Maakuntien parhaat: Lappi

Maakuntien parhaat: Lappi

Julkaistu 28.5.2018

Päivitimme perinneruoat Suomi 100 -juhlavuoden iloksi. Poronkäristyksen vegeversio tehdään härkäpapuvalmisteesta eli Härkiksestä ja tarjoillaan perinteisten lisäkkeiden kanssa.

Lappilainen luonto ja vuodenkierto näkyvät maakunnan ruokaperinteissä. Tunturivesistä on saatu kalaa, metsistä riistaa ja marjoja, pelloilta ohraa, naurista ja puikulaperunaa.

Härkistä ja puikulapottuja

Myös porotaloudella on Lapissa pitkät perinteet. Erilaiset pororuoat ovatkin pohjoisen ruokakulttuurin perusta. Niitä valmistetaan edelleen vanhojen reseptien mukaan, mutta myös uusille versioille on paikkansa varsinkin modernien ravintoloiden ruokalistoilla. Perinteinen kuivalihavelli keitetään kuivatusta poronlihasta, perunoista ja ohrasuurimoista.

Tunnetuin lappilainen ruoka, poronkäristys, sai alkunsa olosuhteiden sanelemana, kun jäätyneestä poronlihasta vuoltiin ohuita, nopeasti kypsyviä viipaleita pannun pohjalle.

Perinteinen poronkäristys paistetaan poron rasvassa, voissa tai silavassa. Mausteeksi riittää mustapippuri ja suola. Joukkoon pilkotaan usein sipulia ja mukaan voi lisätä katajanmarjaa. Haudutusliemenä toimii olut tai vesi – kuten ruokajuomanakin. Parhaimmat ja monien mielestä ainoat oikeat lisäkkeet ovat puikulaperunoista tehty pottuvoi ja marjoista kuten puolukasta tai hillasta valmistettu survos.

3 lappilaista perinneruokaa

Loimulohi Loimulohi on nuotion tai takkatulen lähellä miedolla lämmöllä kypsen nettyä kalaa. Fileet kiinnitetään laudanpätkään puutapeilla.

Leipäjuusto Leipäjuustoon olennainen osa lappilaista kahvi- ja jälkiruokapöytää. Se tarjotaan usein uunissa paistettuna kerman ja hillan kanssa. Leipäjuustoa voi myös palastella kahvin joukkoon.

Ohrarieska Ohrarieska on perinteinen lappilainen leipä. Ohueksi leivotut rieskat paistetaan hyvin kuumassa uunissa ja tarjotaan vielä hieman lämpiminä voin kanssa.