Aromaattinen Pirkka basilika kasvatetaan Oksasen Puutarhassa

Aromaattinen Pirkka basilika kasvatetaan Oksasen Puutarhassa

Julkaistu 28.3.2018

Oksasen Puutarha Paattisilla on laadukkaista salaateista ja yrteistä tunnettu perheyritys, jossa kasvatetaan vankalla ammattitaidolla myös Pirkka basilika.

Salaatteja ja yrttejä sukupolvesta toiseen

Oksasen Puutarha on laadukkaista salaateista ja yrteistä tunnettu perheyritys. Puutarhan tarina alkoi jo 70-luvun alussa, kun Iiris ja Kauko Oksanen ostivat tilan Paattisilta, joka sijaitsee hieman Turusta pohjoiseen. Siitä lähtien puutarhasta on tullut koko perheen intohimo, sukupolvelta toiselle. Vuonna 1993 perheen hortonomiksi valmistunut poika Juha astui puikkoihin. Viime vuoden keväällä Juhan oma esikoinen liittyi mukaan perheyritykseen koulusta valmistuttuaan.

Puutarha on vuosien varrella kasvanut kasvamistaan. Tällä hetkellä yritys työllistää jo yli 50 henkeä ja kasvattaa 15 % kaikista Suomen ruukkuvihanneksista. Oksasen viljelmillä kasvavat myös ensiluokkaiset Pirkka basilikat ja persiljat.

Puutarhan pyörittäminen on elämäntapa

Juhan elämä on kulunut täyspäiväisesti kasvihuoneilla jo 25 vuoden ajan.

”Kyllä se on jo tällainen elämäntapa tämä puutarhan pyörittäminen. Saa tehdä töitä kyllä paljon, mutta kyllä se on palkitsevaakin”, pohtii Juha hyväntuulisesti.

Suuri työmäärä ei selvästikään Juhaa pelota, vaan puutarhaa laajennetaan ja tehostetaan jatkuvasti: ”Me olemme investoineet viime vuonnakin aika paljon. Olemme lisänneet meidän tuotantopinta-alaamme puolisen hehtaaria. Nyt joulun jälkeen uudet lähettämötilat ovat valmistuneet, ja pian valmistuvat myös uudet toimistotilat”, listaa Juha käynnissä olevia projektejaan.

Koskaan ei osaa kaikkea

Vaikka Juha Oksanen on varsin kokenut puutarhuri, kohtaa hän jatkuvasti uusia haasteita: ”Kasvit ovat eläviä, ja välillä joutuu miettimään, mistä esimerkiksi reunapolte tai muu ongelmatilanne johtuu. Jos sen saa selvitettyä, niin kyllä se palkitsee.”

Työhönsä hän suhtautuu nöyrästi: ”Koskaan tässä ei ihan täysin opi, miten näitä viljeltäviä yrttejä ja salaatteja hoitaisi juuri parhaalla mahdollisella tavalla. Jos luulee tietävänsä kaiken, on pahasti hakoteillä”, pohtii Juha Oksanen.

Juhan pesto

Ainekset:

  • basilikaa
  • oliiviiöljyä
  • sitruunamehua
  • pinjansiemeniä
  • raastettua parmesaania
  • valkosipulia
  • ripaus suolaa
  • ripaus pippuria

Valmistus: Sekoita tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Nauti sellaisenaan leivän päällä.