Rakkaimmat karjalanpaistireseptit

Rakkaimmat karjalanpaistireseptit

Päivitetty 8.8.2018

Perinteinen pitkään haudutettu, ihanan murea karjalanpaisti on suomalaisten kestosuosikki. Se maistuu suussasulavalta niin mummon perintöreseptillä tehtynä, kuin hieman tuunattunakin.

Alun perin paistiksi, sekä tarkemmin ruukku- tai uunipaistiksi, kutsuttu karjalainen perinneruoka sai Karjala-etuliitteen sotien jälkeen. Karjalanpaisti levisi hiljalleen koko maahan evakkojen matkassa.

Salaisuutena pitkä haudutus

Karjalanpaisti on pataruokakauden kiistaton ruhtinas, ja lämmittää etenkin talvisen liikuntahetken päätteeksi. Ennen vanhaan karjalanpaisti saikin muhia kypsäksi rauhassa sillä aikaa, kun perhe oli peltotöissä tai muissa arjen askareissa. Resepteissä karjalanpaistia neuvotaan kypsentämään 2-3 tuntia, mutta matalammalla lämmöllä voit jättää sen uuniin useammaksikin tunniksi, tai vaikka koko yöksi.

Karjalainen perinneruoka levisi sotien jälkeen koko maahan evakkojen mukana. Alkujaan karjalanpaisti on valmistettu ainoastaan sianlihasta. Juhlahetkinä paistiin saatettiin käyttää erilaisia lihoja; kuten sian-, naudan- ja lampaanlihaa sekä sisäelimiä. Myös luuta piti olla mukana antamassa makua. Vaikka paistiin voikin lisätä juureksia oman makunsa mukaan, usein vanhan kansan mielestä pippuri on ainoa karjalanpaistiin sopiva kasvis.

Tuunaten vai isomummon tyyliin?

Perinteisen karjalanpaistin lisäksi karjalanpaistilihat taipuvat moneen. Pekonisen karjalanpaistin maustavat upean tirisevät pekoninpalat. Satokauden juhlapöydän kuningattareksi katetaan omenainen lihapata karjalanpaistilihoista, ja unkarilaisten makujen maailmaan sukelletaan karjalanpaistilihoista tehdyn gulassipadan myötä.