Lappi ja Kainuu

Lappi ja Kainuu

Päivitetty 7.9.2018

Leipäjuusto, kampanisu, ruislimppu ja rönttönen. Lappilaiset ja kainuulaiset herkuttelevat luonnonantimilla, leivonnaisilla ja marjoilla.

Lapissa ja Kainuussa eletään sesonkien mukaan

Maakuntien parhaat lappi ja kainuu

Poroa perinteisesti

Lappilainen ruokakulttuuri nojaa perinteeseen ja sitä sävyttävät vahvasti vuodenajat ja luonnonantimet. Poro on tunnetuin lappilainen raaka-aine, ja poronkäristys on ruokalaji, jota koko kansa rakastaa. Kasvissyöjän käristys syntyy Härkiksestä ja molempien versioiden lisäkkeenä maistuvat puikulamuussi ja puolukat. Poro sujahtaa myös trendiruokiin, kokeile vaikka poropitaa tai suppilovahvero-poropizzaa. Ennen vanhaan poron lihaa säilöttiin kuivaamalla ja edelleen kuivalihan valmistus on arvostettu taito Lapissa. 

Lapin leipäjuustoa ja muita herkkuja

Muita tunnettuja lappilaisia herkkuja ovat mm. kampanisu ja ohrarieska sekä paistettu Lapin leipäjuusto, joka nautitaan lappilaisittain hillojen, Kainuussa lakkojen kera. Leipäjuuston voi valmistaa helposti itsekin. Lapissa on aina käytetty paljon myös kalaa, naurista ja metsän marjoja. Kokeile vaikkapa mehevää suolakuoressa kokonaisena kypsennettyä kirjolohta, uuninauriita ja marjoja kuuman kinuskikastikkeen kanssa. Lohikaloihin kuuluva nieriä, lappilaisittain rautu kuuluu myös maakuntaherkkuihin.

Ruislimppua Kainuusta

Kainuu tunnetaan ennen kaikkea leivistään ja marjoistaan. Tyypillisiä kainuulaisia leipiä ovat hapan ruislimppu ja ohrasta leivottu paksukuorinen nyrkkirieska. EU:n maantieteellisen suojan saanut Kainuun Rönttönen on kuhmolainen erikoisuus, jossa ruiskuoren sisältä löytyy imellettyä, puolukkasurvoksella viimeisteltyä perunasosetta. Mustikkarönttöset syntyvät samalla tavalla. Muita kainuulaisia leivonnaiserikoisuuksia ovat avomalliset kukot sekä teokset.

Herkkuruokaa luonnonantimista

Kainuussa on aina hyödynnetty paljon marjoja, riistaa ja kalaa. Kainuun kalakeitto viimeistellään leipä- ja leipäjuustokuutioilla. Tervaperinne elää myös edelleen maakunnassa ja siitä valmistetaan mm. konvehteja, leipää ja siirappia. Tervajäätelö mansikkatortun kanssa on kainuulaishenkinen jälkiruoka. Kainuusta löytyy myös yksi Euroopan suurimmista nokkosviljelmistä – nokkospestoa voi tarjoilla esimerkiksi kalan tai pastan kanssa.

Läs artikeln på svenska här >>