Appelsiinipiparit
Tänä jouluna pipareissa maistuu perinteisten piparimausteiden ohella appelsiini.
n. 70 kplyli 60 min
Ainekset
n. 70 kpl
- 2appelsiinia
- 1dlsiirappia
- 1dlsokeria
- 3/4tljauhettua neilikkaa
- 1/2tljauhettua kardemummaa
- 1tlinkivääriä
- 1 1/2tlpomeranssinkuorta
- 1 1/2tlkanelia
- 1tlsoodaa
- 125gPirkka voita
- n. 5dlPirkka vehnäjauhoja
Valmistus
yli 60 min- Pese appelsiinit hyvin ja suikaloi toisen appelsiinin kuori esimerkiksi perunankuorimaveitsellä. Ota mahdollisimman isoja suikaleita, niin ne on myöhemmin helpompi poistaa taikinasta. Vältä ottamasta kuoren vaaleaa kitkerää osaa. Raasta toisen appelsiininkuori ja purista mehu (3 1/2 tl raastetta ja 1 rkl mehua).
- Sekoita pinnoitetussa kattilassa appelsiininmehu ja -kuoret, siirappi, sokeri, mausteet ja anna kiehahtaa koko ajan sekoittaen. Ota kattila pois levyltä. Lisää sooda ja anna taikinan kuohua rauhassa 2–3 minuuttia. Älä vatkaa. Lisää rasva paloina. Anna sulaa ja sekoita joukkoon. Anna seoksen jäähtyä kunnolla (noin 45 minuuttia).
- Poista tässä vaiheessa appelsiinikuorisuikaleet ja lisää muna. Sekoita taikinaan vähitellen jauhot. Kääri taikina tiiviiseen pakettiin kelmuun ja folioon. Anna levätä jääkaapissa seuraavaan päivään.
- Jaa taikina kahtia jauhotetulla pöydällä. Laita toinen taikinan puolikas jääkaappiin odottamaan. Kauli taikina mahdollisimman ohueksi noin 2 mm paksuiseksi levyksi. Ota muotilla erilaisia piparkakkuja ja nosta lastan avulla leivinpaperin päälle pellille. Paista 200-asteessa uunin keskitasolla 4–5 minuuttia. Nosta piparit heti uunista ottamisen jälkeen leivinpapereineen jäähtymään, pois pelliltä. Koristele halutessasi jäähtyneenä tomusokerikuorrutuksella.
Tiesitkö että...
Vinkki! Taikinan voi pakastaa ja leipoa vasta myöhemmin.Kategoriat
Sesongit Leivonta ja jälkiruoat
Kokeile myös
- yli 60 min3,4(210 arvostelua)
- yli 60 min4,0(262 arvostelua)
- yli 60 min4,0(35 arvostelua)
Kommentoi
Tosi hyviä tuli, jauhoja laitoin ihan inasen verran enemmän kun tuntui vähän turhan pehmoiselta taikina.
Hyvä koska vähän kaloreita ja saa pakastaa
Hyvä resepti!