Hapanjuuri speltistäTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Hapanjuuri speltistä

Valmista hapanjuuri täysjyväspelttijauhoista ja leivo siitä hapanjuurispelttileipää. Säännöllisesti ruokkimalla juuri säilyy jääkaapissa. Noin 0,45€/annos*

Ainekset

1 annos

Päivät 1-3

  • 1dlvettä
  • 1 1/4dlpuolikarkeita täysjyväspelttijauhoja (esim. Birkkalan)

Päivät 4-5

  • 30g(n. 1/4 dl)juurta
  • 3/4dlvettä
  • 1dlpuolikarkeita täysjyväspelttijauhoja (esim. Birkkalan)

Valmistus

yli 60 min
 1. Lämmitä vesi haaleaksi, noin 30 asteiseksi. Mittaa 1 dl vettä ja 1 1/4 dl jauhoja kulhoon. Sekoita tasaiseksi. Laita kulhon päälle löyhästi kansi tai keittiöpyyhe. Nosta kulho lämpimään vedottomaan paikkaan. Hyviä vaihtoehtoja kotona ovat lattialämmityksellä varustettu kylpyhuone tai sauna, sähköuuni, mikroaaltouuni tai kylmälaukku. Anna tekeytyä seuraavaan päivään.
 2. Toisena päivänä fermentoiminen on jo alkanut ja seos tuoksuu miedosti happamalle. Lisää seokseen sama määrä vettä ja jauhoja. Sekoita seosta reippaasti ja siirrä lämpimään.
 3. Kolmantena päivänä juuressa näkyy jo kuplia ja siinä on voimakkaampi käymisen tuoksu. Lisää vielä kerran jauhoja ja vettä seokseen ja siirrä se lämpimään.
 4. Neljäntenä päivänä juuri on kuohunut jo kunnolla. Nyt alkaa juuren varsinainen ruokinta.
 5. Sekoita juuri ja ota siitä 30 g (1/4 dl) talteen puhtaaseen lasipurkkiin. Heitä loput juuresta biojätteeseen. Ruoki lasipurkkiin laitettua juurta jälleen 3/4 dl:lla haaleaa vettä ja 1 dl:lla jauhoja. Sulje purkki löyhästi ja jätä lämpimään.
 6. Toista edellisen kohdan vaiheet myös viidentenä päivänä eli ota 30 g talteen uuteen puhtaaseen lasipurkkiin ja heitä vanha juuri pois. Ruoki juuri 3/4 dl:lla haaleaa vettä ja 1 dl:lla jauhoja. Sulje purkki löyhästi ja jätä lämpimään.
 7. Kuudentena päivänä juuri on ilmavaa ja kuplii jo reilusti. Nyt sillä voi jo leipoa. Ota juuresta tarvittava määrä leivontaan ja siirrä loput emojuuresta lasipurkissa jääkaappiin.

Tiesitkö että...

Juuri säilyy jääkaapissa tiiviissä kannellisessa purkissa. Pidä juuri aktiivisena ruokkimalla sitä noin kerran viikossa samalla tavalla kuin juurta valmistettaessa 4. ja 5. päivänä. Kun otat juurta jääkaapista käyttöön, ruoki sitä parin päivän ajan samaan tapaan kuin emojuurta valmistettaessa 4. ja 5. päivänä. Anna tekeytyä lämpimässä, jotta se aktivoituu. *Annoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 01/2019. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.

Kategoriat

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteilla

Oletko verkkokauppaostoksilla? Valitsethan ensin kaupan, josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
Iso Omena
Vaihda
 • Birkkalan puolikarkeat spelttijauhot täysjyvä 800g luomu
  Birkkalan puolikarkeat spelttijauhot täysjyvä 800g luomu
  3,25/kpl
  4,06/kg
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Kommentoi

Arvosana reseptille33 arvostelua
 • Jaakko29.3.2022

  Eli jos oikein käsitin, niin sitten kun juuri on valmis, ja siirretään jääkaappiin, niin aina kun tehdään leipää siitä, otetaan tarvittava määrä huoneenlämpöön, ja sitten se 30g säästetään puhtaaseen lasipurkkiin ja ruokitaan ja laitetaan heti jääkaappiin?

 • K-Kuluttajapalvelu29.3.2022

  Jaakko, juuri niin! Ylijäänyttä juurta säilytetään jääkaapissa tiiviissä kannellisessa purkissa. Juuri pidetään aktiivisena ruokkimalla sitä noin kerran viikossa samalla tavalla kuin juurta valmistettaessa 4. ja 5. päivänä.

 • K-Kuluttajapalvelu3.8.2020

  Ekaa kertaa kokeilemassa, juuren toimivuuden kannalta on tärkeää seurata tarkasti reseptin ohjeita. Jos pois heitettäväksi tarkoitettua juurta käyttää leivontaan, ei lopputulos todennäköisesti ole toivotunlainen.

