Näin säilöt suolasienet
Päivitetty 31.8.2022Suolaaminen on perinteinen tapa säilöä sieniä. Suolasienistä valmistat herkullisen sienisalaatin syksyn ja talven juhliin.
- Sienten säilyvyyteen vaikuttaa säilöntäastioiden huolellinen desinfiointi. Keitä pestyjä purkkeja ja kansia kiehuvassa vedessä muutama minuutti. Lue myös lisävinkit maukkaiden säilykkeiden valmistamiseen.
2. Puhdista ja paloittele sienet. Suolaamiseen sopivat rouskut tai muut kiinteä- ja kovamaltoiset sienet, kuten haperot ja valmuskat.
3. Liota sieniä hetki vedessä. Kaada vesi pois.
4. Keitä rouskuja runsaassa vedessä 5–10 minuutta. Kaada vesi pois.
5. Huuhdo ja valuta sienet. Purista sienistä ylimääräinen vesi pois.
6. Varaa 100–150 grammaa karkeaa merisuolaa yhtä keitettyä sienikiloa varten. Lado desinfioituun purkkiin vuorotellen suolaa ja sieniä. Laita pohjalle ja päällimmäiseksi suolakerros. Älä täytä purkkia aivan täyteen.
7. Painele sienet tiiviisti purkkiin. Aseta sienten päälle painoksi puhdas kivi suljetussa pakastuspussissa, jotta kaikki sienet pysyvät säilönnän aikana muodostuvan suolaveden alla. Laita sienipurkki kylmään.
8. Tarkasta seuraavana päivänä onko suolavettä muodostunut purkkiin tarpeeksi. Jos suolavesi ei peitä kaikkia sieniä, kiehauta litra vettä ja 1,5 desilitraa suolaa. Jäähdytä ja kaada neste sienten päälle. Suolaveden tulee peittää kaikki sienet, muuten ne saattavat pilaantua.
Valmista suolasienistä herkullista ja helppoa sienisalaattia, joka sopii niin joulupöytään kuin talvisten herkkublinien täytteeksi.