Karjalanpaisti
Karjalanpaisti on todella helppo valmistaa. Sen kypsennyksessä ei kuitenkaan kannata kiirehtiä, koska lihapalat mureutuvat pitkään haudutettaessa.
- n. 4 annosta
- yli 60 min
- 118 kcal / 100 g
Ainekset
n. 4 annosta
- 1rs(800 g)Pirkka karjalanpaistilihoja
- 2(250 g)sipulia
- 2-3(250 g)porkkanaa
- 1tlsuolaa
- vettä
Valmistus
yli 60 min- Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja paloittele porkkanat reiluiksi paloiksi.
- Pane voideltuun pataan tai vuokaan kerroksittain lihaa, sipulia ja porkkanoita, suolaa ja pippureita. Kaada vuokaan vettä sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät.
- Kypsennä 175 asteessa 2-3 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa.Peitä halutessasi kypsymisen loppuvaiheessa kannella. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai perunasoseen kanssa. Lisäksi maistuvat puolukkahillo ja etikkakurkut.
Kategoriat
Pääraaka-aineet Ruokalajit Teemat Erityisruokavaliot
Ravintosisältö per 100 g
- 118 kcal493 kJ
- Proteiinia 13,7 g
- Hiilihydraatteja1,49 g
- Rasvaa6,54 g
Lisätietoa reseptistä
Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Annoshinta on laskettu K-Citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteilla
Oletko verkkokauppaostoksilla? Valitsethan ensin kaupan, josta haluat tilauksesi tehdä.Valikoima ja hinnat kaupasta
Kommentoi
Kun kaataa kiehuvaa vettä lihojen päälle, tulee kirkkaampi liemi, koska lihassyyt menevät tällöin heti umpeen. Ei porkkanaa. Karjalassa syntyneen Mummoni ohje. Ja kyllä on suomalainen perinneruoka. Karjalaiset olivat suomalaisia, jotka joutuivat muuttamaan kanta-Suomeen sodan takia.
Voiko lasivuokaa käyttää hauduttamiseen uunissa
Paisti, hauduttamisessa käytetään kuumuutta kestävää pataa tai vuokaa. Padan tai vuoan uuninkestävyys kannattaa tarkistaa pakkauksesta tai valmistajalta, sillä niissä voi olla eroja.
3 tunnilla tulee sitkeää lihaa,
Suolaa oli liian vähän tässä reseptissä. Kaksi teelusikallista per 700g lihaa on tarpeen. Ja vettä tulee niin, että kaikki ainekset peittyy, ei pelkkä liha.
En kommentoi
Samaa mieltä resepteistä, porkkanaa, pari laakerin lehteä, hieman pippuria, mutta lisään aina yhden kasvisliemikuution ja siitä se tarpeellinen suola tulee. Ei muuta suolaa lainkaan. Ja hyvää on!
Kannattaa kyllä pidempään hauduttaa uunissa, niin tulee maukkaampaa. Uuni 80-100 asteelle ja näin voi monta tuntiakin haudutella rauhassa ja maku vaan paranee!
Karjalanpaistiin kuuluu vain ripaus suolaa. Kaikki muut lisukkeet tekee siitä lihapadan.
Laitan aina porkkaanaa koska se tuo hyvää makua ja on sitte myös ruokasampaa. Pitkä haudutus ja helpompaa ja parempaa ruokaa saa hakea. Niin ja tietysti paljon sipulia.
Huomenna menee kokeiluun, joku noista karjalanpaisti ohjeista, . . mietin vielä, mikä 😀😀😀
Haudutus-aika kovin lyhyt tuossa ohjeessa.Parempi on vähintään 5 h!
