Rapujuhlien menu cover

Rapujen keittäminen – näin onnistut vastuullisesti

Julkaistu 30.4.2024

Ravustuskautena nousee usein kysymyksiä rapujen valmistuksesta. Kerromme, miten rapuja keitetään mahdollisimman vastuullisesti, mitä rapuja kannattaa pyydystää ja hankkia, ja millaisia rapuja on myynnissä K-ruokakaupoissa.

Millaisia rapuja kannattaa valita?

Kotimaassa asuvista rapulajeista kannattaa suosia täplärapua, joka on Suomen luonnossa vieraslaji, jota on istutettu Suomen vesistöihin 1960-luvulla. Täplärapu on kuitenkin haitallinen kotimaiselle jokiravulle, joten tästä syystä erityisesti täplärapua kannustetaan pyytämään ravustusaikana.

K-ruokakaupoissa on saatavilla myös pakasteesta hankittavia rapuja ympäri vuoden, nämä ravut tulevat yleensä ulkomailta. Pakasteravuista kannattaa suosia Ranskasta ja Espanjasta pyydettyjä punarapuja. Punaravut ovat alunperin Pohjois-Amerikasta, ja lajin laaja leviäminen vie tilaa paikallisilta lajeilta ja ekosysteemeiltä.

Mitä rapuja myydään K-ruokakaupoissa?

Kotimaisista ravuista K-ruokakaupoissa myydään pääasiassa täplärapuja. Osasta kauppoja saa rapuja rapualtaasta tai valmiiksi keitettynä. Lisäksi rapuja saa pakasteesta ympäri vuoden, jotka ovat yleensä ulkomailta tuotuja punarapuja. Pakasteravut ovat valmiiksi keitettyjä, ja ovat sulatettuina valmiita syötäviksi. Pakasteravuille voit keittää liemen ja lisätä jäiset ravut suoraan pakkauksesta siihen sulamaan ja maustumaan.

Miksi ravut lopetetaan keittämällä?

Keittäminen kiehuvassa vedessä on kotikokille käytännössä ainoa keino rapujen lopettamiseen. Rapujen kehossa ja aivoissa olevat proteiinit hyytyvät jo 42 asteessa, eli kiehuvassa vedessä ravut saavuttavat tämän lämpötilan lähes välittömästi. Ravut siis kuolevat kunnolla kiehuvassa vedessä muutamassa sekunnissa. Lisäksi kuolleiden rapujen keittäminen on suuri ruokamyrkytysriski, joten tästä syystä ravut pitäisi keittää elävänä.

Rapujen tainnuttaminen ennen keittämistä ei onnistu kuten kaloilla, koska rapujen hermosto rakentuu eri tavalla, joten tästä syystä sähkötainnutus on ainoa kunnollinen tainnutusmenetelmä. Suomessa ei kuitenkaan tällä hetkellä ole saatavilla kotitalouksiin sähkötainnuttimia, joilla ravut voisi tainnuttaa ennen keittämistä.

Miten keittää ravut mahdollisimman vastuullisesti?

Lisää ravut yksitellen kunnolla kiehuvaan veteen. Varmista, että vesi kiehuu aina, kun lisäät uuden ravun kattilaan. Rapuja keittäessä täytyy huolehtia, ettei veden lämpötila laske alle kiehumispisteen, eikä rapuja ole liikaa kerralla kattilassa, jotta vesi pysyy kiehuvana.

Vinkit rapujuhliin