Maakuntien parhaat: Pohjanmaa

Maakuntien parhaat: Pohjanmaa

Julkaistu 28.5.2018

Pohjanmaa jaetaan kolmeen ruokatalousalueeseen, Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaahan. Perinteisesti maakunta on tunnettu maitomaakuntana ja ruotsinkielinen rannikko tomaatti- ja kurkkuviljelmistään. Pohjois-Pohjanmaan vaaroilla ja tuntureilla nautitaan lakoista ja poronlihasta.

Superfoodia piikkipensaista

Yksi rannikon tunnusomaisimmista herkuista on kirpeä kirkkaan oranssi tyrnimarja. Kivisten merenrantojen kasvista valmistetaan mm. mehuja, hilloja ja hyytelöitä. C-vitamiinipommi maustaa myös pannacotat ja kiisselit, lisäksi sillä saa uudenlaista twistiä englantilaisten rakastamaan trifleen. Tyrnin lisäksi rannikolla kasvaa mesimarjaa ja soilla sekä rämeillä lakkoja ja karpaloita.

Maakunta on tunnettu makkaroistaan ja entisaikaan syksyisin valmistettiin verimakkaroita ja keväisin ohrasta tehtyjä ryynimakkaroita. Jälkimmäiset maustettiin usein rusinoilla, joita Pohjanmaalla on muutenkin käytetty paljon esimerkiksi klimppisopan ja piimävellin mausteena. Pohjois-Pohjanmaalla on syöty muuta maakuntaa enemmän riistaeläimiä, kuten jänistä, poroa ja metsälintuja.

Maistuisiko leipäjuusto?

Ympäri Suomen tunnettu leipäjuusto on alun perin pohjanmaalaista alkuperää. Leipäjuustolle tunnusomaiset ruskeat pilkut syntyvät paistamisen aikana ja sitä tavattiin nauttia kahvin kanssa. Nykyään leipäjuusto tarjotaan usein kerman ja lakkahillon kanssa, mutta se sopii hyvin myös lämpimiin ruokiin ja jopa pizzaan. Leipäjuuston lisäksi Pohjanmaalla on valmistettu makeaa juhannusjuustoa, jota tosin enää tapaa harvoin sen työlään valmistustavan takia. Myös juustokeittona tunnettua ruokalajia valmistettiin muinoin juurikin juhannuksen tienoilla karjan päästyä laitumille. Legenda kertoo nuorten miesten kierrelleen maataloja etsien makeimman juhannusjuuston keittäjää vaimokseen.

Pitoja pohoojalaisittain

Pohjanmaalla pidot ovat olleet merkittäviä juhlia perheelle ja koko kylälle. Tärkeimmät pidot olivat häät ja hautajaiset, joita juhlittiin yleensä kahden päivän ajan. Ruoan valmisti pitokokki yhdessä kahvikokin, kahvereiden ja kenkäreiden kanssa. Pitojen ruokapöydät notkuivat erilaisia kalaruokia, varsinkin silakasta ja lohesta valmistettuja, mutta myös nahkiaiset ja ravut olivat suosittuja. Perinteisistä ruokalajeista rosolli, leipäjuusto, erilaiset laatikot eli loorat ja paikalliset leivät pitävät yhä edelleen pintansa pitopöytien suosikkiruokina.

3 pohjanmaalaista ruokalajia

Piimävelli
Riisistä, rusinoista ja piimästä valmistettu jälkiruoka syödään klimppien tai leipäjuuston kanssa.

Mutti
Ohrajauhoista ja vedestä valmistettu kokkareinen herkku nautitaan voin kanssa.

Pöysti
Karjalanpaistia muistuttava liharuoka tarjotaan keitettyjen perunoiden ja laatikoiden kanssa.