Talkkuna
Päivitetty 17.1.2018Talkkuna on perinteinen suomalainen runsaskuituinen jauhovalmiste, josta modernimmankin keittiön ystävä saa loihdittua monta herkullista välipalaa ja jälkiruokaa!
Mitä talkkuna on?
Talkkunajauho koostuu paahdetusta, yleensä melko karkeaksi jauhetusta viljasta. Savolainen talkkuna valmistettiin Pohjois-Savossa ohrasta, Etelä-Savossa taas kauran joukkoon saatettiin lisätä hernettä, ohraa, joskus tattariakin. Vilja keitetään padassa lähes kypsäksi ja kuivataan perinteiseen tapaan riihessä. Lopuksi jyvät jauhetaan jauhoksi. Sekä paahtoaste että jauhon karkeus vaihtelevat talkkunalajeittain. Etelä-Pohjanmaalla talkkuna on valmistettu kaura-, ohra- ja ruisjauhoista.
Miten talkkunaa käytetään?
Perinteinen tapa syödä talkkunaa on sekoittaa se piimään tai viiliin, tai vispata siitä veteen tehty puuro. Viiliin tai piimään sekoitettua talkkunaa kutsutaan piapoksi tai piepoksi. Erityisen maukasta talkkuna on kerman ja marjojen kanssa vatkattuna talkkunahyveenä, jolloin tämä perinneherkku kelpaa jälkiruoaksi hienommallekin illalliselle.