Pitaija, lohikäärmehedelmä

Pitaija, lohikäärmehedelmä

Päivitetty 8.3.2019

Pitaija, pitahaya tai pitaya on saanut lempinimensä "lohikäärmehedelmä" todella erikoisen puun muodon takia. Maku ei ole aivan yhtä räiskyvä kuin hedelmän ulkonäkö, mutta ihastuttaa taatusti annoksissa!

Pitaija, pitahaya - mikä se on?

Pitaijan maku ei ole yhtään niin räiskyvä kuin ulkonäkö. Pitahaya maistuu hyvin miedosti makean raikkaalle muistuttaen kiiviä, ehkä hieman kurkkuakin. Päältä hedelmät ovat yleensä sinertävän punaisia (joskus keltaisia), sisältä mustapilkullisen valkoisia (joskus punaisia). Mustat pilkut ovat hedelmän syötäviä siemeniä.

Pitahayan hedelmiä kutsutaan joskus myös kaktushedelmiksi. Tätä nimeä käytetään kuitenkin yleisemmin toisesta kaktuksessa kasvavasta hedelmästä, Intian viikunasta, jonka hedelmissä on pitahayasta poiketen piikkejä. Värityskin on erilainen kuin pitahayalla, kypsä hedelmä on keltaisen vihreä, ylikypsä punertava. Intian viikunaa ei juurikaan saa ostettua Suomesta.

Pitahaya

Miten käyttää pitaijaa?

Halkaistun tai lohkotun pitahayan voi syödä lusikalla tai sen voi kuoria ja pilkkoa pieninä kuutioina naposteltavaksi. Se suositellaan tarjottavaksi jäähdytettynä. Jäätelömassaan sekoitettuna pitaijasta saa upeita pitaijajätskirullia eli rolled icea.

Pitahaya sopii salaatteihin, jälkiruoaksi ja esimerkiksi juustolautaselle. Lisäksi siitä voi tehdä mehua. Pitahayan siemenet itävät hyvin, ja siitä saakin helposti erikoisen huonekasvin myös kotioloissa.

Kypsän hedelmän tunnistaa siitä, että sen koko kuori on ulkopinnaltaan punainen. Raaka pitahaya kypsyy huoneenlämmössä syöntikypsäksi parissa kolmessa päivässä. Pitahaya on kotoisin Keski- ja Etelä-Amerikasta, mutta sitä kasvatetaan yleisesti myös Aasiassa.