SämpylätaikinaTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Sämpylätaikina

  • Annosmäärä16 kpl
  • Valmistusaikayli 60 min
  • Laktoositon
  • Maidoton
  • Kananmunaton
Tuoreet sämpylät tuovat kotiin ihanan tuoksun. Pehmeät sämpylät saat, kun lisäät jauhoja vähitellen ja jätät sämpylätaikinan pehmeäksi.
  • Laktoositon
  • Maidoton
  • Kananmunaton

Ainekset

16 kpl
1/2 l
 
vettä
tai
1 ps (11 g)
 
Pirkka kuivahiivaa
tai
3 dl
 
tai
2 rkl
 
siirappia tai juoksevaa hunajaa
tai
1 tl
 
suolaa
tai
9–11 dl
 
tai
1/2 dl
 
tai

Ravintosisältö

Energia
905 kJ / 216 kcal
Rasva
5,5 g
josta tyydyttynyttä
0,5 g
Hiilihydraatit
33,4 g
josta sokereita
2,7 g
Proteiini
7,5 g
Suola
0,6 g
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

Valmistus

yli 60 min

Lämmitä vesi 42-asteiseksi eli hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi. Sekoita kuivahiiva kaurahiutaleisiin ja lisää veteen. Lisää siirappi ja suola. Alusta jauhot vähitellen taikinaan ja lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Kohota taikinaa kulhossa liinan alla 20–30 minuuttia.

Leivo taikinasta sämpylöitä ja nosta sämpylät pellille leivinpaperin päälle. Kohota hyvin. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia. Tarjoa pehmeät sämpylät lämpiminä esimerkiksi tuorejuuston kanssa.

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla

Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.

Valikoima ja hinnat kaupasta
  • Pirkka kuivahiiva 4x11g
    Hinta 1,19/kpl
    27,05/kg
  • Pirkka Luomu suomalainen kaurahiutale 1kg
    Hinta 1,69/kpl
    1,69/kg
  • Jakobsens Luomu tumma agavesiirappi 350g
    Hinta 3,35/kpl
    9,57/kg
  • Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
    Hinta 1,19/kpl
    1,19/kg
  • Pirkka hiivaleipävehnäjauho 2kg
    Hinta 2,79/kpl
    1,40/kg
  • Pirkka kylmäpuristettu rypsiöljy 500ml
    Hinta 3,49/kpl
    6,98/l
  • Sunnuntai kuivahiiva 4x11 g
    Hinta 1,45/kpl
    32,95/kg
  • Sunnuntai kuivahiiva 10x11 g
    Hinta 2,89/kpl
    26,27/kg
  • Pirkka suomalainen kaurahiutale 1kg
    Hinta 1,35/kpl
    1,35/kg
  • Elovena iso kaurahiutale 900 g
    Hinta 3,85/kpl
    4,28/kg
  • Dansukker tumma siirappi 750g
    Hinta 2,69/kpl
    3,59/kg
  • Jozo jodioitu hienosuola 125g
    Hinta 0,99/kpl
    7,92/kg
  • Jozo jodioitu hienosuola 600g
    Hinta 1,75/kpl
    2,92/kg
  • Myllyn Paras Hiivaleipäjauho 2 kg
    Hinta 3,39/kpl
    1,70/kg
  • virgino kylmäpuristettu rypsiöljy 500 ml
    Hinta 4,35/kpl
    8,70/l
  • Myssyfarmin kylmäp. luomurypsiöljy 0,5l
    Hinta 9,09/kpl
    18,18/l
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Voisit pitää myös näistä

Arvostele resepti

ka. 4,0 (313 arviota)

