Karambola eli tähtihedelmä
Päivitetty 8.3.2019Karambolat ovat vihertäviä, kypsänä kauniin kirkkaan keltaisia ja mehukkaita hedelmiä. Karambolan poikkileikkaus on tähden muotoinen, mistä juontaakin hedelmän toinen nimitys, tähtihedelmä.
Kirpeä karambola viihtyy viileässä
Karambolat ovat 6-12 cm pitkiä ja niiden paino vaihtelee 50-100 gramman välillä. Hedelmät ovat mehukkaita, vaaleita ja läpikuultavia. Keskellä on pieniä siemeniä, jotka voi syödä. Eri lajikkeiden maku vaihtelee, mutta muistuttaa sitrushedelmiä.
Hedelmän sisältämä oksaalihappo aiheuttaa karambolan kirpeän hapokkaan maun. Karambola kellastuu kypsyessään, ja on täysin kypsä, kun sakaroiden kärjet ovat ruskeat. Säilytä karambolaa kotona kosteassa ja kylmässä, noin +2 – +6 asteen lämpötilassa.
Koristeeksi tai sellaisenaan syötävä
Karambolaa voi syödä sellaisenaan. Karambola on koristeellinen etu- ja jälkiruokasalaateissa viipaleiksi leikattuna. Se sopii myös kakkujen koristeeksi tai torttujen täytteeksi. Juomiin ja booleihin karambola viipaleet antavat sekä makua että näköä. Karambolaa ei kuitenkaan suositella leivonnaisiin eikä lämpimiin ruokiin, sillä lämpimänä hedelmän maku muuttuu parfymaattiseksi.