Hapanjuuri
- Annosmäärä1 kpl
- Valmistusaikayli 60 min
- Laktoositon
- Vegaaninen
- Kasvis (lakto-ovo)
- Maidoton
- Kananmunaton
- Laktoositon
- Vegaaninen
- Kasvis (lakto-ovo)
- Maidoton
- Kananmunaton
Ainekset
Päivät 1 ja 2 | |
---|---|
1 dl (100 g) | haaleaa vettä tai |
1 dl (60 g) | luomuruisjauhoja tai |
Päivä 3 | |
1 dl (100 g) | haaleaa vettä tai |
1 dl (60 g) | luomuruisjauhoja tai |
Päivä 4 | |
1 dl (100 g) | haaleaa vettä tai |
1 dl (60 g) | luomuruisjauhoja tai |
Päivä 5 | |
30 g (n. 1/4 dl) | hapanjuurta tai |
60 g | haaleaa vettä tai |
40 g | luomuvehnäjauhoja tai |
20 g | luomuruisjauhoja tai |
Päivä 6 | |
30 g (n. 1/4 dl) | hapanjuurta tai |
60 g | haaleaa vettä tai |
40 g | luomuvehnäjauhoja tai |
20 g | luomuruisjauhoja tai |
Lisäksi | |
2 | lasipurkkia tai |
Valmistus
Sekoita vesi ja jauhot puhtaassa litran lasipurkissa vellimäiseksi seokseksi. Laita purkin kansi löyhästi kiinni. Siirrä purkki lämpimään paikkaan (esimerkiksi jääkaapin päälle, lattialämmitettyyn kylpyhuoneeseen tai uuniin, jossa on lamppu päällä) tekeytymään kahdeksi yöksi. Varmista, että paikka ei lämpeä yli 40-asteiseksi.
Kolmantena päivän ä juuressa näkyy hieman kuplia ja se tuoksuu miedosti happamalta. Lisää purkkiin taas vettä ja jauhoja kuten toissapäivänä. Sulje löyhästi ja nosta lämpimään paikkaan yöksi.
Neljäntenä päivänä juuren kuplat näkyvät selvästi. Juuri saattaa haista vähän kummalliselle. Ruoki juuri samalla tavalla kuin eilen, sekoita, sulje ja siirrä lämpimään.
Viidentenä päivänä juuri näyttää kuohuneelta. Ota puhdas lasipurkki ja mittaa sinne 30 grammaa juurta. Lisää vesi ja molemmat jauhot. Sekoita ja nosta taas lämpimään paikkaan vuorokaudeksi. Heitä loppuosa ruisjuuresta biojätteeseen. Älä kaada juurta viemäriin, sillä se voi aiheuttaa tukoksen.
Kuudentenä päivänä juuri on kuohkea ja kohonnut. Ruoki juuri samalla tavalla kuin eilen. Ota pesty purkki ja mittaa sinne 30 grammaa juurta, vesi ja jauhot. Sekoita ja siirrä lämpimään.
Seitsemäntenä päivänä juuri kuplii ja sillä voi leipoa. Voit testata juuren toimintakykyä vesilasitestillä: älä sekoita juurta, vaan kuopaise siitä lusikallinen ja tiputa se vesilasiin. Jos pala kelluu, juuri on valmis leivontaan. Jos se vajoaa heti pohjalle, kannattaa ruokkia vielä eilisen päivän tapaan. Käytä leivontaan 100 g juurta ja ruoki loppu juuri seuraavaa leivonnaista varten.
Vinkki! Nuorella juurella tehdyissä leivonnaisissa saattaa olla jonkun verran vaihtelua, sillä kuluu viikkoja, että juuren mikrobiston kilpailu on ohi ja vahvimmat niistä jäljellä. Kannattaa ruokkia juurta tai leipoa sillä ahkeraan, jotta juuri vahvistuu.
Voisit pitää myös näistä
- yli 60 min4,0(76 arviota)
- yli 60 min4,2(15 arviota)
- yli 60 min4,1(36 arviota)
- yli 60 min4,0(81 arviota)
- yli 60 min4,3(34 arviota)
- yli 60 min3,2(29 arviota)
- yli 60 min
- yli 60 min4,6(79 arviota)
Arvostele resepti
- Tarja4 kuukautta sittenHei! Mistä johtuu, että hapanjuuri muuttui 6.-7.päivän välissä oranssin punertavaksi? Voiko taikinan tekoa jatkaa ja voiko tästä ottaa juurta talteen. Toivon, ett saan täältä vastauksen. Mistään muualta en ole löytänyt
- K-Kuluttajapalvelu4 kuukautta sittenTarja, mahdollisesti juureen on päässyt jokin pöpö. Tässä tapauksessa juurta ei kannata enää käyttää leivontaan.
- K-Kuluttajapalvelu1 vuosi sittenJusseli, tarkemmat ohjeet juurileivontaan löydät täältä: https://www.k-ruoka.fi/artikkelit/nain-onnistut/hapanjuuri
- Jusseli1 vuosi sittenMissä loppujuuren voi säilyttää? Kuinka kauan sitä herätellään kun seuraavan kerran on tarkoitus leipoa?
- repogalina1 vuosi sittenKiitos! Kokeilla, uskon onnesta hyvin!