Pirkan päivän kakkuTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Pirkan päivän kakku

  • Annosmäärä16 annosta
  • Valmistusaikayli 60 min
Pirkan päivän suklaakakku kruunaa juhlan kuin juhlan. Vadelmarahkatäyte raikastaa kakkua.

    Ainekset

    16 annosta

    Pohja

    4
     
    kananmunaa
    tai
    1 1/2 dl
     
    tai
    1 1/2 dl
     
    tai
    3/4 dl
     
    tai
    1 tl
     
    Pirkka leivinjauhetta
    tai

    Vadelmatäyte

    1 ps (200 g)
     
    tai
    3/4 dl
     
    tai
    1 prk (250 g)
     
    tai

    Suklaa-kermatäyte

    100 g
     
    tai
    1 tlk (2 dl)
     
    tai

    Kostutus

    1–1 1/2 dl
     
    Pirkka omenatäysmehua
    tai

    Kuorrutus

    1/2 dl
     
    tai
    1 dl
     
    tai
    200 g
     
    tai

    Koristeeksi

     
    tai
     
    tuoreita marjoja
    tai

    Ravintosisältö

    Energia
    1 192 kJ / 284 kcal
    Rasva
    14,7 g
    josta tyydyttynyttä
    8,5 g
    Hiilihydraatit
    30,7 g
    josta sokereita
    24,9 g
    Proteiini
    6,6 g
    Suola
    0,4 g
    Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

    Valmistus

    yli 60 min

    Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos siivilän läpi muna-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (3 l). Paista kakkua uunin alimmalla tasolla 175 asteessa noin 30 minuuttia. Kumoa kakku ja anna jäähtyä.

    Keitä vadelmia kattilassa noin 2 minuuttia välillä sekoittaen. (Kattilaan ei tarvitse lisätä vettä, vadelmista irtoava neste riittää.) Nosta kattila liedeltä. Mausta sokerilla. Anna soseen jäähtyä kylmäksi. Sekoita joukkoon rahka.

    Sulata suklaa mikrossa, vesihauteessa tai miedolla lämmöllä kattilassa. Anna suklaan hieman jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kerma ja suklaa keskenään.

    Leikkaa kakku kolmeen osaan. Kostuta alin kerros mehulla ja levitä sille puolet vadelmatäytteestä ja sen päälle puolet suklaa-kermatäytteestä. Nosta toinen levy täytteen päälle, kostuta ja levitä päälle loput täytteistä. Kostuta kansilevy ja nosta se kakun päälle. Anna kakun kostua kevyen painon alla vähintään 2 tuntia.

    Levitä hillo tasaiseksi kerrokseksi kakun päälle. (Hillo estää suklaan imeytymisen kakkuun.)

    Kuumenna kuorrutuksen kerma mikrossa tai kattilassa liedellä lähes kiehuvaksi. Lisää kerman joukkoon paloiteltu tumma suklaa ja sekoita tasaiseksi. Jos suklaa ei kokonaan sula kermaan, kuumenna sitä varovasti mikrossa 20 sekuntia kerrallaan tai hyvin miedolla lämmöllä liedellä.

    Kaada suklaa kakun päälle ja levitä lastalla tasaiseksi kerrokseksi myös kakun reunoille.

    Koristele esimerkiksi sulatetulla valkosuklaalla ja tuoreilla marjoilla.