K-Ruoka sovellus uudistuu! Lue lisää täältä.
Maukas päärynä

Maukas päärynä

Päärynät ovat mehukkaita ja miedon makuisia hedelmiä. Päärynät maistuvat kaiken ikäisille ja ovat erinomaisia niin sellaisenaan kuin salaateissa, leivonnassa ja jälkiruoissa.

Päärynöiden kypsyyttä ei voi päätellä väristä, sillä jotkin lajikkeet eivät muuta väriä kypsyessään. Kypsän ja mehukkaan päärynän tunnistaa siitä, että sen tyviosa tuntuu pehmeältä varovasti sormella painettaessa. Usein päärynät ovat vielä melko raakoja kaupasta ostettaessa, sillä ne poimitaan raakana. Päärynä kypsyy mehukkaaksi kotona huoneenlämmössä parissa päivässä. Mikäli säilytät päärynöitä kotona pidemmän aikaa, paras säilytyslämpötila on kylmässä, +2 - +6 asteessa.

Suolaiset päärynäpiirakat ja -ruoat

Päärynä sopii erittäin hyvin suolaisiin piirakoihin voimakkaan makuisten ja pehmeän rasvaisten juustojen pariksi. Etenkin fetajuusto ja sinihomejuusto sopivat tähän tarkoitukseen. Päärynää voi kokeilla piirakan lisäksi valkoisessa pizzassa. Erilaisiin patoihin saa päärynästä mukavaa makeutta ja sitä kannattaakin kokeilla seuraavan kerran possun tai simpukoiden kanssa.

680x300-Päärynäcarpaccio 2021Kuvassa: Päärynäcarpaccio

Päärynäjälkiruoat - lempeää makeutta!

Kielen mennessään vievä, yksinkertainen jälkiruoka syntyy, kun keittää päärynänpuolikkaat mausteliemessä, kokeile inkivääriä! Tarjoaa ne jälkiruokariisin, kermavaahdon, jäätelön tai suklaakastikkeen kanssa. Päärynä on hyvää myös smoothiessa ja virkistää kuumana päivänä. Kokeile yhdistää päärynä makean kinuskin tai kirpeiden vademien kanssa. Mehukas ja rapean raikas päärynä pärjää hyvin myös jälkiruoan ainoana tähtenä, esimerkiksi piirakassa.

680x300-Päärynäpiirakka 2018Kuvassa: Päärynäpiirakka

Raikkaan makeat päärynäsalaatit juhlapöytään

Kuten piirakoissakin, myös salaateissa kannattaa luottaa päärynän ja juustojen liittoon. Mukavaa rakennetta ja suuntuntumaa salaatteihin saa pähkinöistä, joista erityisesti saksanpähkinä ja hasselpähkinä sopivat päärynän pariksi. Pähkinäisen makea taateli on päärynän kanssa samaan aikaan seosongissa. Päärynäsalaatit sopivat erityisesti pikkujouluihin tai joulupöytään, ja granaattiomenalla niistä saa hyvin näyttäviä.

Tutustu myös muihin maittaviin päärynäresepteihin!