Kantarellipasta 1440x550

Kantarellireseptejä moneen makuun

Julkaistu 27.6.2024

Kantarelli (puhekielessä usein kanttarelli) eli keltavahvero on erittäin maukas ja helposti tunnistettava ruokasieni. Kantarelli on oikea keittiön moniottelija, ja siitä valmistuvat maistuvat keitot, kastikkeet, risotot, piirakat, muhennokset, munakkaat ja monet muut herkut.

Keltainen metsäherkku

Keltavahveron eli kantarellin satokausi kestää tavallisesti aina kesäkuun lopusta syyskuun loppuun saakka. Kantarelleja löytää parhaiten koivuvaltaisien metsien valoisilta paikoilta, jossa ne kasvavat suurina ryppäinä. Kokematon sienestäjä voi vahingossa poimia mukaansa valevahveron, jonka ulkonäkö muistuttaa paljon kantarellia. Valevahvero on onneksi myrkytön, mutta maultaan mauton ja sitkeä – ei siis ollenkaan herkullisen kantarellin veroinen.

Kantarellit kannattaa käyttää tuoreena heti poimimisen jälkeen, mutta säilyy kohtalaisen hyvin myös jääkaapissa. Kantarelli maistuu parhaalta pannulla paistettuna, eikä ryöppäykselle ole tarvetta. Kantarelli sisältää paljon sienisokeria eli trehaloosia, mistä johtuen se saattaa kypsennettynäkin aiheuttaa vatsakipuja trehaloosi-intoleranssista kärsiville. Paras säilöntätapa kantarellille on pakastaminen.

Maukkaat kantarellireseptit

Kantarellit sopivat niin tuoreina kuin pakastettuina monenlaisiin ruokalajeihin, leivontaan ja säilöntään. Kantarellin makupariksi sopivat erityisen hyvin tuoreet yrtit, kuten rosmariini ja timjami. Kokeile kanttarellikastiketta, kanttarellikeittoa, kantarellipiirakkaa, kanttarellirisottoa, kantarellipastaa tai vaikka kanttarellipizzaa!

Katso lisää vinkkejä sienten hyödyntämiseen ruoanlaitossa