  • Kaipaan tärkeää tietoa
    7 kuukautta sitten
    Kaikista resepteistä poistettu ravintoarvot, miksi?
  • K-Kuluttajapalvelu
    7 kuukautta sitten
    Kaipaan tärkeää tietoa, valitettavasti ravintosisältöjä ei ole tällä hetkellä saatavilla. Välitämme palautteesi reseptien tekijöille.
  • Sämppä
    1 vuosi sitten
    Hyviä tuli. Kokeilkaapa lisätä paahdettuja cashewpähkinöitä ja karpaloita sekaan, nams :)
  • Leipuri (ei mylly)
    2 vuotta sitten
    Ihania leipiä tuli! Reseptin mukaan tein, noin 9dl jauhoja meni ja tuli 16 leipää
  • lotsku
    2 vuotta sitten
    Hyvä resepti, käytin grahamjauhoja ja 00-jauhoja 50/50 9dl. Sämpylätaikina kohosi nopeasti liinan alla.
  • K-Kuluttajapalvelu
    2 vuotta sitten
    J.E., kuivahiivan voi korvata 25 g eli noin puolikkaalla palalla tuorehiivaa. Tuorehiiva kannattaa lisätä kädenlämpöiseen nesteeseen.
  • J.E.
    2 vuotta sitten
    Paljon tuorehiivaa tulisi jos kuivahiiva loppu?
  • kotikokki
    3 vuotta sitten
    Jos 1/2 l:aan vettä lisätään 3 dl kaurahiutaleita ja 9-11 dl hiivaleipäjauhoja, niin saadaan tosi kuiva taikina. Vähensin jauhon osuutta reilusti. Herkulliset sämpylät sain.
  • Miika
    4 vuotta sitten
    Se on joo
  • Sämpeli
    4 vuotta sitten
    Tulipa rapeita kuoreltaan ja pehmeitä sisältä. Erittäin onnistunut resepti!
  • Liikaa jauhoja
    4 vuotta sitten
    Hyvä ohje, mutta liikaa jauhoja. Itse käytin n. 6-7 dl jauhoja. Taikina jäi löysäksi ja kypsinä olivat ihanan pehmeitä.
  • herkuttelija
    4 vuotta sitten
    teen maitojauheesta maidon ja siihen sämpylät,nami,nami
  • herkuttelija
    4 vuotta sitten
    sämpyläohje ihan mahtava
  • K-Kuluttajapalvelu
    5 vuotta sitten
    Tupu, voit käyttää myös maitoa.
  • Tupu
    5 vuotta sitten
    Voiko käyttää veden sijasta maitoa?
  • piiku
    5 vuotta sitten
    Jos tekee leiväksi. Paistoaika ja lämpö. Aika kovan tuntuinen taikina. Ilman hiutaleita tuo jauhomäärä olisi lähellä ok.
  • K-Kuluttajapalvelu
    5 vuotta sitten
    Piiku, paistoaika ja -lämpötila on testattu koekeittiöllä tekemällä sämpylöitä.
  • Kotiäiti
    6 vuotta sitten
    Ihanan herkulliset sämpylät. Tein kuivaiivan sijaan tuorehiivalla. Uusi lempi sämpyläresepti.
  • Alf Melmac
    6 vuotta sitten
    Olen lisännyt suolan aivan loppuvaiheessa niin, saan paremman sitkon.
  • K-Kuluttajapalvelu
    6 vuotta sitten
    Pullahiiri, pullataikina eroaa sämpylätaikinasta sokerin määrän lisäksi myös muilla tavoin, joten kannattaa suosiolla valita jokin sivustolla olevista lukuisista pullaresepteistä. Hakutoiminnolla löydät esimerkiksi ohjeen nimeltä "Pullataikina".
  • Pullahiiri
    6 vuotta sitten
    Voikohan sämpylöistä tehdä pullia jos laittaa enemmän sokeria?🙄
  • Mamma76
    6 vuotta sitten
    Laitoin sitä mitä talosta löytyy. 3dcl sämpyläjauhoa ja 7,5dcl vehnäjauhoja, tavallista rypsiöljyä ja hyvää tuli. :)
  • K-Kuluttajapalvelu
    6 vuotta sitten
    Pirkko, sämpylätaikina on testattu K-Koekeittiössä. Ilmoitetussa jauhon määrässä on toki vaihtelua johtuen käytetyn jauhon ominaisuuksista. Kertomasi jauhomäärä tuntuu kuitenkin erittäin pieneltä.
  • Pirkko
    6 vuotta sitten
    Sämylätaikina-ohjeessa on hiivaleipäjauhojen määrä virheellinen. Ei millään saa mahtumaan 9-11 dl jauhoja puoleen litraan vettä. ehkä oikea määrä olisi 3-4 dl.
  • K-Kuluttajapalvelu
    7 vuotta sitten
    Voit hyvin käyttää sämpylätaikinaan myös tavallista rypsiöljyä.
  • kalliista tehtiin halpaa ja hyvästä tavallista
    7 vuotta sitten
    Kylmäpuristettua rypsiöljyä???? Ja sitten uuniin???? Onko tuossa jokin järki????
  • äiti73
    7 vuotta sitten
    Tällä reseptillä tehdään meillä sämpylät. Muita en käytä. Hyviä, pehmeitä, maistuvia.
  • KH
    8 vuotta sitten
    Tosi hyviä tuli. Täytyy pian tehdä uudestaan. :)
  • Kuluttajapalvelu
    8 vuotta sitten
    Jussi, harmi kuulla, etteivät sämpylät ole onnistuneet odotetulla tavalla. Sämpylätaikinaa tehdessä kannattaa olla tarkkana, ettei jauhoja lisää turhan paljon. Muuten lopputulos on helposti tiivis ja kuiva. Lisäksi taikina kannattaa vaivata hyvin, jolloin siihen muodostuu hyvä sitko ja sämpylöihin hyvä rakenne. Paistoajat ovat aina ohjeellisia, sillä uuneissa on eroja.
  • jussi
    8 vuotta sitten
    Täytyy kokeilla tätä reseptiä. Olen tehnyt sämpyläjauhopussin ohjeella. Sämpylöistä on liian tiiviitä. Miksiköhän? Paistaa on pitänyt väh. 20 min. Voiko ne kypsyä 10 minuutissa niinkuin tässä ohjeessa neuvottaan?