Hapanjuuri speltistäTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Hapanjuuri speltistä

Valmista hapanjuuri täysjyväspelttijauhoista ja leivo siitä hapanjurispelttileipää. Säännöllisesti ruokkimalla juuri säilyy jääkaapissa. Noin 0,45€/annos*

 • 1 annos
 • yli 60 min

Ainekset

1 annos

Päivät 1-3

  • 1dlvettä
  • 1 1/4dlpuolikarkeita täysjyväspelttijauhoja (esim. Birkkalan)

Päivät 4-5

  • 30g(n. 1/4 dl)juurta
  • 3/4dlvettä
  • 1dlpuolikarkeita täysjyväspelttijauhoja (esim. Birkkalan)

Valmistus

yli 60 min
 1. Lämmitä vesi haaleaksi, noin 30 asteiseksi. Mittaa 1 dl vettä ja 1 1/4 dl jauhoja kulhoon. Sekoita tasaiseksi. Laita kulhon päälle löyhästi kansi tai keittiöpyyhe. Nosta kulho lämpimään vedottomaan paikkaan. Hyviä vaihtoehtoja kotona ovat lattialämmityksellä varustettu kylpyhuone tai sauna, sähköuuni, mikroaaltouuni tai kylmälaukku. Anna tekeytyä seuraavaan päivään.
 2. Toisena päivänä fermentoiminen on jo alkanut ja seos tuoksuu miedosti happamalle. Lisää seokseen sama määrä vettä ja jauhoja. Sekoita seosta reippaasti ja siirrä lämpimään.
 3. Kolmantena päivänä juuressa näkyy jo kuplia ja siinä on voimakkaampi käymisen tuoksu. Lisää vielä kerran jauhoja ja vettä seokseen ja siirrä se lämpimään.
 4. Neljäntenä päivänä juuri on kuohunut jo kunnolla. Nyt alkaa juuren varsinainen ruokinta.
 5. Sekoita juuri ja ota siitä 30 g (1/4 dl) talteen puhtaaseen lasipurkkiin. Heitä loput juuresta pois. Ruoki lasipurkkiin laitettua juurta jälleen ¾ dl:lla haaleaa vettä ja 1 dl jauhoja. Toista sama myös viidentenä päivänä.
 6. Kuudentena päivänä juuri on ilmavaa ja kuplii jo reilusti. Nyt sillä voi jo leipoa. Ota juuresta tarvittava määrä leivontaan ja siirrä loput emojuuresta lasipurkissa jääkaappiin.

Tiesitkö että...

Juuri säilyy jääkaapissa tiiviissä kannellisessa purkissa. Pidä juuri aktiivisena ruokkimalla sitä noin kerran viikossa samalla tavalla kuin juurta valmistettaessa 4. ja 5. päivänä. Kun otat juurta jääkaapista käyttöön, ruoki sitä parin päivän ajan samaan tapaan kuin emojuurta valmistettaessa 4. ja 5. päivänä. Anna tekeytyä lämpimässä, jotta se aktivoituu. *Annoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 01/2019. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.

Kategoriat

Kommentoi

Arvosana reseptille 5 arvostelua