Mehukas päärynä maistuu taaperosta mummoon

Mehukas päärynä maistuu taaperosta mummoon

Päivitetty 4.1.2024

Päärynät ovat mehukkaita ja miedon makuisia hedelmiä. Päärynät ovat erinomaisia sellaisenaan, mutta ne sopivat myös salaatteihin, leivontaan ja jälkiruokiin. Lue, miten voit hyödyntää päärynää niin suolaisissa resepteissä kuin makeissa jälkiruoissakin!

Päärynä on terveellinen ja helposti käsiteltävä makean mehukas hedelmä, joka sisältää A-, B-, C- ja E-vitamiineja, foolihappoa, kuitua, kaliumia ja mineraaleja.

Päärynäpuun voit istuttaa takapihallesi, sillä Suomessakin voi kasvattaa päärynää! Löydät suomalaiset päärynät myös näppärästi verkkokaupasta.

Milloin päärynät ovat kypsiä?

Päärynöiden kypsyyttä ei voi päätellä väristä, sillä jotkin lajikkeet eivät muuta väriä kypsyessään. Kypsän ja mehukkaan päärynän tunnistaa siitä, että sen tyviosa tuntuu pehmeältä varovasti sormella painettaessa. Usein päärynät ovat vielä melko raakoja kaupasta ostettaessa, sillä ne poimitaan raakana. Päärynä kypsyy mehukkaaksi kotona huoneenlämmössä parissa päivässä.

Ylikypsät päärynät ovat edelleen herkullisia, ne vain eivät ole enää ihanteellisia tarjoiluun kokonaisina tai viipaloituna. Käytä niitä siis vaikka smoothieissa tai kastikkeissa.

Pitääkö päärynät laittaa jääkaappiin?

Mikäli säilytät päärynöitä kotona pidemmän aikaa, paras säilytyslämpötila on kylmässä, +2 - +6 asteessa. Päärynän säilytyksessä kannattaa huomioida, että ne ovat herkkiä pilaantumaan kolhiintuneista kohdista.

Kypsät päärynät säilyvät yleensä jääkaapissa 3–5 päivää. Kypsymättömät hedelmät säilyvät yleensä viikon tai pidempään, mutta raa'at päärynät kannattaa kyspyttää mieluummin huoneenlämmössä.

Päärynää ei voi sellaisenaan pakastaa, mutta keitetyn päärynän, johon on lisätty sokeria, pakastaminen on mahdollista. Päärynäpiirakkatäytteet voit myös esipaistaa ja sitten pakastaa. Varmista, että päärynät ovat tiiviisti suljetussa astiassa ennen pakastamista.

Pitääkö päärynä kuoria?

Voit syödä päärynän myös kuorineen. Suurin osa päärynän ravintoaineista on kuoressa tai juuri sen alla. Muista kuitenkin pestä päärynä ennen sen syömistä.

Mitä tehdä päärynästä?

Päärynä on oivallinen hedelmä jälkiruokiin! Kielen mennessään vievä ja simppeli jälkiruoka syntyy, kun halkaiset päärynät puoliksi ja keität ne makeassa mausteliemessä. Tarjoa päärynänpuolikkaat jälkiruokariisin, kermavaahdon, jäätelön tai suklaakastikkeen kanssa.

Päärynä on hyvää myös smoothiessa ja virkistää kuumana päivänä. Kokeile yhdistää päärynä makean kinuskin tai kirpeiden vademien kanssa. Mehukas ja rapean raikas päärynä on hyvää myös paistettuna ja se pärjää hyvin myös jälkiruoan ainoana tähtenä, esimerkiksi piirakassa.

Päärynästä saat helposti myös suolaisia herkkuja, katso parhaat suolaiset päärynäreseptit.

Haudutetut päärynät ja vanilja-mascarponea 2023 (680x300) Kuvassa: Haudutetut päärynät ja vanilja-mascarponea

Tilaa päärynät helposti verkkokaupasta

Pirkka päärynä Conference - kuva

Pirkka päärynä Conference

Katso lisää ›

Pirkka luomu päärynä - kuva

Pirkka luomu päärynä

Katso lisää ›

K-Menu päärynä Conference 1kg 1lk - kuva

K-Menu päärynä Conference 1kg 1lk

Katso lisää ›

Pirkka päärynänpuolikkaat mehussa 410g/230g - kuva

Pirkka päärynänpuolikkaat mehussa 410g/230g

Katso lisää ›