Lihapullat muuntuvat moneksi

Lihapullat muuntuvat moneksi

Päivitetty 20.4.2023

Harva ruokalaji herättää yhtä paljon muistoja ja tunteita, kuin lihapullat. Teetkö sinä lihapullataikinan mummon perinnereseptillä, vai kokeiletko joka kerta jotain uutta? Hyvästä lihapullataikinasta syntyy myös mureke, tai vaikkapa hyvä jauhelihapihvi. 

Lihapullat ovat simppeli, ja varmasti jokaiselta onnistuva ruoka. Jauhettua lihaa, mausteita ja lisukkeita vaihtelemalla saat herkkuja niin arkipäivän ateriaan kuin juhlapöytäänkin! Kunhan löydät mieleisesi reseptin, jossa raaka-aineiden suhteet ja maku on kohdallaan, sitä on helppo muokata oman mielikuvituksen mukaan! Tulisiko tästä helposta lihapullataikinan ohjeestamme juuri sinun luottoreseptisi?

Lihapullataikinan monet variaatiot

Jos tavalliset lihapullat alkavat kyllästyttää, niihin saa helposti vaihtelua heittämällä taikinan joukkoon esimerkiksi fetaa tai yrttejä. Koko ruoka valmistuu näppärästi kerralla, kun kokoat pyöritellyt pullat pellin sijaan vuokaan pilkottujen kasvisten päälle - eikä tiskiäkään kerry niin paljon! Aasialainen makutwisti saadaan aikaan sekoittamalla taikinaan chiliä tai valmista maustetahnaa ja korianteria. 

Lihapullataikina muuntuu murekkeeksi muotoilemalla se leivinpaperille tai muotoiltuun uunivuokaan. Helpot jauhelihapihvit ovat takuuvarma koko perheen suosikki, joka kauhotaan suosikkilisukkeen kera mutisematta lautaselta suuhun!

Näin onnistut lihapullataikinassa: parhaat niksit

  • Rasva antaa lihapulliin makua ja rakennetta, mutta sitä ei saa olla liikaa. Keskirasvainen (n. 15 %) jauheliha sopii pulliin parhaiten.
  • Korppujauho ei ole vain jatkeaine lihalle, vaan se tuo rakenteeseen pehmeyttä ja kuohkeutta. Mitä vähemmän korppujauhoa on, sitä napakampia pullista tulee.
  • Raaka sipuli ei maistu, ellet ole todellinen sipulin ystävä - käytä siis sipulit pannulla kuullottumassa ennen taikinaan lisäämistä!
  • Kylmä taikina on helpommin muotoiltavissa, laita siis taikina hetkeksi vetäytymään jääkaappin vaivauksen jälkeen.
  • Taikinan tarttuminen käsiin on inhottavaa. Kostuta kämmenet vedellä tai sipaise niihin öljyä välttääksesi tämän - samalla pullista tulee kauniin pyöreitä!
  • Pieni määrä pullia kypsyy pannulla, mutta suurempi satsi on helpompi laittaa uuniin. Älä lataa pannullekaan liian suurta määrää pullia kerralla, jottei pannu jäähdy ja saat tasaisen ruskistuneen värin kaikkiin pulliin.