Hyppää sisältöön
Täytetyt herkkusienet lautasilla valkoisella alustalla. Ympärillä somisteena juomalaseja ja aterimia.

Herkkusieni on ikisuosikki

Julkaistu 28.1.2025

Kaikille tutut herkkusienet kuuluvat Suomen käytetyimpiin ruokasieniin. Ne sopivat monipuoliseen ruoanlaittoon, ovat edullisia ja valmistuvat nopeasti ilman sen kummempaa esivalmistelua. Tutustu herkkusieneen ja hyödynnä sitä ruoanlaitossa!

Herkkusieniä saat helposti kaupasta

Herkkusieniä viljellään ympäri vuoden, ja erilaisia herkkusieniä voikin löytää helposti kaupan hyllyltä. Valkoinen herkkusieni on maultaan mieto ja ruskea herkkusieni hieman aromikkaampi vaihtoehto. Myös portobello on herkkusieni, joka on saanut kasvaa pidempään ja maistuu täten myös voimakkaammalta.

Herkkusienet sisältävät hyvin vähän energiaa, eli ne ovat kevyttä kesäruokaa parhaimmillaan. Ravintoarvoiltaan herkkusienet ovat kuitenkin verrattavissa lihaan ja kalaan, sillä ne koostuvat suurelta osin proteiinista.

Herkkusieniä ei kannata huuhdella – herkkusienien käyttö

Herkkusieniä ei kannata huuhdella vedellä ennen käyttöä, vain kevyt pyyhkäisy talouspaperilla tai sudilla riittää. Parhaiten herkkusienet säilyvät viileässä, noin +2–+4 asteessa.

Pitääkö herkkusienistä poistaa kanta?

Herkkusienistä ei tarvitse poistaa kantaa, vaan voit hyödyntää sen kokonaan. Kun otat koko sienen käyttöön, vältät myös ruokahävikkiä!

Parhaat reseptit herkkusienistä

Herkkusieni on monipuolinen käytettävä ruoanlaitossa. Voit syödä sienet sellaisenaan tai hyödyntää erilaisissa ruoissa kuten keitoissa, pastoissa tai vaikka burgerin välissä! Testaa rohkeasti uusia yhdistelmiä.

Herkuttele herkkusienillä Pirkan tapaan

Katso lisää vinkkejä sienten hyödyntämiseen ruoanlaitossa