Hapanjuuri
Hapanjuuren tekeminen on helppoa. Tarvitset vain vettä, jauhoja, purkin ja kärsivällisyyttä!
1 kplyli 60 min
Ainekset
1 kpl
Päivät 1 ja 2
- 1dl(100 g)haaleaa vettä
- 1dl(60 g)luomuruisjauhoja
Päivä 3
- 1dl(100 g)haaleaa vettä
- 1dl(60 g)luomuruisjauhoja
Päivä 4
- 1dl(100 g)haaleaa vettä
- 1dl(60 g)luomuruisjauhoja
Päivä 5
- 30g(n. 1/4 dl)hapanjuurta
- 60ghaaleaa vettä
- 40gluomuvehnäjauhoja
- 20gluomuruisjauhoja
Päivä 6
- 30g(n. 1/4 dl)hapanjuurta
- 60ghaaleaa vettä
- 40gluomuvehnäjauhoja
- 20gluomuruisjauhoja
Lisäksi
- 2lasipurkkia
Valmistus
yli 60 min- Sekoita vesi ja jauhot puhtaassa litran lasipurkissa vellimäiseksi seokseksi. Laita purkin kansi löyhästi kiinni. Siirrä purkki lämpimään paikkaan (esimerkiksi jääkaapin päälle, lattialämmitettyyn kylpyhuoneeseen tai uuniin, jossa on lamppu päällä) tekeytymään kahdeksi yöksi. Varmista, että paikka ei lämpeä yli 40-asteiseksi.
- Kolmantena päivänä juuressa näkyy hieman kuplia ja se tuoksuu miedosti happamalta. Lisää purkkiin taas vettä ja jauhoja kuten toissapäivänä. Sulje löyhästi ja nosta lämpimään paikkaan yöksi.
- Neljäntenä päivänä juuren kuplat näkyvät selvästi. Juuri saattaa haista vähän kummalliselle. Ruoki juuri samalla tavalla kuin eilen, sekoita, sulje ja siirrä lämpimään.
- Viidentenä päivänä juuri näyttää kuohuneelta. Ota puhdas lasipurkki ja mittaa sinne 30 grammaa juurta. Lisää vesi ja molemmat jauhot. Sekoita ja nosta taas lämpimään paikkaan vuorokaudeksi. Heitä loppuosa ruisjuuresta biojätteeseen. Älä kaada juurta viemäriin, sillä se voi aiheuttaa tukoksen.
- Kuudentenä päivänä juuri on kuohkea ja kohonnut. Ruoki juuri samalla tavalla kuin eilen. Ota pesty purkki ja mittaa sinne 30 grammaa juurta, vesi ja jauhot. Sekoita ja siirrä lämpimään.
- Seitsemäntenä päivänä juuri kuplii ja sillä voi leipoa. Voit testata juuren toimintakykyä vesilasitestillä: älä sekoita juurta, vaan kuopaise siitä lusikallinen ja tiputa se vesilasiin. Jos pala kelluu, juuri on valmis leivontaan. Jos se vajoaa heti pohjalle, kannattaa ruokkia vielä eilisen päivän tapaan. Käytä leivontaan 100 g juurta ja ruoki loppu juuri seuraavaa leivonnaista varten.
Tiesitkö että...
Vinkki! Nuorella juurella tehdyissä leivonnaisissa saattaa olla jonkun verran vaihtelua, sillä kuluu viikkoja, että juuren mikrobiston kilpailu on ohi ja vahvimmat niistä jäljellä. Kannattaa ruokkia juurta tai leipoa sillä ahkeraan, jotta juuri vahvistuu.Kategoriat
Leivonta ja jälkiruoat Erityisruokavaliot
Kommentoi
Kiitos! Kokeilla, uskon onnesta hyvin!