Hyppää sisältöön
Pasha (1440x550)

Pasha on pääsiäisen rakastettu jälkiruokaklassikko

Päivitetty 29.1.2025

Pasha on pääsiäispöydän tuhti perinneherkku, joka kruunaa pääsiäisaterian. Vaikka kyseessä on klassikko, voidaan pasharesepti tehdä hyvin monella tapaa. Katso reseptit ja vinkit valmistukseen!

Mitä on pasha?

Pashan juuret ovat ortodoksiperinteessä, mutta pashasta on tullut tärkeä osa kaikkien suomalaisten pääsiäisherkuttelua. Rahkaseoksesta valutettuna syntyvä pasha maistuu raikkaalta pääsiäisaterian päätteeksi.

Mistä pasha valmistetaan ?

Pasha valmistetaan perinteisesti rahkasta, voista, kermasta ja munista eli raaka-aineista, joita ei paaston aikana käytetä. Pashasta voi kuitenkin loihtia myös kevyempiä ja nopeammin valmistuvia versioita!

Miten pasha syödään?

Ortodoksit nauttivat pashan perinteisesti mausteisen pääsiäisleivän, kulitsan, kanssa. Yhtä hyvin voit tarjoilla pashan kuitenkin myös hedelmien ja pääsiäismakeisten kera.

Näin onnistut pashan valuttamisessa:

  1. Sekoiteltuasi rahkaseoksen, nostele se valumaan kostutetulla sideharsolla vuorattuun pashamuottiin tai siivilään. Jos sinulla ei ole pashamuottia, voit käyttää myös suodatinpaperilla vuorattua kahvisuodatinta pashan valutukseen. Varaa tällöin pashaa varten vähintään 1 x 4 kokoa oleva kahvinsuodatin, jossa ei ole tippalukkoa. Aseta suodatinpaperi suodattimeen ja kostuta se vedellä. Laita muotin tai siivilän alle kulho, johon neste saa valua.

  2. Anna valua kylmässä yön yli. Huomioi, ettei jääkaapissa ole samaan aikaan muita tuoksuvia raaka-aineita, joista voi levitä makuja pashaan.

  3. Yön yli valutuksen jälkeen, kumoa pasha seuraavana päivänä tarjoiluvadille ja koristele halutessasi hedelmillä.

Pääsiäisenä saa nauttia pashaa!

Perinteinen pasha on perinteinen tuhti herkku, jonka voi valmistaa myös vegaanisena. Kokeile myös muita pashasta inspiroituneita herkkuja, kuten mehevää pashakakkua.

Kahvisuodatin korvaa pashamuotin

Perinteisesti pashamassa valutetaan suippokärkisessä puumuotissa, mutta aivan yhtä hyvin valutus onnistuu sideharsolla peitetyssä kahvisuodattimessa tai siivilässä. Tärkeää on, että valutusastiassa on pohjassa reikä, jotta ylimääräinen neste valuu pois. Katso videolta, miten pashan valmistus onnistuu suodatinpussissa!

Lisää ideoita pääsiäisen herkutteluun