helmililja paakuva 1440x550

Helmililja – ideat kukkasomisteisiin ja pääsiäispöytään

Julkaistu 19.1.2024

Herkkä ja hurmaava helmililja tuo kevään mukanaan ja se sopii kauniisti pääsiäisen kukaksi. Poimi helpot koristeluideat ja helmililjan hoito-ohjeet!

Pääsiäisen kestosuosikki helmililja hehkuu raikkaissa sinivalkoisissa väreissä ja tuo kevään valon mukanaan. Kun haluat helppohoitoiset, mutta suloiset ruukkukukat pääsiäispöytään, valitse helmililjat. Pääsiäisen jälkeen voit istuttaa kukat ulos.

Keväisin kukkiva helmililja viihtyy parhaiten viileässä, alle 10 asteen lämpötilassa. Helmililjaa käytetään sekä leikkokukkana että puutarhakasvina. Se on täydellinen valinta parvekkeelle ja terassille, mutta siitä saa myös suloisen pöytäkimpun, kun muistaa siirtää kimpun yöksi ulos. Näin se kukkii ja säilyy kukassa pitempään. Lasitettu parveke on ihanteellinen paikka helmililjoille, sillä lasitus suojaa yön kylmältä ja päivien runsas valo hellii kasveja.

Helmililjan tieteellinen nimi Muscari viittaa kukan myskiseen ja mausteiseen tuoksuun. Helmililjaa esiintyy luonnossa Välimeren alueella ja Lounais-Aasiassa. Pirkka Helmililja kasvatetaan Partaharjun puutarhassa.

Helmililjan hoito-ohjeet

Osta kaupasta nupullisia kukkia, sillä ne kestävät jo auenneita pidempään. Voit siirtää kasvit myyntiruukusta kookkaampaan ruukkuun tai astiaan. Mullaksi kelpaa tavallinen kukkamulta. Kastele helmililjaa niukasti, mutta säännöllisesti. Kosteus on tärkeää erityisesti pakkasöiden jälkeen, sillä kasvi tarvitsee lämmetessään välittömästi vettä.

Helmililjan kukinta kestää viikosta kahteen. Kukinnan jälkeen istuta ne ulos, jos maa on sulanut. Helmililjasta voi saada monivuotisen kukkijan pihaan tai puutarhaan. Helmililja lisääntyy vauhdikkaasti omista sipuleistaan ja sen lehdet pysyvät vihreinä pitkälle kesään.

3 x kukkaloistoa helmililjoilla – poimi helpot sisustusideat kevätkotiin

1. Pääsiäiskranssi helmililjasta

Sido helppo helmililjakranssi valmiiseen kranssipohjaan. Irrota helmililjat varovasti ruukusta, ja putsaa sipulit mullasta. Sommittele kukat ja kiinnitä ne ohuella rautalangalla kranssipohjaan. Jos pidät runsaammasta kranssista, lisää vihreitä oksia, esimerkiksi ruskusta tai muita leikkovihreitä. Kiinnitä kukat ja oksat ohuella rautalangalla ja viimeistele kranssi kauniilla nauhalla. Ripusta oveen. Suihkuttele kranssia päivittäin.

helmililja kranssit

2. Lukutoukan helmililja

Hyödynnä vanhojen kirjojen kellastuneet sivut ja kiedo niistä suloinen kääre helmililjalle. Sido juuttinarulla ja koristele höyhenellä.

helmililja paakuva 1440x550

3. Helmililja kukkii kattauksessa

Sido muutama helmililja ja eukalyptuksen oksa. Askartele värillisestä paperista pääsiäistervehdys. Asettele molemmat lautaselle koristeeksi.

helmililja kattaus

Teksti ja kimput sisustustoimittaja Natalia Rehbinder

Kauniit pääsiäiskukat kotiisi verkkokaupasta

Lisää inspiraatiota pääsiäiseen