narsissikimppu paasiaisasetelma paakuva 1440x550

Tee itse narsissikimppu ja pääsiäisasetelma

Julkaistu 18.1.2024

Pääsiäinen ei ole mitään ilman kaunista keltaista narsissia somistamassa kotia ja pääsiäisen ruokapöytää! Katso ohjeet, joiden avulla voit sitoa narsisseista kauniin pääsiäiskukkakimpun. Poimi myös vinkit narsisseilla sisustamiseen sekä narsissin hoitoon.

Keltainen narsissi on pääsiäisen kestosuosikki, eikä syyttä. Sen upea kukinto hurmaa niin leikko- kuin ruukkukukkanakin. Narsissin torvimainen kukka on jo itsessään lumoava, mutta joukkoon voi asetella pajun- ja koivunoksia sekä erilaisia leikkovihreitä. Uljaat tulppaanit ja kestävät krysanteemit tuovat narsissikimppuun näyttävää korkeutta ja muodikkaat kuivakukat särmää. Huomioi, että vedessä leikkonarsisseista erittyy limaa, joka saattaa haitata muita samassa maljakossa olevia kukkia.

4 x narsissi – poimi tästä ideat pääsiäiskimppuun ja kevätkotiin

1. Tee narsisseista sipulikukkakimppu

Irrota 10-15 sipulikukkaa ruukusta ja putsaa multa pois. Narsissin varret ovat suhteellisen pehmeitä, joten käytä kimpussa pajunoksia. Ne ovat jämäkämpiä ja saat pajusta tukea, kun sidot kukat spiraalin muotoon.

Näin sidot kukkakimpun spiraalitekniikalla:

  1. Aseta kaksi kukkaa päällekkäin ristiin.

  2. Asettele kukat tämän jälkeen niin, että varret kulkevat kimpussa samansuuntaisesti myötäpäivään. Ujuta muutama pajunoksa väliin. Näin varret muodostavat spiraalin, eivätkä litisty.

  3. Sido kimppu narulla ja aseta lautaselle, johon saat kaadettua vähän vettä.

narsissikimppu paasiaisasetelma narsissit pajunksissat kimppu

2. Pikkukimppu narsisseista ja tulppaaneista

Yhdistä leikkonarsissit ja tulppaanit suloisiksi pikkukimpuiksi pääsiäispöytää koristamaan. Tuunaa vanhat lasipurkit maljakoiksi leikkaamalla kakkupaperin reunat kauniiksi vyötteiksi.

Narsissien varsista erittyvän liman takia pidä narsisseja yön yli omassa maljakossa ennen kuin yhdistät niitä tulppaanien kanssa.

narsissikimppu paasiaisasetelma narsissit kimput

3. Narsissikimppu pääsiäisen väreissä

Yhdistä pääsiäisen perinteiset värit, lila, viininpunainen ja keltainen ihastuttavaksi kimpuksi. Yhdistä leikkonarsissien kanssa erivärisiä krysanteemeja, neilikoita ja pari eukalyptuksen oksaa. Sido kukat spiraalitekniikalla.

narsissikimppu paasiaisasetelma sekakimppu 2

4. Keväisen vihreä narsissikimppu

Sido kevään vihreä kimppu spiraalitekniikalla leikkonarsisseista, valkoisista, keltaisista ja vihreistä krysanteemeista ja muutamasta pitkänhuiskeasta eukalyptuksen oksasta.

narsissikimppu paasiaisasetelma sekakimppu 1

Näin hoidat narsissia

Hoidon suhteen narsissi on vaatimaton: sille riittää niukka kastelu, viileys ja auringonvalo. Narsissi kääntyy aina valoon päin, huomioi se paikkaa valitessa. Liikakastelu venyttää varsia. Parhaiten narsissi viihtyy viileässä, alle 10 asteen lämpötilassa. Se myös kukkii kauemmin viileässä. Jos on odotettavissa yli kymmenen asteen pakkasia, siirrä narsissit sisälle. Lasitetulla parvekkeella ne säilyvät paremmin kovemmallakin pakkasella.

Kun ruukkunarsissi on kukkinut, leikkaa kuihtuneet varret pois ja istuta kasvi ulos tai parvekelaatikkoon. Narsissi ei ole turhan tarkka maan laadun suhteen, mutta vaatii aurinkoisen kasvupaikan.

Leikkonarsissit kestävät kauniina pidempään jos nostat maljakon yöksi viileään. Lisää vettä maljakkoon sitä mukaa, kun kukat sitä kuluttavat.

Pirkka ruukkunarsissit kasvatetaan Suomessa, Partaharjun puutarhalla.

Teksti ja kimput: sisustustoimittaja Natalia Rehbinder

Kauniit pääsiäiskukat kotiisi verkkokaupasta

Lisää inspiraatiota pääsiäiseen