Hyvis-keitto valmistuu ylijäämätomaateista

Hyvis-keitto valmistuu ylijäämätomaateista

Päivitetty 24.2.2023

Kasvis Gallerian johtaja Mikko Peltola oppi jo lapsena, miten hävikki hyödynnetään.

”Vanhempani viljelivät Peltolan maatilalla porkkanaa, ja 1980-luvun lopulla he alkoivat miettiä, miten kakkoslaatuisia porkkanoita voisi hyödyntää. He keksivät, että vänkyräporkkanoistahan voisi tehdä vaikka raastetta lähiravintoloiden tarpeisiin. Yksi ravintola tilasikin heti porkkanaraastetta ja vaihdossa saatiin ravintolasta teräksinen keittiön työpöytä, jonka ääressä ensimmäisiä tuotteita voitaisiin valmistaa myyntiin.

Ravintolakeittiön työpöytä pystytettiin Peltolan tilan karjakeittiöön, joka kunnostettiin elintarvikkeiden käsittelyyn sopivaksi. Vanhempani tekivät paljon töitä ja olin usein mukana jaloissa pyörimässä. Äitini saattoi keitellä marinointilientä karjakeittiössä ja samalla kuulustella minulta läksyjä. Kerran harjoittelimme englannin sanakoetta varten, ja virheistäni harmistuneena potkaisin sandaalin jalastani. Se lensi kaaressa marinointiliemeen! Liemi meni hukkaan, mutta äitini ei pystynyt naurultaan olemaan vihainen.

Karjakeittiössä käsiteltiin kasviksia ravintoloiden tarpeisiin vuoteen 1999 asti, kunnes Kasvis Gallerialle rakennettiin oma kiinteistö. Myöhemmin ostimme Leväsen tilan Kuopiosta ja laajensimme tuotantoa. Nyt Juustoportti omistaa enemmistön Kasvis Gallerian osakkeista ja valmistamme yhä enemmän tuotteita vähittäismyyntiin. Uusin tuotteemme on Keskon kanssa yhteistyössä kehitetty Hyvis-tomaattijuustokeitto, joka valmistetaan K-ryhmän keskusvaraston ylijäämätomaateista. Ruokatrendit muuttuvat, ja vastuullisuus on iso osa tätä muutosta. Perheemme on edelleen yrityksen osaomistajia. Olen nähnyt yrityksen kasvutarinan porkkanapellolta moderniksi kasvisruokataloksi, ja osaan arvostaa sitä. Vanhemmiltani olen oppinut katsomaan kokonaisuutta ja olemaan sinnikäs. Ennen kaikkea he ovat korostaneet, että pitää olla myös muuta elämää: perheelle ja lapsille täytyy antaa riittävästi aikaa.”

Hyvis-paprika-linssikeitto on herkullinen uutuus. Vegaaninen keitto valmistetaan Keskon varaston tuoreista ylijäämäpaprikoista, joita ei voi lähettää kauppaan myytäväksi esimerkiksi kolhiintumisen vuoksi, mutta jotka sopivat vielä erinomaisesti keiton raaka-aineeksi. Keitossa on reilusti noin 24% tuoreita hävikkipaprikoita ja ruokaisuutta on lisätty linsseillä. Tuotteen valmistaa Kasvis Galleria. Tuote on vegaaninen sekä gluteeniton.

77777

Hyvis-tomaatti-juustokeitto on herkullinen keitto, joka valmistetaan Keskon keskusvaraston tuoreista ylijäämätomaateista, jotka muutoin menisivät hävikkiin sekä Juustoportin juustosta. Tuotteessa on peräti 39% tuoreita hävikkitomaatteja. Täyteläinen maku tulee pitkään kypsyneistä Isabella ja Grand Reserve - juustoista. Tuotteen valmistaa Kasvis Galleria. Tuote on laktoositon sekä gluteeniton.

K Hyvis keitto tomaatti-juusto 400x326

Hyvis-tomaatti-juustokeitto

HYVIS tomaatti-juustokeitto 300g laktoositon gluteeniton - kuva

HYVIS tomaatti-juustokeitto 300g laktoositon gluteeniton

Katso lisää ›