Sima
- Annosmäärä45 annosta
- Valmistusaikayli 60 min
- Laktoositon
- Gluteeniton
- Vegaaninen
- Kasvis (lakto-ovo)
- Maidoton
- Kananmunaton
Kotisima kuuluu vappuun. Kuka voi vastustaa itse tehtyä simaa ja munkkeja?
- Laktoositon
- Gluteeniton
- Vegaaninen
- Kasvis (lakto-ovo)
- Maidoton
- Kananmunaton
Ainekset
45 annosta
8 l | vettä tai |
3–4 | sitruunaa tai |
1/2 kg | fariinisokeria tai |
1/2 kg | sokeria tai |
1/4 tl | tuorehiivaa tai |
tai |
Ravintosisältö
Energia | 286 kJ / 68 kcal |
Rasva | 0 g |
josta tyydyttynyttä | 0 g |
Hiilihydraatit | 16,6 g |
josta sokereita | 16,5 g |
Proteiini | 0,1 g |
Suola | 0 g |
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia
Valmistus
yli 60 min
Pese sitruunat hyvin harjalla. Kuori sitruunoiden keltainen osa ja purista mehut. Pane kuoret ja sokerit 10 litran sankoon.
Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Mikäli haluat tummempaa simaa käytä ainoastaan fariinisokeria (1 kg). Lisää loput vedestä sekä sitruunoiden mehut. Lisää haaleaan seokseen hiiva.
Pullota sima seuraavana päivänä. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja muutama rusina. Sulje pullojen korkit löyhästi, sillä paine pulloissa kasvaa käymisen jatkuessa. Sima valmistuu noin viikossa viileässä paikassa, huoneenlämmössä se valmistuu noin kolmessa päivässä.
Säilytä sima viileässä paikassa ja käytä noin viikon kuluessa. Reseptillä tulee noin 9 litraa valmista simaa.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
- Tuorehiiva 50 g leivinhiivaHinta 0,27/kpl5,40/kg
- Pirkka sokeri 1 kgHinta 1,49/kpl1,49/kg
- Dansukker Luomu fariinisokeri 500gHinta 2,95/kpl5,90/kg
- Sitruuna kgHinta n. 0,45/kpl2,39/kg
- Dansukker Taloussokeri 1kgHinta 1,59/kpl1,59/kg
- K-Menu sokeri 1 kgHinta 1,39/kpl1,39/kg
- Dansukker fariinisokeri 500gHinta 1,85/kpl3,70/kg
Voisit pitää myös näistä
- yli 60 min3,9(169 arviota)
- yli 60 min3,8(44 arviota)
- yli 60 min4,3(205 arviota)
- yli 60 min3,6(44 arviota)
- yli 60 min4,3(18 arviota)
- yli 60 min3,8(24 arviota)
- yli 60 min3,7(163 arviota)
- alle 15 min4,1(71 arviota)
Arvostele resepti
ka. 3,8 (592 arviota)
- Tinsku4 kuukautta sittenSoopankokille: ei mene pieleen, voit käyttää pelkkää sitruunanmehua ja hyvää tulee. ( Vrt. Dansukkerin simaohje). Näin olen tehnyt simaa useita kertoja.
- IT5 kuukautta sittenParas sima ohje! Tällä ohjeella tehty simaa jo ainakin 5 vuoden ajan. Sukulaisetkin tilaavat tätä minulta joka vuosi aina uudestaan ja uudestaan :)
- Repa5 kuukautta sittenErittäin hyvää
- Soopankokki5 kuukautta sittenOu nou! Laitoin sitruunoiden mehutkin sankoon ja kippasin kiehuvan veden, meniköhän se pilalle 🤦🏻♀️!?
- Vanha siman tekijä😂👋☀️5 kuukautta sittenNäin ”vanhana siman tekijänä” olen kerran kokeillut tuota sitruuna- mehun rutistusta siman joukkoon, ei simasta mielestäni simaa tullut, vaan vanhalla ohjeella, sitruunan kuoret ja kaikki valkoinen pois sitruunoista ja siivuina lillumaan siman joukkoon ja sitten tietysti siivilöidään kaikki ylimääräiset pullottaessa pois. Mukavaa ja simaista vappua👋🥰
- Elmeri5 kuukautta sittenMoilaselle, sulaessaan sokeri nostaa nestemäärää, aine kun ei häviä minnekään..
- Krisu1 vuosi sittenRaparperista tulee myös aivan mahtava sima!
- Siman ystävä1 vuosi sittenEn ymmärrä miksi simaan täytyis laittaa noin paljon sokeria. Minä teen paljon vähemmällä sokerilla, ja lisäksi voi laittaa keinotekoista makeutusainetta(diabeetikot) niin saa todella hyvää janojuomaa. Kaikki meillä tykkää tällaisesta simasta.
- K-Kuluttajapalvelu2 vuotta sittenKysynpä vaan, ohjeen mukaan valmista simaa tulee tosiaan noin 9 dl. Veden lisäksi valmistuksessa käytetään sitruunan mehua, joka lisää nesteen määrään sitruunoiden määrästä ja koosta riippuen.
- Kysynpä vaan2 vuotta sittenMiten 8litrasta vettä tulee 9litraa valmista simaa?
- K-Kuluttajapalvelu4 vuotta sittendiabeetikon isä, pahoittelut että ravintosisällöt ovat aiheuttaneet ihmetystä. Simassa on sokeria noin 10,8 g/100 g ja 21,7 g/ annos (2 dl).
- Imho4 vuotta sittenAika mautonta. Itse laitoin 5 litraa, 4 sitruunaa, 400g fariinisokeria ja puoli tl tuorehiivaa
- mummo keski-suomesta4 vuotta sittenParas sima tulee perinteisellä ohjeella jossa on sitruunasta keltaiset kuoret mukana sekä sitruuna ohuina viipaleina josta on valkoinen osa poistettu tarkkaan :D
- K-Kuluttajapalvelu6 vuotta sittenJeebuz, siman käyminen jatkuu vielä pullossakin. Jos pullot sulkee tiiviisti, paine sisällä kasvaa ja pullot voivat pullistua kuvailemallasi tavalla. Lisäsimme reseptiin tarkennuksen, että korkit kannattaa sulkea löyhästi.
- Jeebuz6 vuotta sittenLol. Taitaa tulla vahvaa simaa. Kauniit muovipullot on paisunu lauantaimakkaran näköisiks pötköiks. No, ei mua haittaa, ei tätä lapselle ois tarjottu muutenkaan.
- K-Kuluttajapalvelu6 vuotta sittenLeipuri hiiva, kiitos huomiostasi. Vinkissä on ollut tosiaan liian suuri kuivahiivan määrä. Välitän palautteesi eteenpäin.
- Leipuri Hiiva6 vuotta sittenMiksi kuivahiivaa käsketään laittaa nelinkertainen määrä tuorehiivaan verrattuna? Leivonnassahan kuivahiivaa laitetaan juuri päinvastoin paljon vähemmän kuin tuorehiivaa? Olen juuri tehnyt 8 litran satsin teelusikallisella kuivahiivaa ja se kuohuu jo nyt, oltuaan vasta puoli vuorokautta ämpärissä. Pullotin sen tässä vaiheessa ja painetta on jo nyt ihan reilusti pulloissa. Taitaa tulla oikein kunnon kuohujuomaa... Harmittaa, kun tein ohjeen mukaan ajattelematta asiaa ennen kuin oli liian myöhäistä! Mutta korjatkaa ohjeeseen vähemmäksi se kuivahiivan määrä, niin onnistuu tämä soman teko toisella kertaa!