Kaikki jauhoista ja hiutaleista

Kaikki jauhoista ja hiutaleista

Päivitetty 4.1.2019

Mitä ovat täysjyväjauhot ja miten hiutaleet valmistetaan? Kaupoissa on monipuolinen valikoima eri viljalajeista valmistettuja jauhoja, hiutaleita, suurimoita, rouheita ja leseitä.

Pellolta myllyyn

Kun vilja on puitu, kuivattu ja kuljetettu myllyyn, ensimmäiseksi tarkistetaan sen laatu ja selvitetään viljaerän ominaisuudet ja sopivuus eri käyttötarkoituksiin. Vilja lajitellaan, puhdistetaan ja tarvittaessa kuivataan ennen myllytystä.

Suomessa myllytetään vehnää, ruista, ohraa ja kauraa, pienempiä määriä myös tattaria ja spelttiä. Myllyteollisuuden tuotteita ovat erilaiset viljavalmisteet, kuten suurimot, hiutaleet, jauhot, leseet ja alkiot. Sämpylä- ja leipäjauhoseoksissa on eri viljalajeja jauhoina, rouheina tai leseinä.

Jauhot kuvitus

Jyvän neljä osaa

Viljatuotteiden raaka-aineena on viljan jyvä, jossa on neljä osaa: kuorikerrokset, aleuronikerros, ydin ja alkio. Viljavalmisteiden ravintoarvo vaihtelee sen mukaan, mistä jyvän osasta ne ovat peräisin. Mitä enemmän mukana on jyvän kuori- ja aleuronikerroksen osia, sitä monipuolisempi on ravintoainekoostumus.

Jauhot ja suurimot

Täysjyväjauhoon (myös grahamjauho) käytetään koko jyvä, jolloin ravintoaineiden ja kuidun pitoisuus on suurempi. Muut jauhot sisältävät yleensä 75–80 prosenttia jyvästä. Täysjyväjauhoja valmistetaan muun muassa rukiista, ohrasta ja vehnästä. Kaurasta valmistetaan gluteenitonta täysjyväjauhoa. Niitä käytetään ruoanvalmistuksessa sekä leipä- ja sämpyläjauhoina.

Suurimot ovat jonkin verran tai kokonaan kuorittuja kokonaisia tai rikottuja jyviä. Ne valmistetaan hiomalla jyvän uloimpia kuorikerroksia tai kuorimalla jyvät kokonaan. Suurimot sopivat pitkään haudutettaviin ruokiin kuten puuroihin, risottoihin, patoihin ja laatikoihin sekä keitettynä salaatteihin ja lisäkkeeksi.

Mannasuurimot valmistetaan erottamalla vehnäjauhatuksen yhteydessä karkeat ydinrakeet suurimoiksi. Mannasuurimot sopivat puurojen ja jälkiruokien valmistukseen.

Hiutaleet ja leseet

Hiutaleet ovat esikypsytettyjä ja litistettyjä suurimoita. Mitä ohuempia hiutaleet ovat, sitä nopeammin ne kypsyvät. Hiutaleista voi valmistaa puuroja ja vellejä ja niillä voi rikastaa leipä-, sämpylä- ja piirakkataikinoita. Ne sopivat mainiosti myös muihin leivonnaisiin, jälkiruokiin, mysliin ja kuitulisäksi smoothieihin.

Leseet ovat jyvän ulointa kuoriosaa, joten ne sisältävät paljon kuitua. Leseitä valmistetaan esimerkiksi kaurasta, vehnästä ja rukiista. Leseillä saa lisättyä kuituja ruokavalioon ripottelemalla niitä vaikka jogurtin, viilin ja smoothien joukkoon tai lisäämällä taikinoihin, puuroihin ja velleihin.