
Rapujen keitinliemi tuoreille ja pakasteravuille
Julkaistu 6.5.2024Rapujen keitinliemi antaa ihanaa lisämakua loppukesän rapujuhlien päätähdelle. Katso pakasterapujen ja tuoreiden rapujen keitinliemen reseptit.
Rapujen keitinliemi tuoreille ravuille
5 l vettä
1 1/2 dl merisuolaa
2-4 sokeripalaa
Lisää veteen karkeaa merisuolaa ja sokeripaloja ja kiehauta. Viiteen litraan vettä tarvitaan noin 1 1/2 dl merisuolaa ja 2-4 sokeripalaa. Suolan määrä lasketaan aina vesilitrojen, ei rapujen lukumäärän mukaan. Suolaa tarvitaan yhtä vesilitraa kohden 32-40 g.
Nosta elävät ravut nopeasti yksitellen kiehuvaan veteen. Tuoreita rapuja keitettäessä on keitinvettä oltava niin paljon, että ravut peittyvät kokonaan ja vesi pysyy kiehuvana. Lisää rapujen päälle runsas nippu puuvillalangalla sidottu kruunutilliä.
Ravut kypsyvät 8-10 minuutissa, keittoaika lasketaan siitä kun vesi alkaa kiehua uudelleen. Nosta kattila liedeltä ja jäähdytä ravut keitinliemessään mahdollisimman nopeasti. Poista keittämisessä käytetty tilli ja lisää uutta, tuoretta kruunutilliä tilalle.
Nosta ravut lopuksi pois keitinliemestä. Valuta ne hyvin ja lado ne kauniisti tarjoiluvadille tai asetele keoksi. Koristele tillinkukinnoilla.
Vinkki! Jos perinteinen keitinliemi on jo tuttu, kokeile vaihteeksi liemessä uusia makuja. Aasialaisessa keitinliemessä maistuvat sitruunaruoho, chili, inkivääri ja valkosipuli.
Helppo elvytysliemi pakasteravuille
2 l vettä
(1 dl olutta)
1/2 dl merisuolaa
2 palaa sokeria
Lisää kattilaan 2 l vettä ja halutessasi 1 dl olutta, 1/2 dl merisuolaa ja 2 sokeripalaa. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja lisää joukkoon runsaasti tuoretta tilliä. Hauduta lientä 5-10 minuuttia. Anna liemen jäähtyä hetki ja poista tilli.
Kaada vähän jäähtynyt liemi jäisten rapujen (1 kg) päälle tai nosta ravut jäisenä levynä kattilaan. Lisää joukkoon halutessasi vielä tuoretta tilliä. Nosta ravut kylmään. Anna niiden sulaa ja maustua liemessä yön yli seuraavaan päivään. Valuta sulaneet ravut ennen tarjoilua.
Vinkki! Kokeile valmistaa pakasteravuille myös ihana mausteliemi, joka saa makua sitruksista, piparjuuresta ja korianterista.
Katso myös miten onnistuu rapujen keittäminen ja rapujen syönti!