Jos tehdään karjalanpaisti, niin siihen ei huidella joukkoon sitä mitä sattuu. Aitoon karjalanpaistiin tulee lihojen lisäksi suola ja pippuri, mukaan saa laittaa tavallista sipulia ja ehkä hillitysti laakerinlehteä. Mutta ei muuta. Jos haluaa soveltaa ja muokata suunmukaisen oman paistin, niin siitä vaan, mutta se ei ole silloin enää karjalanpaistia. Pataa ei voidella, koska se tehdään rautapataan. Lihoja on turha ruskistaa, ne laitetaan suoraan pataan ja vesi päälle, mausteet matkaan. Veden pintaa seuraillaan pitääkö lisätä matkalla, lihoja käännellään.
Karjalais-miniä, voitelu jonkin verran ehkäisee kiinni jäämistä, mutta voitelu ei ole välttämätöntä.
Resepti ihan OK, mutta miksi pitäisi "voidella" pata ? Vettähän sinne sekaan laitetaan.
Ihan hieno tulos ja nostaa liha juureksen maku, kun lisää 2 -3 laakeri lehteä., Olen useita kertoja tehnyt tämän paistin viini tai omena turemehuun. Mutta perinteinin "Mummon" on huippu paisti ja perunoiden kanssa ja sen päälle valkosipuli + aitoa keltaista voita., ei pidä olka pykäläratsastaja, vain Iloita ja Syö. :-)
Baisti, valmiissa karjalanpaistissa liha on mureaa. Pitkä haudutus mureuttaa lihan.
Mistä tietää milloin liha on Karjalanpaistissa kypsää? Tällainen ihan triviaali knoppi puuttuu siis kaikkein oleellisin seikka siis tietenkin! 😃
Porkkana ei kuulu karjalanpaistiin.
kyllä valkosipulii
Ensin Puoli tuntia 250 asteessa ja sitten 3_4 tuntia 150 asteessa kannen alla.Voi että tulee hyvää
Tosiaan itsekin lisäisin tuohon vielä ainakin 3 laakerinlehteä ja pitäisin aluksi n. 1h 200 asteessa ja sitten laskisin loppu ajaksi lämpötilan 175 asteeseen, jolloin lihat ruskettuvat paremmin. Muuten erittäin hyvä ohje ja onnistui hyvin! Nuo korjaukset mielestäni ohjeeseen kuuluisivat :)
"1--2- laakerinlehteä, valkosipulin kynsiä, ja lihalientä lisäisin." Lisää samantien vaikka chiliä valkosipulin sijasta tai ohella, mutta tällöin ei enää ole kyse karjalanpaistista vaan jostain muusta lihapataruoasta. Ja lihaliemen lisääminen? Huh huh. Jos karjalanpaistin tekee oikein eli matalalla lämmöllä tunteja kypsyttäen, sen liemi on taivaallisen hyvää. Siinä ei tarvita E-alkuisia lisäainekuutioita sotkemaan.
Nipsu on minun mielestä aika oikeella linjalla,mut valkosipulin jätin poikkeen vaikka emäntä tunkee sitä joka ruokaan.Lihat ruskistin todella kuumassa pannussa mut ilman voita.Lihassa itessään on niin paljon nestettä.Lopuksi vielä valitkaa ne paistilihat lihatiskiltä,eikä valammista pakkauksista,maksaa vähän enemmän muy saatte kunnon lihat..
Lihaa, porkkanaa, lanttua, sipulia, valkosipulia hippusen, laakerinlehtiä, maustepippuria, suolaa, vettä. Lihat ruskistetaan voissa ensin..
ei valkosipulia, kuten ylläoleva kommentoi. mihin jäi lanttu.
Karjala paisti on minun lempi ruoka se on tosi hyvä mikään ei voita karjalan paisti
Maustepippureita tavallisesti lisätään perinteisen karjalanpaistin mausteeksi. Toivottavasti lopputulos maistuu!
Maustepippuri, suola ja laakerinlehti kuuluu karjalanpaistiin, mutta jos siihen laittaa valkosipulia niin ei sitä voi kutsua enää karjalanpaistiksi.
1--2- laakerinlehteä, valkosipulin kynsiä, ja lihalientä lisäisin.