Hapanjuuri speltistäTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Hapanjuuri speltistä

Valmista hapanjuuri täysjyväspelttijauhoista ja leivo siitä hapanjurispelttileipää. Säännöllisesti ruokkimalla juuri säilyy jääkaapissa. Noin 0,45€/annos*

  • 1 annos
  • yli 60 min

Ainekset

1 annos

Päivät 1-3

    • 1dlvettä
    • 1 1/4dlpuolikarkeita täysjyväspelttijauhoja (esim. Birkkalan)

Päivät 4-5

    • 30g(n. 1/4 dl)juurta
    • 3/4dlvettä
    • 1dlpuolikarkeita täysjyväspelttijauhoja (esim. Birkkalan)

Valmistus

yli 60 min
  1. Lämmitä vesi haaleaksi, noin 30 asteiseksi. Mittaa 1 dl vettä ja 1 1/4 dl jauhoja kulhoon. Sekoita tasaiseksi. Laita kulhon päälle löyhästi kansi tai keittiöpyyhe. Nosta kulho lämpimään vedottomaan paikkaan. Hyviä vaihtoehtoja kotona ovat lattialämmityksellä varustettu kylpyhuone tai sauna, sähköuuni, mikroaaltouuni tai kylmälaukku. Anna tekeytyä seuraavaan päivään.
  2. Toisena päivänä fermentoiminen on jo alkanut ja seos tuoksuu miedosti happamalle. Lisää seokseen sama määrä vettä ja jauhoja. Sekoita seosta reippaasti ja siirrä lämpimään.
  3. Kolmantena päivänä juuressa näkyy jo kuplia ja siinä on voimakkaampi käymisen tuoksu. Lisää vielä kerran jauhoja ja vettä seokseen ja siirrä se lämpimään.
  4. Neljäntenä päivänä juuri on kuohunut jo kunnolla. Nyt alkaa juuren varsinainen ruokinta.
  5. Sekoita juuri ja ota siitä 30 g (1/4 dl) talteen puhtaaseen lasipurkkiin. Heitä loput juuresta pois. Ruoki lasipurkkiin laitettua juurta jälleen ¾ dl:lla haaleaa vettä ja 1 dl jauhoja. Toista sama myös viidentenä päivänä.
  6. Kuudentena päivänä juuri on ilmavaa ja kuplii jo reilusti. Nyt sillä voi jo leipoa. Ota juuresta tarvittava määrä leivontaan ja siirrä loput emojuuresta lasipurkissa jääkaappiin.

Tiesitkö että...

Juuri säilyy jääkaapissa tiiviissä kannellisessa purkissa. Pidä juuri aktiivisena ruokkimalla sitä noin kerran viikossa samalla tavalla kuin juurta valmistettaessa 4. ja 5. päivänä. Kun otat juurta jääkaapista käyttöön, ruoki sitä parin päivän ajan samaan tapaan kuin emojuurta valmistettaessa 4. ja 5. päivänä. Anna tekeytyä lämpimässä, jotta se aktivoituu. *Annoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 01/2019. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.

Kategoriat

Kommentoi

Arvosana reseptille 12 arvostelua
  • Kotileipuri27.3.2019

    Täällä olikin jo ehditty kysyä kysymykset joihin ei reseptistä saanut vastausta, kiitos niistä! Mielenkiinnosta haluaisin vielä kysyä että mikä idea on siinä että juurta tehdään ikään kuin kokoajan liikaa ja heitetään osa roskiin? Miksei ainakin 1.-3.päivinä voisi laittaa pienemmän määrän vettä ja jauhoa jottei taikinaa 4. päivänä menisi niin paljon hukkaan? Riittääkö tällä ohjeella, kun niin suuri osa juuresta heitetään pois, emojuuresta sekä hapanjuurispelttileipään että vielä jääkaappiin odottamaan seuraavaa leipää? Pitkään olen tätä projektia suunnitellut ja erittäin suurella mielenkiinnolla nyt 4. päivänä odotan saako näin leivän aikaiseksi ilman hiivaa! :D

  • K-Kuluttajapalvelu27.3.2019

    Kotileipuri, juuri tarvitsee toimiakseen tietyn määrän uutta nestettä ja ravintoa. Osa heitetään loppuvaiheen ruokinnoissa pois, koska juuresta tulisi muuten turhan suuri taikinaa varten.

  • Moi7.3.2019

    Sekoitin 4.päivänä 1/4 dl juurta 1 dl jauhojaja 3/4 dl vettä, niin siitä tuli kiinteää eikä juoksevaa, kuten teidän lasipurkkikuvassa. Missähän olisi vika?

  • Kaisa5.2.2019

    Otetaanko myös viidentenä päivänä tuo 30g juuresta ja loput heitetään pois? Ja miten ruokkimisvaiheessa, otetaanko silloinkin se 30g juurta talteen ja se ruokitaan?

  • K-Kuluttajapalvelu5.2.2019

    Kaisa, kyllä juuri näin. Myös viidentenä päivänä ja myöhemmin ruokintavaiheessa otetaan juuresta erilleen 30 g, joka ruokitaan.

  • Ekaa kertaa asialla28.1.2019

    Onko juuri 4. ja 5. päivä jääkaapissa vai lämpimässä paikassa? Suljetaanko tiiviisti vai peitetäänkö liinalla?

  • K-Kuluttajapalvelu28.1.2019

    Ekaa kertaa asialla, juuri pidetään vielä 4. ja 5. päivänä huoneenlämmössä, vasta 6. päivänä se siirretään jääkaappiin tai käytetään leivontaan. Huoneenlämmössä juuri peitetään vain kevyesti eli joko liinalla tai kansi raolleen jätettynä. Jääkaappiin siirrettäessä kansi laitetaan sitten kunnolla kiinni.