Hapanjuurileipä
- Annosmäärä1 kpl
- Valmistusaikayli 60 min
- Laktoositon
- Vegaaninen
- Kasvis (lakto-ovo)
- Maidoton
- Kananmunaton
Vehnäisen hapanjuurileivän leipominen ottaa aikaa, mutta aromikas maku ja ihanat ilmakuplat ovat odottamisen arvoisia! Tällä perusohjeella valmistuu maukas leipä.
- Laktoositon
- Vegaaninen
- Kasvis (lakto-ovo)
- Maidoton
- Kananmunaton
Ainekset
1 kpl
- 100 g hapanjuurta
- 350 g (3,5 dl) haaleaa vettä
- 470 g (n. 7 dl) puolikarkeita vehnäjauhoja
- 30 g (n. 1/2 dl) täysjyvävehnäjauhoja
- 10 g (n. 2 tl) suolaa
Valmistus
yli 60 min
- Sekoita aktiivinen juuri, vesi ja jauhot suuressa kulhossa, älä vaivaa. Peitä taikina kelmulla ja anna tekeytyä huoneenlämmössä tunnin ajan. Tänä aikana taikina ja siinä olevat hiivat heräävät ja taikina muuttuu elastisemmaksi.
- Ripottele taikinan päälle suola ja taittele taikinaa, kunnes se on kimmoisaa. Taittelu tehdään näin: työnnä veteen kastetut sormet taikinan alle niin, että peukalo on taikinan päällä, irrottele sormin taikinaa kulhon pohjasta, ota napakka ote reunasta, venytä taikinaa ja nosta venytetty reuna taikinan yli. Kierrä astia myötäpäivään ja toista taittelua koko taikinan ympäri, kunnes taikina tuntuu kimmoisalta. Peitä taikina liinalla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä neljä tuntia ja taittele sinä aikana taikina samoin ainakin kolme kertaa kohotuksen alkupuolella. Voit esimerkiksi laittaa itsellesi kellon soimaan puolen tunnin välein ja taitella taikinan aina silloin.
- Kaada taikina pöydälle. Jauhota taikinan pinta ja pyöritä taikinaa molemmilta sivuilta jauhotetuin käsin niin että taikinan pinta kiristyy. Anna taikinan levätä puoli tuntia ennen muotoilua.
- Venytä taikina varovasti jauhotetuin sormin neliskulmaiseksi niin isoksi kuin taikina venyy. Taita taikina kolminkerroin ensin toiseen suuntaan ja vielä uudestaan kolminkerroin toiseen suuntaan niin, että saat neliön mallisen paketin. Venytä vielä neliön kulmia ulospäin ja taita ne taikinan keskelle. Venytä vain sen verran kuin taikina repeämättä venyy. Nyt taikinasi on pyöreähkö.
- Jauhota puhdas leivinliina ja levitä se kohotuskoriin tai sopivaan kulhoon. Nosta taikina liinan päälle koriin, niin että sileä puoli tulee liinaa vasten. Käännä liinan reunat taikinan päälle. Sulje taikina koreineen muovipussiin ja anna taikinan olla huoneenlämmössä vielä tunnin ajan.
- Siirrä taikina jääkaappiin kylmälepoon seuraavaan päivään. Paras jääkaapin lämpötila kohoamiseen on 4 astetta.
- Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pane uunin alatasolle 2 dl vettä metalliastiassa, esimerkiksi uunipellillä tai ritilän päällä foliovuoassa.
- Ota leipätaikina esiin. Pane korin päälle leivinpaperi ja sen päälle leikkuulauta. Käännä lauta koreineen ylösalaisin ja poista kori sekä liina leivän päältä. Jos liina on tarttunut taikinaan, kostuta liina vedellä, niin se irtoaa helpommin. Vedä leipä leivinpaperin avulla pellille. Tee halutessasi partakoneenterällä tai terävällä veitsellä leipään viilto.
- Paista leipää uunissa noin 15 minuuttia, laske uunin lämpö 225 asteeseen ja paista leipää vielä noin 25 minuuttia, kunnes leipä on kauniin värinen ja sen pohja kumisee kopautettaessa. Anna leivän jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista.
Vinkki! Tuplaa ohje, jaa muotoiluvaiheessa kahteen osaan ja leivo kaksi leipää, joista toisen voit pakastaa ja saat nauttia leivästä pidempään!
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
Voisit pitää myös näistä
- 30 - 60 min4,8(71 arviota)
- 30 - 60 min3,8(40 arviota)
- yli 60 min4,0(247 arviota)
- yli 60 min3,5(44 arviota)
- yli 60 min2,8(25 arviota)
- alle 30 min3,1(167 arviota)
- yli 60 min4,0(70 arviota)
- yli 60 min4,2(46 arviota)
Arvostele resepti
ka. 4,1 (133 arviota)
- Sählärileipuri23 päivää sittenTämä resepti on vakkarireseptini, onnistuu vaikka vähän soveltaisi ohjeita😅 Esimerkiksi tätä kohtaa "Pyöritä taikinaa molemmilta sivuilta jauhotetuin käsin niin että taikinan pinta kiristyy" en ole koskaan toteuttanut, mutta tulee silti erinomaista. Ja jauhoja voi laittaa sekaisin niin montaa lajiketta kuin löytyy, aina maistuu hyvältä :)
- Pyörryksissä3 kuukautta sittenEn ymmärrä mistä sivuista on kyse ja miten sitä taikinaa tulisi tässä pyörittää: 😅"Pyöritä taikinaa molemmilta sivuilta jauhotetuin käsin niin että taikinan pinta kiristyy"
- Leipuri123455 kuukautta sittenHyvä taikina huono leipuri (Tuli kova leipä ei kuplia sisällä)
- Leipä5 kuukautta sittenMä en ikinä näe ohjetta, on vaan aineet ja määrät.
- Marja Hillevi9 kuukautta sittenLiian vaaleaa omaan makuun muuttelin vähän jauhojen suhdetta ja lisäsin pellavansiemeniä. Hyvää tuli!
- Jarmo9 kuukautta sittenUuni lämpiämässä tokaa kertaa vaaleaa hapanjuurileipää kokeilemassa ensi kerta tällä reseptillä . Ruisleipää olen juuresta tehnyt jo vuoden verran , nyt uskaltautunut myös vaalean leivän pariin joka tuntunut vaikeammalta .
- Jussi5810 kuukautta sittenKaikkien leipää maistaneiden kehuma leipä. Leivon n.1-2 viikon välein ja hapanjuuri säilyy loistavasti tuon ajan ja pidempäänkin.
- Minna Kuopiosta1 vuosi sittenTässä on näppärä ja iisi ohje hyvälle leivälle. Kiitos ja kumarrus
- Pia1 vuosi sittenTaivaallisen hyvää leipää!
- Nam2 vuotta sittenHyvä resepti, samoin kuin hapanjuuren resepti. Kohoaa paremmin kuin hiivalla.
- Mr2 vuotta sittenHyvin toimii! Pari kertaa jo tehnyt muhkean leivän
- Vihreä juurileipuri2 vuotta sittenTarkoitetaanko "aktiivisella juurella" emojuurta, taikka emojuuresta tehtyä esitaikinaa?
- Pumpulipumi3 vuotta sittenJuuri syntyy ja toimii juuri kuten ohjeessa kerrotaan. Onnistuneita leipiä syntyy, etenkin kun varaa aikaa tekemiseen ja nauttii leiväntekoon kuluvasta ajasta.