Ruskea kastike
- Annosmäärä4 annosta
- Valmistusaikaalle 30 min
- Kananmunaton
Perinteinen ruskea kastike sopii monen arkiruoan pohjaksi tai kastikkeeksi. Ruskea kastike maistuu erityisesti lihapullien ja muusin kanssa.
- Kananmunaton
Ainekset
4 annosta
5 dl | vettä tai |
1 1/2 rkl | tai |
3 rkl (45 g) | tai |
3 rkl | vehnäjauhoja tai |
1 rkl | tai |
ripaus | mustapippuria tai |
(1/2 dl | kermaa) tai |
(1 rkl | tai |
Ravintosisältö
Energia | 319 kJ / 76 kcal |
Rasva | 5,9 g |
josta tyydyttynyttä | 3,9 g |
Hiilihydraatit | 4,9 g |
josta sokereita | 0,3 g |
Proteiini | 1 g |
Suola | 1,3 g |
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia
Valmistus
alle 30 min
Kuumenna vesi kattilassa ja liuota liemifondi veteen. Jätä liemi odottamaan liedelle.
Sulata voi pannulla tai paistokasarissa. Lisää vehnäjauhot ja ruskista keskilämmöllä samalla puuhaarukalla sekoitellen, kunnes seos on tumman ruskeaa.
Lisää kuuma lihaliemi pienissä erissä samalla hyvin sekoittaen. Anna kiehua muutama minuutti. Mausta pippurilla ja soijakastikkeella. Mausta halutessasi kastike kermalla ja tomaattisoseella.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
- Plussa-etu −11 %Pirkka Nautafondi 180mlPlussa-kortillaEtuhinta 5,50/2 kpl15,28/lIlman Plussa-korttia 3,09/kpl (17,17/l)
- Pirkka suomalainen voi 500gHinta 3,79/kpl7,58/kg
- Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg puolikarkeaHinta 1,99/kpl1,99/kg
- Pirkka japanilainen soijakastike 150mlHinta 1,99/kpl13,27/l
- Pirkka mustapippuri 21g kokonainenHinta 0,85/kpl40,48/kg
- Pirkka tomaattisose 200gHinta 1,59/kpl7,95/kg
- Knorr FOND DU CHEF Naudanliha-annosfondi 4 x 28 gHinta 1,89/kpl16,88/kg
- Knorr FOND DU CHEF Naudanliha-annosfondi 8 x 28 gHinta 2,85/kpl12,72/kg
- Pirkka suomalainen voi 400gHinta 4,65/kpl11,63/kg
- Arla lisäaineeton normaalisuolainen meijerivoi 500g vähälaktoosinenHinta 3,49/kpl6,98/kg
- Myllyn Paras Emännän puolikarkea vehnäjauho 1 kgHinta 1,65/kpl1,65/kg
- Myllärin Luomu Leivontakarkea vehnäjauho 2kgHinta 3,55/kpl1,78/kg
- KIKKOMAN soijakastike 150ml gluteenitonHinta 4,65/kpl31,00/l
- Pirkka japanilainen soijakastike 150ml suolaa vähennettyHinta 2,69/kpl17,93/l
- Santa Maria kokonainen Mustapippuri, pussi 22gHinta 1,29/kpl58,64/kg
- Meira mustapippuri kokonainen 27g pussi mausteHinta 1,19/kpl44,07/kg
- Arla Lempi kuohukerma 2dl luomuHinta 1,39/kpl6,95/l
- Pirkka suomalainen kuohukerma 2dlHinta 1,15/kpl5,75/l
- Mutti tuplakonsentroitu tomaattipyree 130gHinta 1,25/kpl9,62/kg
- Mutti tuplakonsentroitu tomaattipyree vihanneksilla 130gHinta 1,65/kpl12,69/kg
Voisit pitää myös näistä
- alle 30 min3,4(66 arviota)
- alle 15 min3,7(29 arviota)
- alle 30 min3,7(70 arviota)
- alle 30 min3,3(24 arviota)
- alle 30 min3,9(368 arviota)
- alle 30 min3,7(61 arviota)
- alle 30 min3,8(66 arviota)
- alle 30 min4,0(25 arviota)
Arvostele resepti
ka. 3,4 (391 arviota)
- Twist1 kuukausi sittenAivan järkyttävän huono ohje.. tein tasantarkkaan niin kuin ohjeessa sanottiin ja siitä tuli liisterimäistä klimppi pallo :) EN SUOSITTELE!!!!
- Sunnakoipaa3 kuukautta sittenJätin pois fondin ja soijakastikkeeen, kermaa en käyttänyt, ketsuppia kyllä. Laitoin kattilassa ja paistoin sekaan pannulla nakit.
