Kaura auttaa aineenvaihduntaa

Kaura auttaa aineenvaihduntaa

Päivitetty 17.1.2018

Ekologinen, edullinen ja terveellinen kaura puoltaa paikkaansa suomalaisten lautasella. Tiesitkö, että kauran kuidut hidastavat verensokerin vaihteluita?

Terveellinen ja ekologinen

Kaura on terveellinen ja ekologinen valinta ruokalautaselle. Kauran syöminen on hyväksi ympäristölle, sillä se sitoo pelloilta typpeä, joka huuhtoutuu helposti vesistöihin.

Kauralla on pieni hiilijalanjälki ja edullinen hinta, mutta runsaasti hyviä vaikutuksia aineenvaihdunnalle.

Energia tasapainossa koko päivän

Muiden täysjyväviljojen tapaan kaurassa on runsaasti hiilihydraatteihin kuuluvia, imeytymättömiä ravintokuituja. Niiden ansiosta täsyjyväkauran sisältämät hiilihydraatit imeytyvät hitaasti, ja elimistö saa energiaa tasaisesti.

Viljan kuorikerroksissa oleva liukenematon kuitu edistää vatsan toimintaa ja pitää yllä kylläisyyden tunnetta.

Kauran liukoinen ravintokuitu, beetaglukaani, auttaa myös ruoansulatuksessa, mutta ottaa lisäksi osaa kolesteroli- ja sokeriaineenvaihduntaan. Liukoinen kuitu muuttuu ruoansulatuksessa hyytelömäiseen muotoon, joka suojaa ruoansulatuskanavaa ja hidastaa verensokerin vaihteluita.
Kaurassa on muiden kuitupitoisten ruoka-aineiden tapaan runsaasti suojaravintoaineita kuten B-vitamiineja ja kivennäisaineita.

Pehmeä rasva tekee hyvää

Kaura sisältää lisäksi runsaasti hyvälaatuista pehmeää rasvaa, erityisesti linolihappoa. Proteiinin ravintoarvo on kauralla muita viljalajeja parempi.

Tutuimpia kauratuotteita ovat kaurahiutaleet ja runsaskuituiset kauraleseet, jotka sopivat puurojen lisäksi leivontaan.

Gluteeniton tai maidoton ruokavalio?

Lisäksi on kehitelty monenlaisia kerman ja maidon tyyppisiä kaurapohjaisia valmisteita, jotka sopivat maidotonta tai vegaanista ruokavaliota noudattaville. Moni sekasyöjäkin lorauttaa nykyään kahviin mieluiten kaurajuomaa, sen hienostuneen aromin vuoksi.

Kaura sopii ravinnoksi myös suurimmalle osalle keliaakikoista. Tällöin tulee kuitenkin valita aina gluteeniton kauratuote, joka on tuotettu valvotusti täysin erillään muista viljoista.