Sämpylätaikina
Tuoreet sämpylät tuovat kotiin ihanan tuoksun. Pehmeät sämpylät saat, kun lisäät jauhoja vähitellen ja jätät sämpylätaikinan pehmeäksi. N. 0,10 €/annos.
16 kplyli 60 min205 kcal / 100 g
Ainekset
16 kpl
- 1/2lvettä
- 1ps(11 g)Pirkka kuivahiivaa
- 2rklsiirappia tai juoksevaa hunajaa
- 1tlsuolaa
Valmistus
yli 60 min- Lämmitä vesi 42-asteiseksi eli hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi. Sekoita kuivahiiva kaurahiutaleisiin ja lisää veteen. Lisää siirappi ja suola. Alusta jauhot vähitellen taikinaan ja lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Kohota taikinaa kulhossa liinan alla 20-30 minuuttia.
- Leivo taikinasta sämpylöitä ja nosta sämpylät pellille leivinpaperin päälle. Kohota hyvin. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia. Tarjoa pehmeät sämpylät lämpiminä esimerkiksi tuorejuuston kanssa.
Tiesitkö että...
*Annoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 6/2016. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.Kategoriat
Leivonta ja jälkiruoat Teemat Erityisruokavaliot
Ravintosisältö per 100 g
- 205 kcal858 kJ
- Proteiinia 6,28 g
- Hiilihydraatteja32,4 g
- Rasvaa5,49 g
Lisätietoa reseptistä
Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Annoshinta on laskettu K-Citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.
Kommentoi
Ihania leipiä tuli! Reseptin mukaan tein, noin 9dl jauhoja meni ja tuli 16 leipää
Hyvä resepti, käytin grahamjauhoja ja 00-jauhoja 50/50 9dl. Sämpylätaikina kohosi nopeasti liinan alla.
Paljon tuorehiivaa tulisi jos kuivahiiva loppu?
J.E., kuivahiivan voi korvata 25 g eli noin puolikkaalla palalla tuorehiivaa. Tuorehiiva kannattaa lisätä kädenlämpöiseen nesteeseen.
Jos 1/2 l:aan vettä lisätään 3 dl kaurahiutaleita ja 9-11 dl hiivaleipäjauhoja, niin saadaan tosi kuiva taikina. Vähensin jauhon osuutta reilusti. Herkulliset sämpylät sain.
Se on joo
Tulipa rapeita kuoreltaan ja pehmeitä sisältä. Erittäin onnistunut resepti!
Hyvä ohje, mutta liikaa jauhoja. Itse käytin n. 6-7 dl jauhoja. Taikina jäi löysäksi ja kypsinä olivat ihanan pehmeitä.
teen maitojauheesta maidon ja siihen sämpylät,nami,nami
sämpyläohje ihan mahtava
Tupu, voit käyttää myös maitoa.
Voiko käyttää veden sijasta maitoa?
Jos tekee leiväksi. Paistoaika ja lämpö. Aika kovan tuntuinen taikina. Ilman hiutaleita tuo jauhomäärä olisi lähellä ok.
Piiku, paistoaika ja -lämpötila on testattu koekeittiöllä tekemällä sämpylöitä.
Ihanan herkulliset sämpylät. Tein kuivaiivan sijaan tuorehiivalla. Uusi lempi sämpyläresepti.
Olen lisännyt suolan aivan loppuvaiheessa niin, saan paremman sitkon.
Pullahiiri, pullataikina eroaa sämpylätaikinasta sokerin määrän lisäksi myös muilla tavoin, joten kannattaa suosiolla valita jokin sivustolla olevista lukuisista pullaresepteistä. Hakutoiminnolla löydät esimerkiksi ohjeen nimeltä "Pullataikina".
Voikohan sämpylöistä tehdä pullia jos laittaa enemmän sokeria?🙄
Laitoin sitä mitä talosta löytyy. 3dcl sämpyläjauhoa ja 7,5dcl vehnäjauhoja, tavallista rypsiöljyä ja hyvää tuli. :)
Pirkko, sämpylätaikina on testattu K-Koekeittiössä. Ilmoitetussa jauhon määrässä on toki vaihtelua johtuen käytetyn jauhon ominaisuuksista. Kertomasi jauhomäärä tuntuu kuitenkin erittäin pieneltä.
Sämylätaikina-ohjeessa on hiivaleipäjauhojen määrä virheellinen. Ei millään saa mahtumaan 9-11 dl jauhoja puoleen litraan vettä. ehkä oikea määrä olisi 3-4 dl.
Voit hyvin käyttää sämpylätaikinaan myös tavallista rypsiöljyä.
Kylmäpuristettua rypsiöljyä???? Ja sitten uuniin???? Onko tuossa jokin järki????
Tällä reseptillä tehdään meillä sämpylät. Muita en käytä. Hyviä, pehmeitä, maistuvia.
Tosi hyviä tuli. Täytyy pian tehdä uudestaan. :)
Jussi, harmi kuulla, etteivät sämpylät ole onnistuneet odotetulla tavalla. Sämpylätaikinaa tehdessä kannattaa olla tarkkana, ettei jauhoja lisää turhan paljon. Muuten lopputulos on helposti tiivis ja kuiva. Lisäksi taikina kannattaa vaivata hyvin, jolloin siihen muodostuu hyvä sitko ja sämpylöihin hyvä rakenne. Paistoajat ovat aina ohjeellisia, sillä uuneissa on eroja.
Täytyy kokeilla tätä reseptiä. Olen tehnyt sämpyläjauhopussin ohjeella. Sämpylöistä on liian tiiviitä. Miksiköhän? Paistaa on pitänyt väh. 20 min. Voiko ne kypsyä 10 minuutissa niinkuin tässä ohjeessa neuvottaan?
Ihania sämpylöitä tuli juuri uunista ulos. Hunaja antoi hyvän maun,teen kyllä toistekkin .
Kyllä se näin on, ettei leipään kuulu sen enempää hunaja kun siirappikaan. Tällä ohjeella en toistamiseen tee ja onneksi tein puolet pienemmän taikinan. Tyydyn vanhaan kunnon rehelliseen sämpylätaikinaan.
Kannattaa ihmeessä kokeilla – tuoreet sämpylät ovat todella herkullisia!