Hyppää sisältöön
HapanjuuriTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Hapanjuuri

  • Annosmäärä1 kpl
  • Valmistusaikayli 60 min
  • Laktoositon
  • Vegaaninen
  • Kasvis (lakto-ovo)
  • Maidoton
  • Kananmunaton
Hapanjuuren tekeminen on helppoa. Tarvitset vain vettä, jauhoja, purkin ja kärsivällisyyttä!
  • Laktoositon
  • Vegaaninen
  • Kasvis (lakto-ovo)
  • Maidoton
  • Kananmunaton

Ainekset

1 kpl

Päivät 1 ja 2

  • 1 dl (100 g) haaleaa vettä
  • 1 dl (60 g) luomuruisjauhoja

Päivä 3

  • 1 dl (100 g) haaleaa vettä
  • 1 dl (60 g) luomuruisjauhoja

Päivä 4

  • 1 dl (100 g) haaleaa vettä
  • 1 dl (60 g) luomuruisjauhoja

Päivä 5

  • 30 g (n. 1/4 dl) hapanjuurta
  • 60 g haaleaa vettä
  • 40 g luomuvehnäjauhoja
  • 20 g luomuruisjauhoja

Päivä 6

  • 30 g (n. 1/4 dl) hapanjuurta
  • 60 g haaleaa vettä
  • 40 g luomuvehnäjauhoja
  • 20 g luomuruisjauhoja

Lisäksi

  • 2 lasipurkkia

Ravintosisältö

  • Energia
    2 809 kJ / 671 kcal
  • Rasva
    3,7 g
  • josta tyydyttynyttä
    0,5 g
  • Hiilihydraatit
    126,6 g
  • josta sokereita
    3,4 g
  • Proteiini
    20,2 g
  • Suola
    0 g
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

Valmistus

yli 60 min
  1. Sekoita vesi ja jauhot puhtaassa litran lasipurkissa vellimäiseksi seokseksi. Laita purkin kansi löyhästi kiinni. Siirrä purkki lämpimään paikkaan (esimerkiksi jääkaapin päälle, lattialämmitettyyn kylpyhuoneeseen tai uuniin, jossa on lamppu päällä) tekeytymään kahdeksi yöksi. Varmista, että paikka ei lämpeä yli 40-asteiseksi.
  2. Kolmantena päivänä juuressa näkyy hieman kuplia ja se tuoksuu miedosti happamalta. Lisää purkkiin taas vettä ja jauhoja kuten toissapäivänä. Sulje löyhästi ja nosta lämpimään paikkaan yöksi.
  3. Neljäntenä päivänä juuren kuplat näkyvät selvästi. Juuri saattaa haista vähän kummalliselle. Ruoki juuri samalla tavalla kuin eilen, sekoita, sulje ja siirrä lämpimään.
  4. Viidentenä päivänä juuri näyttää kuohuneelta. Ota puhdas lasipurkki ja mittaa sinne 30 grammaa juurta. Lisää vesi ja molemmat jauhot. Sekoita ja nosta taas lämpimään paikkaan vuorokaudeksi. Heitä loppuosa ruisjuuresta biojätteeseen. Älä kaada juurta viemäriin, sillä se voi aiheuttaa tukoksen.
  5. Kuudentenä päivänä juuri on kuohkea ja kohonnut. Ruoki juuri samalla tavalla kuin eilen. Ota pesty purkki ja mittaa sinne 30 grammaa juurta, vesi ja jauhot. Sekoita ja siirrä lämpimään.
  6. Seitsemäntenä päivänä juuri kuplii ja sillä voi leipoa. Voit testata juuren toimintakykyä vesilasitestillä: älä sekoita juurta, vaan kuopaise siitä lusikallinen ja tiputa se vesilasiin. Jos pala kelluu, juuri on valmis leivontaan. Jos se vajoaa heti pohjalle, kannattaa ruokkia vielä eilisen päivän tapaan. Käytä leivontaan 100 g juurta ja ruoki loppu juuri seuraavaa leivonnaista varten.
Vinkki! Nuorella juurella tehdyissä leivonnaisissa saattaa olla jonkun verran vaihtelua, sillä kuluu viikkoja, että juuren mikrobiston kilpailu on ohi ja vahvimmat niistä jäljellä. Kannattaa ruokkia juurta tai leipoa sillä ahkeraan, jotta juuri vahvistuu.

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla

Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.

Valikoima ja hinnat kaupasta
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Voisit pitää myös näistä

Arvostele resepti

ka. 4,0 (44 arviota)

  • Mikä on, kun ei onnistu?
    1 vuosi sitten
    Mikähän siinä mahtaa olla, että itselleni juuresta tulee aina melko heikko eikä iloisesti kupliva ja kohoava, kuten olen nähnyt monilla muilla tulevan? Pilkulleen ohjetta olevan noudattanut, mutta vaikka kuinka kauan juurta yrittääkin helliä, ruokkia ja "kasvattaa" niin se silti pysyy heikkona eikä sen teho riitä kunnolliseen kohottamiseen.
  • K-Kuluttajapalvelu
    1 vuosi sitten
    Kysyjä, laiskaa juurta kannattaa ruokkia niin monta kertaa, että se alkaa kohota ja kuplia. Kupliva juuri on aktiivinen ja käyttövalmis. Ruokkiminen vahvistaa juuren mikrobistoa. Nuori juuri ei ole niin "tehokas", vaan se vahvistuu käyttämisen ja ruokkimisen myötä. Ruokkimiseen kannattaa käyttää luomujauhoja.
  • K-Kuluttajapalvelu
    2 vuotta sitten
    Tarja, mahdollisesti juureen on päässyt jokin pöpö. Tässä tapauksessa juurta ei kannata enää käyttää leivontaan. 
  • Tarja
    2 vuotta sitten
    Hei! Mistä johtuu, että hapanjuuri muuttui 6.-7.päivän välissä oranssin punertavaksi? Voiko taikinan tekoa jatkaa ja voiko tästä ottaa juurta talteen. Toivon, ett saan täältä vastauksen. Mistään muualta en ole löytänyt
  • K-Kuluttajapalvelu
    2 vuotta sitten
    Jusseli, tarkemmat ohjeet juurileivontaan löydät täältä: https://www.k-ruoka.fi/artikkelit/nain-onnistut/hapanjuuri
  • Jusseli
    2 vuotta sitten
    Missä loppujuuren voi säilyttää? Kuinka kauan sitä herätellään kun seuraavan kerran on tarkoitus leipoa?
  • repogalina
    3 vuotta sitten
    Kiitos! Kokeilla, uskon onnesta hyvin!