Maukas päärynä

Maukas päärynä

Päärynät ovat mehukkaita ja miedon makuisia hedelmiä. Päärynät maistuvat kaiken ikäisille ja ovat erinomaisia niin sellaisenaan kuin salaateissa, leivonnassa ja jälkiruoissa.

Päärynöiden kypsyyttä ei voi päätellä väristä, sillä jotkin lajikkeet eivät muuta väriä kypsyessään. Kypsän ja mehukkaan päärynän tunnistaa siitä, että sen tyviosa tuntuu pehmeältä varovasti sormella painettaessa. Usein päärynät ovat vielä melko raakoja kaupasta ostettaessa, sillä ne poimitaan raakana. Päärynä kypsyy mehukkaaksi kotona huoneenlämmössä parissa päivässä. Mikäli säilytät päärynöitä kotona pidemmän aikaa, paras säilytyslämpötila on kylmässä, +2 - +6 asteessa.

Suolaiset päärynäpiirakat - ja tortut

Fetalla, kesäkurpitsalla ja kirsikkatomaateilla maustettu päärynäpiirakka tarjotaan hieman jäähtyneenä vihreän salaatin kera. Helppo ja nopea homejuusto-päärynätorttu valmistuu päärynöistä ja valmiista voitaikinasta. Makua antaa suolainen sinihomejuusto. Kokeile päärynää myös valkoisessa pizzassa.

Päärynäjälkiruoat - lempeää makeutta!

Kielen mennessään vievä, yksinkertainen jälkiruoka syntyy, kun keittää päärynänpuolikkaat mausteliemessä ja tarjoaa ne kermavaahdon, jäätelön tai suklaakastikkeen kanssa. Raikkaan mansikkainen päärynäsmoothie valmistuu tuossa tuokiossa ja virkistää kuumana päivänä. Mintulla maustettu päärynä-kinuskirahka on raikas sekä näyttävä jälkiruoka. Helpot päärynä-mantelikääröt tehdään kätevästi voitaikinalevyistä. Jos kaipaat pöytään jotakin erityisen näyttävää ja herkullista, upea päärynä-vadelmatrifle vetää katseet puoleensa!

Raikkaan makeat päärynäsalaatit juhlapöytään

Juustoinen brie-granaattiomenasalaatti nautitaan päärynän ja manteleiden kera. Emmental-päärynäsalaatti on herkku, jossa yhdistyvät makeat päärynät ja vahva, mustaleimainen emmental. Salaatti sopii erityisesti pikkujouluihin tai joulupöytään. Myös herkullinen päärynä-sinihomejuustosalaatti sopii joulupöytään. Avokado-päärynäsalaatti valmistuu käden käänteessä ja tarjotaan sinihomejuustoisen kermaviilikastikkeen kera. Nam!

Tutustu myös muihin maittaviin päärynäresepteihin!