Ruokailmiöt 2024
Julkaistu 22.12.2023Konstailematonta kotiruokaa, hyvän mielen aterioita ja yhdessä syömistä sekä kokonaisvaltaista hyvinvointia! K-ryhmän tuoreen Ruokailmiöt-tutkimuksen mukaan suomalaiset palaavat perusasioiden äärelle täsmädieettien sijasta ja huolehdimme itsestämme syömällä ennemmin ravitsemussuositusten mukaisesti. Nousevissa ruokatrendeissä näkyy myös fleksaus eli joustava kasvissyönti!
Kokonaisvaltainen hyvinvointi ruoanlaiton perustana
Täsmädieettien ja trendaavien superfoodien sijasta vuonna 2024 halutaan panostaa erityisesti kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Trendikkäitä kikkakolmosia hyvinvointiin ei enää niinkään kaivata, vaan arjessa haluamme panostaa omaa hyvinvointia tukevaan ruokavalioon perinteisin keinoin, kuten syömällä monipuolisesti ja säännöllisesti. Samalla elinkustannusten noustessa etsimme terveellisiä, mutta myös edullisia tuotteita ja raaka-aineita ruoanlaittoon.
Paluu perusasioiden ääreen
Viime vuosien erilaiset täsmähyvinvointiin tähtäävät dieetit ja superfoodit, sekä laaja näkemysten kirjo terveellisestä syömisestä on saanut suomalaiset haluamaan yksinkertaisempia lähestymistapoja hyvinvointiin. Erikoisdieetit saavat jäädä taka-alalle ja haluamme sen sijaan keskittyä syömään konstailettomasti ravitsemussuositusten mukaisesti tavallista kotiruokaa. Raaka-aineista etsimme edullisia, mutta samalla laadukkaita ja terveellisiä vaihtoehtoja. Erityisesti perusjuuresten käyttö ruoanlaitossa kiinnostaa paljon.
Kaipaatko ideoita juuresten käyttöön ruoanlaitossa? Punajuuresta saat luotua herkullisia arkiruokia, perinteinen lanttu puolestaan sopii laatikoiden lisäksi muihinkin ruokiin ja porkkanasta voit loihtia niin salaatit kuin leivonnaisetkin.
Kuvassa: Paahdettu punajuurisalaatti
Ruoasta hyvää mieltä
Epävarma maailmantilanne on jatkunut jo pidempään ja se on saanut suomalaiset etsimään tapoja tasapainottaa omaa hyvää oloa myös syömisen kautta. Mietimme, millaisella ruoalla pystymme tukemaan omaa hyvinvointia. Emme kuitenkaan mieti pelkästään syömämme ruoan ravitsemuksellisia vaikutuksia, vaan liitämme kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin myös syömisen sosiaaliset hetket sekä arkiset ilot. Haluamme tehdä ruokaa ja syödä hyvin perheen, ystävien ja tuttavien kanssa entistä enemmän. Lisäksi maistuvalla ruoalla ja lohduttavilla herkutteluhetkillä on suuri merkitys meidän suomalaisten hyvinvointiin.
Listasimme 10 suolaista ja 5 makeaa lohturuokaa, löydä uusi suosikkisi!
Kuvassa: Nduja-pasta
Hyvinvointia kestävästi
Erityisesti nuorempien ikäluokkien keskuudessa halutaan entistä enemmän syödä omien arvojen mukaisesti. Ruoan yhteyttä hyvinvointiin ei enää nähdä pelkästään ravitsemuksellisuuden kautta, vaan haluamme myös miettiä, tuntuuko syöminen oikealta vaikkapa ympäristön kannalta ja miten lautaselle päätynyt ruoka on tuotettu. Haluamme vähentää punaisen lihan syömistä ja suosimme kasvispainotteisempaa ruokavaliota. Joustava kasvissyönti eli fleksaus kasvattaa suosiotaan suomalaisten keskuudessa, me siis haluamme korvata entistä enemmän osan lihatuotteista kasviperäisiin raaka-aineisiin.
Lue, miten voit helposti lisätä kasviksia ruokavalioosi. Inspiroidu myös kokkaamaan herkullisia ja helppoja kasvisruokia, jotka valmistuvat alle puolessa tunnissa. Katso myös K-Ruoan suosituimmat vegaaniset reseptit!
Kuvassa: Kasvisminestronekeitto