rapujuhlien-etiketti-header-image

Rapujuhlien etiketti – vinkit, joiden avulla onnistut!

Julkaistu 22.4.2024

Loppukesä on rapujuhlien aikaa. Ystävien ja perheen kanssa on mukava syödä hyvin ja tunnelmoida lyhtyjen loisteessa pimenevässä illassa. Tässä rapujuhlien valmisteluohjeet ja mutkattomat etikettiohjeet isäntäväelle ja vieraille.

Rapujuhlien kattaus ja koristeet

Perinteiset rapukattauksen värit ovat punainen ja valkoinen. Valkoinen pöytäliina ja punaiset, puna-valkoruudulliset tai rapuaiheiset lautasliinat ovat aina varma, tyylikäs valinta. Mikään ei kuitenkaan estä valitsemasta kattauksellesi muitakin värejä! Rapupöydän koristeeksi voi ripotella vaikkapa tillinoksia ja -kukintoja tai mustaherukanlehtiä.

Pöytään kannattaa kattaa tarpeeksi isot lautaset, sillä syödessä lautanen täyttyy ravun perkeistä. Kata jokaiselle syöjälle rapuveitsi tai -neula ja rapukauluri, joita voi ostaa marketeista joko kertakäyttöisinä tai kankaisina. Kankaiset rapukaulurit kestävät vuodesta toiseen. Käsien huuhtelua varten jokaiselle voi kattaa myös pienen kulhon, jossa on sitruunaviipaleilla tai mustaherukan lehdillä koristettua vettä. Rapujen syöminen on sottaista puuhaa, joten varaa syöjien käyttöön myös paperisia serviettejä.

Pukeutuminen rapujuhliin

Pukeudu rapujuhliin teeman mukaan rennosti. Yhteenkuuluvaisuuden tunnetta lisää yhdessä sovittu rapujuhlien pukukoodi, esimerkiksi kaikilla asussaan jotakin punaista. Myös hauskat paperihatut luovat hilpeää tunnelmaa.

Ravut alkuruoaksi vai pääruoaksi?

Ravut ovat melko kallista syötävää. Mieti, haluatko tarjota ravut alku- vai pääruoaksi. Alkuruoaksi riittää esimerkiksi 5–6 rapua, mutta pääruokana on syytä varata 10–12 rapua syöjää kohti. Jos rapuja tarjotaan alkuruoaksi, voi pääruoaksi tarjota joko kalaa tai lihaa. Mikäli ravut tarjotaan pääruokana, käy alkuruoaksi sesonkiin sopiva keitto tai piirakka. Rapujen lopussa tarjotaan tyypillisesti vielä jokin herkullinen jälkiruoka!

Rapujen syöminen

Rapujen syöminen on rentoa puuhaa. Rapuja syödään aina sormin, apuvälineenä käytetään vain rapuveistä tai rapuneulaa. Syötäväksi kelpaavat lähes kaikki pehmeät osat. Poikkeuksena ovat vatsan sappi ja pyrstön sisällä oleva peräsuoli. Saksiniekan voi syödä joko sitä mukaa, kun lihaosia irtoaa tai kerätä herkut paahtoleivälle, joka on voideltu voilla ja jolle on ripoteltu runsaasti tillisilppua. Tartu rohkeasti saksiniekkaan ja ryystä kropasta maukas liemi ennen kuin kuorit ravun. Irrota sitten panssari ja kaavi veitsellä talteen mahdollinen rapuvoi. Todellista herkkua on ravun keskiosan kellertävä maksa. Pikkujalat voi irrottaa ja imeskellä niitä.

Rapujuhien rituaalit ja etiketti

Rapujuhlien järjestäjillä on usein omia rituaaleja. Perinteisesti pöytään sytytetään kynttilät, jonka jälkeen vieraat istuutuvat paikoille. Juhlan kunniavieraat, ravut, nostetaan pöytään viimeisinä. Ruokailu alkaa, kun isäntä ja emäntä antavat aloitusmerkin valitsemalla ensimmäisen ravun vierustoverilleen. Myös tapa, jossa miehet tarjoavat ensimmäisen ravun daamilleen on käytössä. Isäntäväki voi kohteliaasti kertoa vierailleen kuinka monta rapua on varattu henkeä kohti. Rapuja ei saa kosketella niitä valittaessa, vaan valinta suoritetaan pelkästään silmillä. Sen ravun otat, johon kosket!

Vaikka itse olisit konkari rapujen suhteen, huomioi, että paikalla voi olla myös ensikertalaisia. On suotavaa, että joku isäntäväkeen kuuluva opastaa noviiseja, sillä rapujen kuoriminen vaatii harjoittelua.

Puheet ja rapulaulut

Rapujuhliin kuuluvat myös puheet. Isäntä pitää ensimmäisen puheen, mutta välipuheita voivat pitää kaikki. Vieraiden kannattaa muistaa kohtelias kiitospuhe ruokailun päätyttyä.

Aiemmin snapsit rapulaulujen kera olivat rapujuhlien virallinen juoma. Käyttäytyminen on kuitenkin muuttunut ja hyvä äyriäisille sopiva valkoviini voi nykyään olla rapuillallisen ainoa alkoholijuoma. Snapseja tarjottaessa kannattaa muistaa, ettei niitä tarvitse kumota pohjanmaan kautta, vaikka lauluissa näin kehotettaisiinkin.

Vinkit rapujuhliin