Hapanjuurisämpylät
Hapanjuurisämpylät ovat helppo tapa aloittaa hapanjuurileivonta! Ihanan rapea kuori ja aromikas sisus saavat leipomaan näitä sämpylöitä toistekin. Noin 0,10€/annos.*
12 kplyli 60 min
Ainekset
12 kpl
- 2dlhapanjuurta
- 5dlkädenlämpöistä vettä
- 2 1/2tlsuolaa
Valmistus
yli 60 min- Sekoita aktiivinen hapanjuuri, vesi ja suola isossa kulhossa. Sekoita joukkoon leseet ja ruisjauhot. Lisää vehnäjauhot vähitellen alustaen, kunnes taikina tuntuu kiinteältä.
- Peitä kulho kelmulla ja anna olla huoneenlämmössä tunnin ajan, jotta kohoaminen käynnistyy. Siirrä kulho jääkaappiin 10 tunniksi tai yön yli. Taikina kohoaa noin kaksinkertaiseksi.
- Ota taikinasta kauhalla tai kostutetuin käsin 12 nokaretta uunipellille leivinpaperin päälle. Sämpylöitä ei tarvitse muotoilla.
- Laita kuuman uunin pohjalle metallinen astia (esimerkiksi foliovuoka), jossa on 1 dl vettä. Näin uuniin tulee höyryä ja sämpylöihin tulee ihanan rapea kuori. Nosta sämpyläpelti uuniin keskitasolle.
- Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kauniin värisiä. Kypsän sämpylän pohjasta kuuluu kopautettaessa kumea ääni. Anna sämpylöiden jäähtyä peittämättä.
Tiesitkö että...
Ruoki juuri sämpylöiden leipomista edeltävänä päivänä. Ruokittu juuri on rakenteeltaan kuohkeaa ja kohottaa sämpylät. Voi säilyttää sämpylät leikkuulaudalla kevyesti leivinliinalla peitettynä. Älä sulje sämpylöitä muovipussiin, ettei rapeus kärsi. *Annoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 01/2021. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.Kategoriat
Leivonta ja jälkiruoat Erityisruokavaliot
Kommentoi
Miksi taikina laitetaan jääkaappiin? Miksei vain huoneenlämpöön ?
Ter, kylmässä hiiva toimii hitaammin, jolloin makua antavilla aroimeilla on enemmän aikaa toimia.
Pek, valmistusohjeessa on linkki hapanjuuren ohjeeseen.
Mistä tota hapanjuurta sa??
5/5