Tietoinen syöminen ja kehonhuollon lisääminen

Tietoinen syöminen ja kehonhuollon lisääminen

Päivitetty 28.1.2019

Ateria on muutakin kuin ravintoaineiden tai energian tankkaamista. Parhaimmillaan ateria voi olla tietoinen läsnäolon hetki, joka antaa kokonaisvaltaisesti virtaa päivään.

K-Supermarket

Tietoinen syöminen

Ateria on muutakin kuin ravintoaineiden tai energian tankkaamista. Parhaimmillaan ateria voi olla tietoinen läsnäolon hetki, joka antaa kokonaisvaltaisesti virtaa päivään. Kiireisen päivän keskellä rauhallisesti ja tietoisesti syöty lounas tuo myös nautintoa ja mielihyvää. Tietoinen syöminen on periaatteessa hyvin yksinkertaista: keskitytään syömiseen kaikilla aisteilla. Hidastetaan pureskelua ja syömistä, jotta ehditään maistamaan, haistamaan ja tuntemaan ruoan rakenne.

Tunnistetaan samalla kehollista nälkää ja kylläisyyden tunnetta sekä sitä, miten mieli pyrkii ohjaamaan toimintaa. Tietoisen syömisen tavoitteena on keskittyä pelkästään syömiseen, jonka aikana ei lueta lehteä tai selata sosiaalista mediaa. Tällöin ei tehdä myöskään töitä tai lueta sähköposteja. Tietoinen syöminen opettaa mieltä kylläisyyden ja nälän erottelussa, eli milloin on hyvä syödä lisää ja milloin lopettaa. Se auttaa pääsemään käsiksi myös tunne- ja tapasyömiseen, jolloin voi olla tunne siitä, että jokin muu ohjailee syömistä kuin nälkä.

Tietoisen syömisen harjoittelun voi aloittaa jostain pienestä, kuten hedelmän syömisestä ja kahvin tai teen juomisesta. Harjoittelemisen voi lopulta laajentaa kokonaisiin aterioihin, jolloin kiinnitetään huomio ruoan maun lisäksi myös kattaukseen, äänimaailmaan ja valaistukseen. Yksinkertainen tapa aloittaa tietoisen syömisen harjoitus on päättää, että syödessään keskittyy vain syömiseen. Helppoa teoriassa, mutta monelle kiireiselle todella haastavaa. Ennen kuin sanoo ettei ole aikaa, voisiko kuitenkin viikon verran kokeilla, miten tietoisen syömisen hetket vaikuttavat oloon ja arkeen? Tietoisen syömisen harjoittelu on osa pysähtymisen harjoittelua, joka alkoi edellisellä viikolla.

Joogan ja kehonhuollon lisääminen osaksi omaa hyvinvointia

Stressaajan on hyvin vaikea uskoa rauhoittavan liikunnan merkitystä. Hänen mielestään lempeät lajit eivät ole tehokkaita, niillä ei saada rasvaa palamaan tai kuntoa nousemaan, koska hiki ei lennä. Tämä ei pidä paikkaansa. Viime viikolla keskityttiin pysähtymiseen, ota tällä viikolla liikuntarutiineihin mukaan jooga. Jos sinulla on joogaa kohtaan epäluuloja, nyt on hyvä pitää mieli avoimena ja vastaanottavaisena. Laji mielletään rauhalliseksi hengittelyksi, mutta tätähän se ei välttämättä ollenkaan ole. Joogaa on eri lajeja, rauhallisemmasta voimakkaampiin tunteihin. Restoratiiviset tunnit ja Yin-jooga ovat meditatiivisempia tunteja, kun taas astangajooga ja flowjooga ovat vaativampia. Hatha-jooga on klassista joogaa. Yleisesti jooga kehittää samanaikaisesti niin lihasvoimaa kuin avaa kireitä paikkoja. Lisäksi jooga sopii erityisesti jäykille, vaikka usein toisin luullaan. Jokainen on yksilö, kaikilla omat kehovaivansa ja jäykkyytensä. Jooga sopii siis kaikille. Jotkut voivat edelleen luulla joogan olevan jonkinlainen uskonto. Jooga on tuhansien vuosien aikana syntynyt monimuotoinen hyvinvoinnin menetelmä, jonka historiaan liittyy erilaisia Intian uskontoja. Kuitenkin suuri osa tämän päivän joogeista harrastaa lajia pelkän kehonhuollon vuoksi, vaikkakin joogalla on myös vahvat vaikutukset mielen tasapainon ylläpitämisessä.

Voit aloittaa joogan helpoiten alkeiskurssilla tai osallistua sellaisille tunneille, joiden taso on alkeistaso 1. Lähimmältä joogastudiolta kannattaa selvittää, minkälaiselle tunnille kannattaa osallistua, jos ei ole aiemmin kokeillut joogaa. Netistä löytyy myös erilaisia joogatunteja sekä nettijoogastudioita. Englanninkielinen ilmainen nettijooga löytyy Youtube -kanavalta nimeltä Yoga with Adriene.

Käy tällä viikolla kahdella joogatunnilla tai tee kaksi joogatuntia kotona. Jos jooga tuntuu edelleen vastenmieliseltä vaihtoehdolta, voit kokeilla rauhallisia venyttelyliikkeitä 60 min. Venyttelyn jälkeen on hyvä tehdä ohjattu mindfulness-nauhoite.

Kehonhuolto on hyvä ottaa käyttöön osana kokonaisvaltaista stressinhallintaa.

Katso kaikki Stressaaja-kaamospersoonan vinkit ››