Kaikki jauhoista ja hiutaleista

Kaikki jauhoista ja hiutaleista

Mitä ovat täysjyväjauhot ja miten hiutaleet valmistetaan? Kaupoissa on monipuolinen valikoima eri viljalajeista valmistettuja jauhoja, hiutaleita, suurimoita, rouheita ja leseitä.

Pellolta myllyyn

Kun vilja on puitu, kuivattu ja kuljetettu myllyyn, ensimmäiseksi tarkistetaan sen laatu ja selvitetään viljaerän ominaisuudet ja sopivuus eri käyttötarkoituksiin. Vilja lajitellaan, puhdistetaan ja tarvittaessa kuivataan ennen myllytystä.

Suomessa myllytetään vehnää, ruista, ohraa ja kauraa, pienempiä määriä myös tattaria ja spelttiä. Myllyteollisuuden tuotteita ovat erilaiset viljavalmisteet, kuten suurimot, hiutaleet, jauhot, leseet ja alkiot. Sämpylä- ja leipäjauhoseoksissa on eri viljalajeja jauhoina, rouheina tai leseinä.

Jyvän neljä osaa

Viljatuotteiden raaka-aineena on viljan jyvä, jossa on neljä osaa: kuorikerrokset, aleuronikerros, ydin ja alkio. Viljavalmisteiden ravintoarvo vaihtelee sen mukaan, mistä jyvän osasta ne ovat peräisin. Mitä enemmän mukana on jyvän kuori- ja aleuronikerroksen osia, sitä monipuolisempi on ravintoainekoostumus.

Täysjyväjauhoon käytetään koko jyvä, jolloin ravintoaineiden ja kuidun pitoisuus on suurempi. Muut jauhot sisältävät yleensä 75–80 prosenttia jyvästä. Täysjyväjauhoja valmistetaan muun muassa rukiista, ohrasta ja vehnästä. Kaurasta valmistetaan gluteenitonta täysjyväjauhoa. Niitä käytetään ruoanvalmistuksessa sekä leipä- ja sämpyläjauhoina.

Suurimot ovat jonkin verran tai kokonaan kuorittuja kokonaisia tai rikottuja jyviä. Mannasuurimot valmistetaan erottamalla vehnäjauhatuksen yhteydessä karkeat ydinrakeet suurimoiksi. Mannasuurimot sopivat puurojen ja jälkiruokien valmistukseen. Ohrasuurimoita käytetään puuroihin ja laatikkoruokiin sekä lisäkkeeksi.

Hiutaleet ja leseet

Hiutaleet ovat esikypsytettyjä ja litistettyjä kokonaisia tai rikottuja suurimoita. Hiutaleita valmistetaan useimmista vilja-lajeista. Mitä ohuempi hiutale on, sitä nopeammin se kypsyy. Hiutaleet sopivat puuroihin ja velleihin sekä leipiin, sämpylöihin, jälkiruokiin ja mysliin.

Leseet ovat jyvän ulointa kuoriosaa, ja niissä on erittäin paljon kuitua. Leseitä valmistetaan kaurasta, vehnästä ja rukiista. Alkiot ovat jyvästä erotettuja alkioita eli kasviaiheita. Ne sisältävät runsaasti proteiineja, rasvaa ja rasvaliukoisia vitamiineja.

Sinua saattaisi kiinnostaa