Puuro on pop!

Puuro on pop!

Päivitetty 24.8.2018

Puuro on aina ollut suomalaisille tärkeä aamiaisruoka, mutta nyt siitä on tullut salonkikelpoinen trendiherkku. Raaka-aineisiin satsaaminen kannattaa, se maistuu lopputuloksessa. Puuron raaka-aineet ovat myös edullisia, vaikkei valitsisikaan edullisimpia hiutaleita. 

Pitkään hautuneet lähimyllyn hiutaleet luovat pohjan terveelliselle aamiaiselle, joka viimeistellään paljon muullakin, kuin voisilmällä. Smoothie bowleista tuttu koristeellisuus on löytänyt myös puurokulhoihin ja hieman tylsä kaurapuuro viimeistellään nyt erilaisilla marjoilla, pähkinöillä, kuivatuilla hedelmillä ja superfoodeilla. Puurot voidaan maustaa myös vaikkapa porkkanakakun tai korvapuustin makuisiksi.

Perinteisten suomalaisten viljojen, kauran, rukiin, vehnän ja ohran lisäksi puuron voi keittää vaikkapa kvinoasta, riisistä, hirssistä tai tattarista. Puuro sopiikin monenlaiseen ruokavalioon, sillä siitä saa helposti maidottoman, gluteenittoman, sokerittoman tai vegaanisen.

Seuraavana trendinä tulevat sähäkän väriset puurot. Puuron voi värjätä esimerkiksi punajuurella tai mustikoilla kirkkaan väriseksi. Kokeile vaikkapa mustikka-grahampuuroa tai porkkanoista ja persikkasoseesta värinsä saavaa lasten aurinkopuuroa.

Tuorepuuro sopii kiireiselle

Yön yli lähes itsekseen valmistuvat tuorepuurot ovat kiireisen pelastus, sillä ne voi valmistaa myös suoraan kannelliseen purkkiin ja napata töihin tai kouluun mukaan. Kaurahiutaleista, omenasta ja jogurtista valmistettava bircher-mysli on jo vuosikymmeniä vanha ruokalaji, mutta tuorepuuro on tullut uudestaan muotiin parin viimeisen vuoden aikana.

Tuorepuuro valmistetaan hiutaleista ja nesteestä, kuten maidosta, kasvimaidosta, mehusta, jäähtyneestä vihreästä teestä tai kookosvedestä. Hiutaleiksi sopivat kotimaisten viljalajien lisäksi esimerkiksi hirssi tai tattari. Sekaan voi heittää pähkinöitä tai siemeniä, kuten mustaherukkatuorepuurossa. Tuorepuuro makeutetaan useimmiten hunajalla tai vaahterasiirapilla, tai ihan vain hedelmillä kuten banaanilla tai taateleilla. Valmistus on helppoa: ainekset sekoitetaan keskenään ja laitetaan jääkaappiin tekeytymään yön yli. Aamulla puuron voi nauttia sellaisenaan tai soseutettuna. Myös tuorepuurojen päälle on tapana laittaa erilaisia päällisiä, esimerkiksi hedelmiä, kuten kiivi-banaanituorepuurossa.

Valmispuuroja löytyy myös kaupanhyllyiltä ja perinteisellä vispipuurorintamaltakin löytyy uusia tuotteita. Kokeile esimerkiksi Pirkka Luomu ruisvispipuuroa tai Luomu kaurarouhe-spelttipuuro.

Suolainen puuro taipuu moneen

Puuromaailman uusin villitys on suolainen puuro, joka voidaan nauttia aamiaisen lisäksi myös lounaaksi tai illalliseksi. Aasiassa erilaisia suolaisia riisipuuroja on syöty kautta aikojen ja onhan meille tuttu risottokin eräänlainen puuro.

Suolaisen puuron voi keittää kana-, liha-, kala- tai kasvisliemeen, maitoon, kasvimaitoon tai veden ja kerman seokseen. Hiutaleiden sijaan voi valita rikottuja tai kokonaisia suurimoita, jolloin puuro saa napakamman rakenteen. Herkuttelija raastaa puuroon joukkoon reilusti parmesaania.

Päälle voi kasata vihanneksia niin raakana kuin eri tavoin kypsennettynä, kananmunaa, makkaraa tai pekonia, kypsää kanaa, katkarapuja tai vaikka nyhtökauraa. Paahdetut pähkinät ja siemenet sopivat suolaisen puuron päälle, samoin yrtit ja erilaiset maustekastikkeet. Kokeile myös makean ja suolaisen liittoa parmesaani-ohrapuuron ja pekoni-päärynälisäkkeen tapaan.