JoulupavlovaReseptin teki kumppani

Joulupavlova

Joulupöydän juhlava kakku syntyy marengista, kerma-rahkavaahdosta, tuoreista luumuista ja ripauksesta lakritsia. Joulupavlova on sopiva herkku makean ystävälle.

  • 6 annosta
  • yli 60 min

Ainekset

6 annosta
    • 4ison kananmunan valkuaista
    • 3dlhienoa sokeria
    • 1sitruunan mehu
    • 1tomusokeria
    • 1/2dlmaissitärkkelystä (Maizena)

Haudutetut luumut

Kerma-rahkavaahto

Lisäksi

Valmistus

yli 60 min
  1. Valmista marenki. Laita huoneenlämpöiset valkuaiset ja sokeri kulhoon. Täytä kattila noin puoleen väliin saakka vedellä, kuumenna kiehuvaksi ja sammuta liesi. Nosta kulho höyryävän kattilan päälle ja sekoita vispilällä, kunnes seos on reilusti kädenlämpöistä (yli 40 astetta). Siirrä seos pois kattilan päältä ja vatkaa hetki sähkövispilällä keskinopeudella. Lisää sitruunanmehu ja jatka vatkausta, kunnes marenki on kovaa ja kiiltävää. Marenki on valmista, kun se pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa. Sekoita tomusokeri ja Maizena ja lisää ne siivilän läpi seokseen lastalla kevyesti nostellen.
  2. Piirrä leivinpaperille kaksi rengasta (⍬ noin 20 cm) esimerkiksi lautasta apuna käyttäen. Laita leivinpaperi pellille, piirretty puoli alaspäin. Siirrä marenkimassa pursotinpussiin ja pursota siitä kaksi saman kokoista kiekkoa viivoja apuna käyttäen. Pursotus on noin 3 cm:n korkuinen. Kypsennä marenkia 125 asteisessa uunissa (kiertoilmauuni 100 astetta) 90 minuuttia. Sammuta uuni ja jätä marengit uuniin jälkilämmölle noin tunniksi. Irrota marengit leivinpaperista.
  3. Valmista luumut. Halkaise luumut 2 osaan ja poista kivet. Laita vesi ja sokeri kattilaan ja keitä noin 5 minuuttia. Pudota lämpö matalaksi. Lisää sokeriliemeen luumut ja mustaherukkamehu. Lisää kattilan päälle leivinpaperin, jonka keskellä on pieni reikä, josta höyry pääsee ulos. Hauduta luumuja matalalla lämmöllä (liemi ei saa kiehua) 10-15 minuuttia. Nosta luumut varovasti kulhoon ja kaada sokeriliemi päälle. Laita jääkaappiin maustumaan vähintään 3-4 tunniksi.
  4. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi, lisää rahka ja tomusokeri ja sekoita (vaahto saa jäädä kovaksi, jolloin se ei kakkua täytettäessä lähde valumaan).
  5. Lisään marenkikakun täytteet ja päälliset vasta juuri ennen tarjoilua. Lisää marenkipohjan päälle tasaisesti lakritsikastike. Pursota ½ kerma-rahkavaahdosta lakritsikastikkeen päälle. Aseta toinen marenkilevy päälle ja lisää loput kerma-rahkavaahdosta. Valuta luumut, poista kuoret vetämällä ja leikkaa puolikkaat lohkoiksi. Asettele luumulohkot kakun päälle. Koristele kakku granaattiomenan siemenillä, kuorituilla pistaasipähkinöillä ja muutamalla suikaleella raastettua appelsiinia.

Tiesitkö että...

Vinkki! Marenkipohjat ja haudutetut luumut voi tehdä 2-3 päivää ennakkoon. Säilytä marenki kuivassa paikassa ja huoneenlämmössä esimerkiksi ilmatiiviissä rasiassa tai kelmuun käärittynä. Luumut säilyvät jääkaapissa sokeriliemessä ja kuoret poistetaan vasta ennen tarjoilua.

Kategoriat

Kommentoi

Arvosana reseptille