Rapujen keittäminen

Rapujen keittäminen

Kuinka paljon rapuja tarvitaan syöjää kohden? Kuinka keität ravut neljälle henkilölle? Mikä on rapujen keittoaika? Lue miten rapujen valmistus onnistuu ja vietät kohta upeita rapukestejä tuoreilla tai pakasteravuilla.

Ainekset mahtaviin rapujuhliin saat lähimmältä K-ruokakauppiaaltasi.

Alkupalaksi rapuja varataan 10–12 kappaletta syöjää kohden, ja pääruoaksi rapuja on varattava vähintään 15 kappaletta jokaiselle syöjälle. Muista, että kotimaisissa joki- ja täpläravuissa on enemmän syötävää kuin ulkomaisissa pakasteravuissa.

Rapuja keitettäessä suolamäärä lasketaan aina vesilitrojen, ei rapujen määrän mukaan. Karkeaa merisuolaa käytetään 40 grammaa vesilitraa kohti (1 desi painaa 100 grammaa).

Tuoreet ravut pöytään

Varaa neljälle ruokailijalle noin 40 kotimaista rapua sekä

 • runsaasti kruunutilliä varsineen
 • 5 l vettä
 • 2 dl karkeaa merisuolaa
 • 5 sokeripalaa
 1. Jaa tillit kolmeksi kimpuksi ja sido kiinni.
 2. Keitä vesi kymmenen litran kattilassa ja lisää suola, sokeri ja yksi tillikimppu. Sekoittele, kunnes suola on liuennut ja vesi kiehuu uudelleen.
 3. Rapujen keittoaika on noin 10 minuuttia.  Sekoita välillä ja poista lopuksi tillikimppu.
 4. Huuhtele ravut kädenlämpöisellä vedellä ennen keittämistä.
 5. Nosta ravut nopeasti yksitellen kiehuvaan veteen. Älä lisää kattilaan liikaa rapuja, koska veden täytyy kiehua koko ajan. Keitä ravut mieluummin useassa erässä. Lisää uusi tillikimppu. Keitä isoja rapuja noin 8 minuuttia, pienemmille riittää 6 minuuttia.
 6. Laske aika siitä, kun vesi alkaa uudelleen kiehua. Siirrä kattila pois liedeltä ja vaihda jälleen tilli uuteen.
 7. Anna keitinveden ja rapujen jäähtyä kattilassa. Siirrä jäähtynyt kattila kylmään. Jokiravut saavat maustua kylmässä vuorokauden, täpläravut 8–12 tuntia.
 8. Jos keität suuremman erän rapuja, tarvitset aina uuden keitinliemen. Ennen tarjoilua nosta ravut liemestä ja valuta hetki.
 9. Aseta ravut kauniisti tarjolle ja koristele tillinkukinnoilla.

Pakasterapujen valmistus

 1. Keitä pakasteravuille helppo elvytysliemi tai maistuva mausteliemi.
 2. Jäähdytä liemi haaleaksi.
 3. Kaada liemi jäisten rapujen päälle. Lisää runsaasti tuoretta tilliä. Nosta ravut liemineen jääkaappiin vuorokaudeksi.
 4. Aseta ravut tarjoiluvadille ja koristele.

Ota kuoret käyttöön!

"Rapujen kuoria ei kannata heittää roskiin. Niistä saa hitaasti keittelemällä mahtavan liemen”, sanoo helsinkiläisen K-Supermarket Hertan kalamestari Matti Kämppi.

Kämppi keittelee paljon liemiä esimerkiksi lihaisista luista tai kalanruodoista. Rapuliemi valmistuu samalla periaatteella.

”Nakkaa kuoret isoon kattilaan. Lisää maun mukaan porkkanaa ja sipulia, lorauta joukkoon öljyä tai lisää pala voita. Paista kuoria ja kasviksia hetki. Kaada päälle vettä. Nestettä saa olla reilusti, ettei sitä tarvitse heti lisätä.” Kattila saa poreilla tunnin, puolitoista. Sitten liemi siivilöidään.

”Sen jälkeen keitän lientä vielä kokoon niin, että jäljellä on viidesosa alkuperäisestä nestemäärästä." Kämppi ei lisää liemiin suolaa tai muita mausteita, vahva raaka-aineen maku riittää. Kokoon keitetystä liemestä voisi myös helposti tulla liian suolaista.

Kämppi pakastaa liemet kahden desilitran annoksina. Vahvasta rapuliemestä saa esimerkiksi hienoa keittoa tai loistokastikkeen kalaruoalle.