puolukka-header-image

Puolukka – syksyn superherkku

Päivitetty 8.7.2024

Puolukka on sisukas ja vahvasti kotimainen luonnonmarja: se kasvaa koko maassa, ja marjan poiminta-aika jatkuu aina ensilumen tuloon saakka. Puolukka onkin kerätyimpiä luonnonmarjojamme. Tummanpunainen metsäherkku maistuu niin tuoreena syysruoissa kuin talven varalle säilöttynä.

Milloin puolukkaa voi kerätä?

Puolukan poimintasesonki on loppusyksyllä ja se kestää yleensä syyskuun alusta lokakuun loppuun. Puolukoita kannattaa etsiä erityisesti kuivilta kangasmetsiltä.

Onko puolukka terveellistä?

Kotimaisena supermarjana tunnettu puolukka sisältää runsaasti ravitsemuksellisesti tärkeitä mangaania, ravintokuitua, flavonoideja sekä A-, C- ja E-vitamiineja. Puolukka on vähäkalorinen ja sen kuori sisältää paljon kuitua. Puolukka auttaa alentamaan verenpainetta ja huolehtii verisuonien hyvinvoinnista. Puolukan sisältämät ravintoaineet edistävät myös muun muassa maksan ja sapen toimintaa.

Miten säilöä puolukat?

Puolukoiden sisältämä bentsoehappo pitää huolen, että puolukka on luontaisesti hyvin säilyvä. Talvea varten puolukat voi säilöä parhaiten pakastamalla. Puolukat voi pakastaa kokonaisina ilman sokearia. Puolukat voi myös säilöä valmistamalla niistä hilloa tai survosta.

Mitä puolukasta voi valmistaa?

Puolukkaa käytetään perinteisesti sekä liharuokien lisäkkeenä että raaka-aineena marjakeitoissa, puuroissa, uuniruoissa ja leivonnaisissa. Puolukka kulkee käsi kädessä kotimaisten perinneliharuokien kuten karjalanpaistin, poronkäristyksen ja jauheliha-kaalilaatikon kanssa esimerkiksi puolukkasurvoksen tai -hillon muodossa. Puolukka sopii hyvin myös makeisiin herkkuihin, jälkiruokiin ja leivonnaisiin tuomaan kirpeyttä. Puolukan tuttuna makuparina on usein makea kinuski, joka taittaa hyvin puolukan vahvaa makua.

Parhaat puolukkareseptit

Suosikit puolukoista Pirkalta!

Ihastu kirpeään puolukkaan