HapanjuuriTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Hapanjuuri

Hapanjuuren tekeminen on helppoa. Tarvitset vain vettä, jauhoja, purkin ja kärsivällisyyttä!

  • 1 kpl
  • yli 60 min

Ainekset

1 kpl

Päivät 1 ja 2

    • 1dl(100 g)haaleaa vettä
    • 1dl(60 g)luomuruisjauhoja

Päivä 3

    • 1dl(100 g)haaleaa vettä
    • 1dl(60 g)luomuruisjauhoja

Päivä 4

    • 1dl(100 g)haaleaa vettä
    • 1dl(60 g)luomuruisjauhoja

Päivä 5

    • 30g(n. 1/4 dl)hapanjuurta
    • 60ghaaleaa vettä
    • 40gluomuvehnäjauhoja
    • 20gluomuruisjauhoja

Päivä 6

    • 30g(n. 1/4 dl)hapanjuurta
    • 60ghaaleaa vettä
    • 40gluomuvehnäjauhoja
    • 20gluomuruisjauhoja

Lisäksi

    • 2lasipurkkia

Valmistus

yli 60 min
  1. Sekoita vesi ja jauhot puhtaassa litran lasipurkissa vellimäiseksi seokseksi. Laita purkin kansi löyhästi kiinni. Siirrä purkki lämpimään paikkaan (esimerkiksi jääkaapin päälle, lattialämmitettyyn kylpyhuoneeseen tai uuniin, jossa on lamppu päällä) tekeytymään kahdeksi yöksi. Varmista, että paikka ei lämpeä yli 40-asteiseksi.
  2. Kolmantena päivänä juuressa näkyy hieman kuplia ja se tuoksuu miedosti happamalta. Lisää purkkiin taas vettä ja jauhoja kuten toissapäivänä. Sulje löyhästi ja nosta lämpimään paikkaan yöksi.
  3. Neljäntenä päivänä juuren kuplat näkyvät selvästi. Juuri saattaa haista vähän kummalliselle. Ruoki juuri samalla tavalla kuin eilen, sekoita, sulje ja siirrä lämpimään.
  4. Viidentenä päivänä juuri näyttää kuohuneelta. Ota puhdas lasipurkki ja mittaa sinne 30 grammaa juurta. Lisää vesi ja molemmat jauhot. Sekoita ja nosta taas lämpimään paikkaan vuorokaudeksi. Heitä loppuosa ruisjuuresta biojätteeseen. Älä kaada juurta viemäriin, sillä se voi aiheuttaa tukoksen.
  5. Kuudentenä päivänä juuri on kuohkea ja kohonnut. Ruoki juuri samalla tavalla kuin eilen. Ota pesty purkki ja mittaa sinne 30 grammaa juurta, vesi ja jauhot. Sekoita ja siirrä lämpimään.
  6. Seitsemäntenä päivänä juuri kuplii ja sillä voi leipoa. Voit testata juuren toimintakykyä vesilasitestillä: älä sekoita juurta, vaan kuopaise siitä lusikallinen ja tiputa se vesilasiin. Jos pala kelluu, juuri on valmis leivontaan. Jos se vajoaa heti pohjalle, kannattaa ruokkia vielä eilisen päivän tapaan. Käytä leivontaan 100 g juurta ja ruoki loppu juuri seuraavaa leivonnaista varten.

Tiesitkö että...

Vinkki! Nuorella juurella tehdyissä leivonnaisissa saattaa olla jonkun verran vaihtelua, sillä kuluu viikkoja, että juuren mikrobiston kilpailu on ohi ja vahvimmat niistä jäljellä. Kannattaa ruokkia juurta tai leipoa sillä ahkeraan, jotta juuri vahvistuu.

Kategoriat

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteilla

Oletko verkkokauppaostoksilla? Valitsethan ensin kaupan, josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
Iso Omena
Vaihda
  • Myllärin Luomu Ruisjauho 1kg
    Myllärin Luomu Ruisjauho 1kg
    1,55/kpl
  • Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg puolikarkea
    Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg puolikarkea
    1,45/kpl
  • Sunspelt puolikarkea alkuvehnäjauho 700g luomu
    Sunspelt puolikarkea alkuvehnäjauho 700g luomu
    3,75/kpl5,36/kg
  • Myllärin Luomu Leivontakarkea vehnäjauho 2kg
    Myllärin Luomu Leivontakarkea vehnäjauho 2kg
    2,89/kpl1,44/kg
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Kommentoi

Arvosana reseptille 21 arvostelua