HapanjuurileipäTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Hapanjuurileipä

Vehnäisen hapanjuurileivän leipominen ottaa aikaa, mutta aromikas maku ja ihanat ilmakuplat ovat odottamisen arvoisia! Tällä perusohjeella valmistuu maukas leipä.

  • 1 kpl
  • yli 60 min

Ainekset

1 kpl
    • 100ghapanjuurta
    • 350g(3,5 dl)haaleaa vettä
    • 30g(n. 1/2 dl)täysjyvävehnäjauhoja
    • 10g(n. 2 tl)suolaa

Valmistus

yli 60 min
  1. Sekoita aktiivinen juuri, vesi ja jauhot suuressa kulhossa, älä vaivaa. Peitä taikina kelmulla ja anna tekeytyä huoneenlämmössä tunnin ajan. Tänä aikana taikina ja siinä olevat hiivat heräävät ja taikina muuttuu elastisemmaksi.
  2. Ripottele taikinan päälle suola ja taittele taikinaa, kunnes se on kimmoisaa. Taittelu tehdään näin: työnnä veteen kastetut sormet taikinan alle niin, että peukalo on taikinan päällä, irrottele sormin taikinaa kulhon pohjasta, ota napakka ote reunasta, venytä taikinaa ja nosta venytetty reuna taikinan yli. Kierrä astia myötäpäivään ja toista taittelua koko taikinan ympäri, kunnes taikina tuntuu kimmoisalta. Peitä taikina liinalla ja anna taikinan kohota huoneenlämmössä neljä tuntia ja taittele sinä aikana taikina samoin ainakin kolme kertaa kohotuksen alkupuolella. Voit esimerkiksi laittaa itsellesi kellon soimaan puolen tunnin välein ja taitella taikinan aina silloin.
  3. Kaada taikina pöydälle. Jauhota taikinan pinta ja pyöritä taikinaa molemmilta sivuilta jauhotetuin käsin niin että taikinan pinta kiristyy. Anna taikinan levätä puoli tuntia ennen muotoilua.
  4. Venytä taikina varovasti jauhotetuin sormin neliskulmaiseksi niin isoksi kuin taikina venyy. Taita taikina kolminkerroin ensin toiseen suuntaan ja vielä uudestaan kolminkerroin toiseen suuntaan niin, että saat neliön mallisen paketin. Venytä vielä neliön kulmia ulospäin ja taita ne taikinan keskelle. Venytä vain sen verran kuin taikina repeämättä venyy. Nyt taikinasi on pyöreähkö.
  5. Jauhota puhdas leivinliina ja levitä se kohotuskoriin tai sopivaan kulhoon. Nosta taikina liinan päälle koriin, niin että sileä puoli tulee liinaa vasten. Käännä liinan reunat taikinan päälle. Sulje taikina koreineen muovipussiin ja anna taikinan olla huoneenlämmössä vielä tunnin ajan.
  6. Siirrä taikina jääkaappiin kylmälepoon seuraavaan päivään. Paras jääkaapin lämpötila kohoamiseen on 4 astetta.
  7. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pane uunin pohjalle 2 dl vettä metalliastiassa, esimerkiksi foliovuoassa.
  8. Ota leipätaikina esiin. Pane korin päälle leivinpaperi ja sen päälle leikkuulauta. Käännä lauta koreineen ylösalaisin ja poista kori sekä liina leivän päältä. Jos liina on tarttunut taikinaan, kostuta liina vedellä, niin se irtoaa helpommin. Vedä leipä leivinpaperin avulla pellille. Tee halutessasi partakoneenterällä tai terävällä veitsellä leipään viilto.
  9. Paista leipää uunissa noin 15 minuuttia, laske uunin lämpö 225 asteeseen ja paista leipää vielä noin 25 minuuttia, kunnes leipä on kauniin värinen ja sen pohja kumisee kopautettaessa. Anna leivän jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista.

Tiesitkö että...

Vinkki! Tuplaa ohje, jaa muotoiluvaiheessa kahteen osaan ja leivo kaksi leipää, joista toisen voit pakastaa ja saat nauttia leivästä pidempään!

Kategoriat

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteilla

Oletko verkkokauppaostoksilla? Valitsethan ensin kaupan, josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
Iso Omena
Vaihda
  • Pirkka suomalainen puolikarkea vehnäjauho 2kg
    Pirkka suomalainen puolikarkea vehnäjauho 2kg
    1,19/kpl0,59/kg
  • Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
    Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
    0,65/kpl
  • Pirkka Parhaat Himalajan suola 500g
    Pirkka Parhaat Himalajan suola 500g
    2,29/kpl4,58/kg
  • Meira ruokasuola 1kg jodioitu
    Meira ruokasuola 1kg jodioitu
    0,95/kpl
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Kommentoi

Arvosana reseptille 19 arvostelua