- Kotikokki3 kuukautta sittenEi oo kovin hyvä ohje ruskealle kastikkeelle, tuli tehtyä tällä ja ei ihan ollut sellaista kun ruskeakastike on. 2/5
- Klasu1 vuosi sittenNyt on sipuli unohtunut
- Mesu1 vuosi sittenNo. Tolla ei todellakaan ole MITÄÄN tekemistä perinteisen kanssa. Voi, voi noita ohjeita
- Kastikettu2 vuotta sittenHyvä ruskeakastike ohje. Niksinä paakkuiseen kastikkeeseen on muovinen vispilä. Kun nesteen kaataa jauhoihin samalla vispilällä sekoittaen, ei kastikkeesta tule niin helposti paakkuista. Jos taas kastike näyttää kalpealta, niin jauhojen ruskistus on jäänyt lyhyeksi. Tällöin apuun tule soijakastike, joka tuo makua. Mielessä tulee pitää, että soija on suolaista, joten sen lisäämisen jälkeen kannattaa maistaa kastiketta ennen kuin lisää suolaa sekaan. Jauhojen ruskistus on helpompaa, kun rasvan ja jauhon suhde on 1/1 (yhtä paljon jauhoja kuin rasvaa. Jos kastike on liian löysää, voi joukkoon lisätä maltilla jauhoja. Tämä tapahtuu niin, että jauhot sekoitetaan mukissa veden sekaan (1rkl jauhoja on yleensä ok), siten että sörsselin koostumus on juokseva. Nyt kun vähän kerrallaan sekottaa seosta kastikkeen joukkoon, niin koostumus muuttuu paksummaksi. Tässä maltti on valttia.
- Suomen suurimman kokkikoulun käynyt2 vuotta sittenTodella hyvää tuli, kun vain malttaa kypsentää jauhot kunnolla. Suolaa ei kannata lisätä kuin vasta lopussa ,jos tarvii.
- köyhä pelle2 vuotta sittentästä tuli litkua ilman kermaa :(
- Daffodil3 vuotta sittenVinkiksi, lisättävä neste (vesi tai lihaliemi) kannattaa olla KUUMAA, muuten kastikkeesta tulee helposti kokkareista. Jos haluat erityisen samettista kastiketta, kannattaa rasvan ja jauhojen suhde olla sama eli molempia yhtä paljon.
- Kasvisliemikuutiolla hyvää tuli3 vuotta sittenHyvä perusohje kaapissa oli vain kasvisliemikuutioita lisäsin hieman savupaprikajauhetta sinappia, pikkurillinkynnen verran tomaattipyrettä ja täydellistä tuli eikä tarvitse edes kermaa
- K-Kuluttajapalvelu3 vuotta sittenentiiä, pahoittelut että resepti on jäänyt epäselväksi eikä kastike onnistunut. Kastikkeen teossa voi käyttää joko vettä tai lihaleintä. Nesteellä reseptissä tarkoitetaan vettä tai lihalientä. Kermaa lisätään halutessa vain vasta aivan lopuksi mausteeksi ja sen takia lopussa, ettei se juoksetu kuumennuksessa.
- entiiä3 vuotta sittenReseptissä puhutaan nesteestä mutta viitataan vain veteen tai lihaliemeen. Epäselvää, laitoin itse kerman ja tuli tosi huono koostumus.
- hyi3 vuotta sittenMaistuu pahalta
- Maailman huonoin kokki4 vuotta sittenUi juma! Tulipa maukasta
- onneton tumpelo5 vuotta sittenOli hyvä resepti, tumpelollekin onnistui hienosti, mutta sipulit ei mainittu. Lisäsin lopuksi ison sipulin, joka oli mikrossa kypsennetty tietysti paloiteltuina. Hyvin siihen sipuli sopii ken tykkää.
- Jorma6 vuotta sittenVoihin sekoitettuna jauhot jäävät paakkuisiksi ja niitä paakkuja on vaikea hajottaa myöhemmin. Jos sen sijaan sekoittaa jauhot ensin kuumaan lihaliemeen ja kaataa vasta sitten voin sekaan, kastikkeesta tulee tasaisen samettista.
- Kastikkeen ystävä6 vuotta sittenMissä sipuli? Sipulin voi kuullottaa etukäteen pannulla tai margariinin/voin kera mikrossa 1min. Ei pala jos sitä pelkää. Lisää seokseen nesteen lisäämisen jälkeen. Antaisin hautua kyllä noin 30 min. Maku on paljon parempi. Voit tehdä isomman erän pakkasta varten lisäämälle suhteessa jauhoja ja marg./voita sekä vähennä vettä. Turhaa sitä on pakastaa. Laita itsellesi sopiviin annos kokoihin. Silloin sulla on aina valmista kastike pohjaa käytettävissä. Ei tarvitse sulattaa etukäteen, kattilaan vaan ja hieman vettä.
- K-Kuluttajapalvelu6 vuotta sittenapuva61, kiitos palautteestasi. Välitän toiveesi tiedoksi eteenpäin.
- apuva616 vuotta sittenHEI HALOO ! Laittakaa ny ihmeessä helppoja peruskastike ohjeita, mieluiten sellaisia joita voi tehdä suuremman satsin ja jemmata vaikka pakkaseen A-P-U-VA .
- Olisin kokki mutta kun olen maidolle allerginen7 vuotta sitten1.Ruskistan jauhot 2. laitan sekaan ensin erikseen ruskistetut jauhelihat 3. ja sitten vettä. tulee hyvää. ei tullut kökkäreitä. helppoa!4. sipulitkin haudutin sitten kastikkeessa
- Mai7 vuotta sittenHyvää tuli!