Piparkakkutaikina
Piparkakkutaikinan mausteet kiehautetaan rasvan kanssa, jotta ne antavat taikinaan paremmin makua. Keittiön valtaa ihana joulun tuoksu.
yli 60 min
Ainekset
- 125gPirkka voita
- 1dlsokeria
- 3/4dlsiirappia
- 1 1/2tlkanelia
- 1tlinkivääriä
- 1tljauhettua pomeranssin kuorta
- 1tljauhettua kardemummaa
- 1/2tljauhettua neilikkaa
- 1kananmuna
- 4-4 1/2dlvehnäjauhoja
- 1tlsoodaa
Tomusokerikuorrutus
- 4dl(225 g)tomusokeria
- 1kananmunan valkuainen
- pari tippaasitruunanmehua
Valmistus
yli 60 min- Kiehauta rasva, sokeri, siirappi ja mausteet kattilassa. Jäähdytä seos.
- Sekoita joukkoon muna. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu sooda. Sekoita taikina tasaiseksi. (Vältä turhaa sekoittamista, jotta pipareista tulee rapeita.) Anna taikinan kovettua jääkaapissa yön yli.
- Kauli taikina noin 3 mm:n paksuiseksi levyksi. Ota siitä muoteilla erilaisia pipareita.
- Paista pieniä ja keskikokoisia pipareita 200 asteessa noin 5-8 minuuttia ja isoja pipareita 175 asteessa 8-12 minuuttia. Paista samankokoiset piparit samalla pellillä.
- Koristele piparit halutessasi tomusokerikuorrutuksella. Sekoita tomusokerin joukkoon valkuaista, kunnes saat sopivan notkean kuorrutteen. Lisää sitruunanmehu ja sekoita kiiltäväksi. Pursota ohuena nauhana jäähtyneille piparkakuille. Käytä koristeluun halutessasi myös nonparelleja ja koristerakeita.
Kategoriat
Sesongit Leivonta ja jälkiruoat
Kommentoi
Taikina ei pysynyt koossa, joten olisko kaivannut enemmän kananmunaa?
Hyvä taikina tuli. Niin hyvä ettei ehtinyt uuniin saakka 😊
Paras piparitaikina ikinä. Ja helppo leipoa.
Mistä se joulutonttu löytyy?
Onistuuko ilma että murenee minulla tahtoo käydä aina niin gluteenittoman kanssa?
Kiva
Mihinkä asteeseen pitää kiehauttaa siirappi
Riittää, että seos kiehahtaa. Sitä ei siis tarvitse erikseen kuumentaa tiettyyn lämpötilaan.
"Piparit kaupasta", reseptissä mainittu jauhomäärä 4-4,5 dl jauhoja on oikein.
Eihän tuollaisia virheitä saa olla, jos reseptissä on 4-4,5 dl jauhoja pitää olla 14! Mistä näistä nyt otat selvää?
5/5 tosi hyvää
Paistanko piparit ilmassa?
Taikinasta tulee piparkakkuja arviolta 3-4 pellillistä. Tarkkaa piparkakkujen määrää on kuitenkin vaikea arvioida, koska siihen vaikuttavat paljon piparkakkujen koko ja se miten ohueksi taikina kaulitaan.
Kuinka iso taikina tämä on? Siis montako tästä pitäisi tulla?
Jauhojen määrä on ihan oikein,kun siirappia tulee vajaa desi ja 1 kananmuna.itse olen tehnyt piparkakkuja mihin on tullut 3dl siirappia ja 2 kananmunaa ja jauhoja 14dl.
Tuossa taitaa olla vehnäjauhojen määrä väärin, pitäisi olla 14 dl?