 • Ekaa kertaa kokeilemassa3.8.2020

  Heräs ajatus tuosta bio jätteeseen menevästä juuresta, eli voiko siitä ihan suoraan leipoa leivän itelleen? Ei huvittas heittää sitä roskiin :D Tietenkään siitä ei vielä hapanjuurileipää taida tulla, mutta kai se on ihan kelpoa uunin kautta syötäväksi?

 • Epävarma aloittelija24.3.2020

  Mikä on "tarvittava määrä leivontaan"? Voisiko tämän reseptin jatkoksi lisätä ne varsinaiset leivänteko-ohjeet samaan tapaan kuin tuossa "ruisleipä hapanjuuresta"-reseptissä?

 • K-Kuluttajapalvelu24.3.2020

  Epävarma aloittelija, juurta voi käyttää esimerkiksi tähän hapanjuurispelttileipään: https://www.kruoka.fi/reseptit/hapanjuurispelttileipa.

 • terv.järkihoi äläjätä!!!19.2.2020

  höpö puhetta heittää roskiin,ei äitini aikoinaan roskiin heittänyt vaan teki hapanleipää syötiin aina ja juuri pysyi puutiinussa ja leivässä pysyttiin että höpöä heittää roskiin muuta kuin roskaa terv.järkihoi äläjätä!!

 • Urija7.9.2019

  Reseptin tekijä, uretko valmistuksessa? Se käskettiin aiemmin varmistaa.

 • Ihmettelijä5.9.2019

  En ymmärrä miksi tekovaiheessa osa juuresta heitetään pois. Toistuuko se aina kun teen leivän että heitän osan pois ja otan vaan tietyn määrän säilytettävään juureen? (Leipä teon alla nyt)

 • K-Kuluttajapalvelu5.9.2019

  Ihmettelijä, juuri tarvitsee toimiakseen tietyn määrän uutta nestettä ja ravintoa. Osa heitetään loppuvaiheen ruokinnoissa pois, koska juuresta tulisi muuten turhan suuri taikinaa varten.

 • Kotileipuri27.3.2019

  Täällä olikin jo ehditty kysyä kysymykset joihin ei reseptistä saanut vastausta, kiitos niistä! Mielenkiinnosta haluaisin vielä kysyä että mikä idea on siinä että juurta tehdään ikään kuin kokoajan liikaa ja heitetään osa roskiin? Miksei ainakin 1.-3.päivinä voisi laittaa pienemmän määrän vettä ja jauhoa jottei taikinaa 4. päivänä menisi niin paljon hukkaan? Riittääkö tällä ohjeella, kun niin suuri osa juuresta heitetään pois, emojuuresta sekä hapanjuurispelttileipään että vielä jääkaappiin odottamaan seuraavaa leipää? Pitkään olen tätä projektia suunnitellut ja erittäin suurella mielenkiinnolla nyt 4. päivänä odotan saako näin leivän aikaiseksi ilman hiivaa! :D

 • K-Kuluttajapalvelu27.3.2019

  Kotileipuri, juuri tarvitsee toimiakseen tietyn määrän uutta nestettä ja ravintoa. Osa heitetään loppuvaiheen ruokinnoissa pois, koska juuresta tulisi muuten turhan suuri taikinaa varten.

 • Moi7.3.2019

  Sekoitin 4.päivänä 1/4 dl juurta 1 dl jauhojaja 3/4 dl vettä, niin siitä tuli kiinteää eikä juoksevaa, kuten teidän lasipurkkikuvassa. Missähän olisi vika?

 • Kaisa5.2.2019

  Otetaanko myös viidentenä päivänä tuo 30g juuresta ja loput heitetään pois? Ja miten ruokkimisvaiheessa, otetaanko silloinkin se 30g juurta talteen ja se ruokitaan?

 • K-Kuluttajapalvelu5.2.2019

  Kaisa, kyllä juuri näin. Myös viidentenä päivänä ja myöhemmin ruokintavaiheessa otetaan juuresta erilleen 30 g, joka ruokitaan.

 • Ekaa kertaa asialla28.1.2019

  Onko juuri 4. ja 5. päivä jääkaapissa vai lämpimässä paikassa? Suljetaanko tiiviisti vai peitetäänkö liinalla?

 • K-Kuluttajapalvelu28.1.2019

  Ekaa kertaa asialla, juuri pidetään vielä 4. ja 5. päivänä huoneenlämmössä, vasta 6. päivänä se siirretään jääkaappiin tai käytetään leivontaan. Huoneenlämmössä juuri peitetään vain kevyesti eli joko liinalla tai kansi raolleen jätettynä. Jääkaappiin siirrettäessä kansi laitetaan sitten kunnolla kiinni.