HapanjuuriTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Hapanjuuri

  • Annosmäärä1 kpl
  • Valmistusaikayli 60 min
  • Laktoositon
  • Vegaaninen
  • Kasvis (lakto-ovo)
  • Maidoton
  • Kananmunaton
Hapanjuuren tekeminen on helppoa. Tarvitset vain vettä, jauhoja, purkin ja kärsivällisyyttä!
  • Laktoositon
  • Vegaaninen
  • Kasvis (lakto-ovo)
  • Maidoton
  • Kananmunaton

Ainekset

1 kpl

Päivät 1 ja 2

1 dl (100 g)
 
haaleaa vettä
tai
1 dl (60 g)
 
luomuruisjauhoja
tai

Päivä 3

1 dl (100 g)
 
haaleaa vettä
tai
1 dl (60 g)
 
luomuruisjauhoja
tai

Päivä 4

1 dl (100 g)
 
haaleaa vettä
tai
1 dl (60 g)
 
luomuruisjauhoja
tai

Päivä 5

30 g (n. 1/4 dl)
 
hapanjuurta
tai
60 g
 
haaleaa vettä
tai
40 g
 
luomuvehnäjauhoja
tai
20 g
 
luomuruisjauhoja
tai

Päivä 6

30 g (n. 1/4 dl)
 
hapanjuurta
tai
60 g
 
haaleaa vettä
tai
40 g
 
luomuvehnäjauhoja
tai
20 g
 
luomuruisjauhoja
tai

Lisäksi

2
 
lasipurkkia
tai

Valmistus

yli 60 min

Sekoita vesi ja jauhot puhtaassa litran lasipurkissa vellimäiseksi seokseksi. Laita purkin kansi löyhästi kiinni. Siirrä purkki lämpimään paikkaan (esimerkiksi jääkaapin päälle, lattialämmitettyyn kylpyhuoneeseen tai uuniin, jossa on lamppu päällä) tekeytymään kahdeksi yöksi. Varmista, että paikka ei lämpeä yli 40-asteiseksi.

Kolmantena päivänä juuressa näkyy hieman kuplia ja se tuoksuu miedosti happamalta. Lisää purkkiin taas vettä ja jauhoja kuten toissapäivänä. Sulje löyhästi ja nosta lämpimään paikkaan yöksi.

Neljäntenä päivänä juuren kuplat näkyvät selvästi. Juuri saattaa haista vähän kummalliselle. Ruoki juuri samalla tavalla kuin eilen, sekoita, sulje ja siirrä lämpimään.

Viidentenä päivänä juuri näyttää kuohuneelta. Ota puhdas lasipurkki ja mittaa sinne 30 grammaa juurta. Lisää vesi ja molemmat jauhot. Sekoita ja nosta taas lämpimään paikkaan vuorokaudeksi. Heitä loppuosa ruisjuuresta biojätteeseen. Älä kaada juurta viemäriin, sillä se voi aiheuttaa tukoksen.

Kuudentenä päivänä juuri on kuohkea ja kohonnut. Ruoki juuri samalla tavalla kuin eilen. Ota pesty purkki ja mittaa sinne 30 grammaa juurta, vesi ja jauhot. Sekoita ja siirrä lämpimään.

Seitsemäntenä päivänä juuri kuplii ja sillä voi leipoa. Voit testata juuren toimintakykyä vesilasitestillä: älä sekoita juurta, vaan kuopaise siitä lusikallinen ja tiputa se vesilasiin. Jos pala kelluu, juuri on valmis leivontaan. Jos se vajoaa heti pohjalle, kannattaa ruokkia vielä eilisen päivän tapaan. Käytä leivontaan 100 g juurta ja ruoki loppu juuri seuraavaa leivonnaista varten.

Vinkki! Nuorella juurella tehdyissä leivonnaisissa saattaa olla jonkun verran vaihtelua, sillä kuluu viikkoja, että juuren mikrobiston kilpailu on ohi ja vahvimmat niistä jäljellä. Kannattaa ruokkia juurta tai leipoa sillä ahkeraan, jotta juuri vahvistuu.

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla

Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.

Valikoima ja hinnat kaupasta
  • Myllärin Luomu vehnäjauho 1kg
    Hinta 1,99/kpl
    1,99/kg
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Voisit pitää myös näistä

Arvostele resepti

ka. 4,1 (36 arviota)

  • Tarja
    4 kuukautta sitten
    Hei! Mistä johtuu, että hapanjuuri muuttui 6.-7.päivän välissä oranssin punertavaksi? Voiko taikinan tekoa jatkaa ja voiko tästä ottaa juurta talteen. Toivon, ett saan täältä vastauksen. Mistään muualta en ole löytänyt
  • K-Kuluttajapalvelu
    4 kuukautta sitten
    Tarja, mahdollisesti juureen on päässyt jokin pöpö. Tässä tapauksessa juurta ei kannata enää käyttää leivontaan. 
  • K-Kuluttajapalvelu
    1 vuosi sitten
    Jusseli, tarkemmat ohjeet juurileivontaan löydät täältä: https://www.k-ruoka.fi/artikkelit/nain-onnistut/hapanjuuri
  • Jusseli
    1 vuosi sitten
    Missä loppujuuren voi säilyttää? Kuinka kauan sitä herätellään kun seuraavan kerran on tarkoitus leipoa?
  • repogalina
    1 vuosi sitten
    Kiitos! Kokeilla, uskon onnesta hyvin!