Rapujuhlien etiketti

Rapujuhlien etiketti

Loppukesä on rapujuhlien aikaa. Ystävien ja perheen kanssa on mukava syödä hyvin ja tunnelmoida lyhtyjen loisteessa pimenevässä illassa. Tässä rapujuhlien valmisteluohjeet ja mutkattomat etikettiohjeet isäntäväelle ja vieraille.

Rapujuhliin valmistautuminen

Perinteiset rapukattauksen värit ovat punainen ja valkoinen. Mikään ei kuitenkaan estä valitsemasta kattauksellesi muitakin värejä! 

Kata tuolien selkänojille jokaiselle syöjälle rapukauluri. Rapujen kuoriminen on sotkuista, joten varaa pöytään isot vadit ravun kuorille sekä runsaasti kertakäyttöisiä lautasliinoja. Sormien huuhtelukulho on hyvä kattaa jokaiselle ruokailijalle. Rapuveitset helpottavat kuorimista ja myös rapuneuloja voi käyttää apuna.

Perinteisesti ravut syödään paahtoleivän, voin ja tillisilpun kanssa. Jos ravut ovat pääruoka, kannattaa ateria aloittaa esimerkiksi alkukeitolla ja päättää herkulliseen jälkiruokaan. Ravut voidaan nauttia myös alkupalana, jolloin pääruokana voidaan syödä kalaa tai lihaa ja salaattia. Usein rapujuhlissa pääruokana tarjotaan pihviä. Rapujuhlien juomina tarjoillaan yleensä vettä, kivennäisvettä, olutta, valkoviiniä ja snapseja.

Rapuetiketti

Rapukekkerit ovat iloinen ja rento juhla ja ne voi järjestää iltajuhlana, mutta mikään ei estä nauttimasta rapuja myös päiväsaikaan. Perinteeseen kuuluu, että rapujuhlien kattausta mietitään etukäteen, tehdään paikkakortit juhlijoille ja varataan tarvittavat apuvälineet kuten kaulurit, rapuveitset tai -neulat.

Rapuallergisten tai muuten rapuja haluamattomien on kohteliasta ilmoittaa isäntäväelle tästä heti kutsun saatuaan, jotta vältytään noloilta tilanteilta. Näin isäntäväellä on mahdollisuus varata ravuttomille muuta syötävää.

Rapujuhlat ovat kepeää ja ilakoivaa ruokailukulttuuria, jonka soisi siirtyvän sukupolvilta toisille. Siksi rapujuhlat on hyvä suunnitella siten, että myös lapset voivat olla juhlassa mukana. 

Rapujuhien rituaalit

Rapujuhlien järjestäjillä on usein omia rituaaleja. Perinteisesti pöytään sytytetään kynttilät, jonka jälkeen vieraat istuutuvat paikoille. Juhlan kunniavieraat, ravut, nostetaan pöytään viimeisinä. Ruokailu alkaa, kun isäntä ja emäntä antavat aloitusmerkin valitsemalla ensimmäisen ravun vierustoverilleen. Myös tapa, jossa miehet tarjoavat ensimmäisen ravun daamilleen on käytössä. Isäntäväki voi kohteliaasti kertoa vierailleen kuinka monta rapua on varattu henkeä kohti. Rapuja ei saa kosketella niitä valittaessa, vaan valinta suoritetaan pelkästään silmillä. Sen ravun otat, johon kosket!

Vaikka itse olisit konkari rapujen suhteen, huomioi että paikalla voi olla myös ensikertalaisia. On suotavaa, että joku isäntäväkeen kuuluva opastaa noviiseja, sillä rapujen kuoriminen vaatii harjoittelua.  

Puheet ja rapulaulut

Rapujuhliin kuuluvat myös puheet. Isäntä pitää ensimmäisen puheen, mutta välipuheita voivat pitää kaikki. Vieraiden kannattaa muistaa kohtelias kiitospuhe ruokailun päätyttyä.

Aiemmin snapsit olivat rapujuhlien virallinen juoma. Käyttäytyminen on kuitenkin muuttunut ja hyvä äyriäisille sopiva valkoviini voi nykyään olla rapuillallisen ainoa alkoholijuoma. Snapseja tarjottaessa kannattaa muistaa, ettei niitä tarvitse kumota pohjanmaan kautta, vaikka lauluissa näin kehotettaisiinkin.