pinnalle hieman sokeria. Sokeri saa marjojen vitamiinipitoisuudet ja värit säilymään parempina.

kuva

Lue lisää marjojen pakastamisesta tästä ja eri säilytysmenetelmistä täältä!