Maakuntien parhaat: Pohjois-Karjala
Julkaistu 28.5.2018Päivitimme perinneruoat Suomi 100 -juhlavuoden iloksi. Karjalanpiirakasta inspiraationsa saanut piirakka täytetään nyt lohella.
Karjalanpiirakka
Karjalan evakoiden mukana tullut perinneleivonnainen on vuosien saatossa valloittanut koko Suomen. 100-vuotiaan Suomen kunniaksi järjestetyssä kansallisruokaäänestyksessä rakastettu karjalanpiirakka sai kolmannen sijan. Toiseksi suomalaiset valitsivat toisen karjalaisen herkun, karjalanpaistin, ja voiton vei ruisleipä.
Karjalanpiirakka on alkujaan Pohjois-Karjalasta, ja siellä leivonnainen tunnetaan myös nimillä kalitta ja sipanniekku. Piirakassa on ohut ruiskuori, jonka sisällä on riisipuurosta, ohraryynipuurosta tai perunasoseesta tehty täyte. Karjalanpiirakka rekisteröitiin Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi helmikuussa 2003.
Tavallisesti karjalanpiirakat nautitaan voin tai munavoin kanssa. Usein piirakoita nähdään myös tarjottavan graavilohen, tillin ja sitruunan kanssa.
Erilaiset piirakat ovat vahvasti osana karjalaista ruokaperinnettä ja karjalaiset ovatkin ylpeitä piirakoistaan. Muita perinnepiiraita ovat muun muassa sulhaspiirakat, keitinpiiraat, kukkopiirakat ja pyöröt.
3 karjalaista herkkua
Karjalanpaisti
Karjalassa paikalliset kutsuivat liharuokaa muun muassa uunpaistiksi ja lihapotiksi. Juhlavampaan pataan lisättiin useita lihalajeja, kuten nautaa ja lammasta, sekä joskus myös sisäelimiä.
Sultsina
Sultsinan kuori tehdään samasta taikinasta kuin karjalanpiirakat. Perinteisesti kuori kypsytettiin erikseen hiilloksella tai uunin arinalla ja täyte lisättiin vasta ruokapöydässä.
Vatruska
Leivonnainen on erilainen eri puolilla Karjalaa. Pohjoisessa vatruskat ovat usein makeita, etelässä taas suolaisia. Vatruskat tarjotaan ruokien lisukkeina leivän tapaan tai kahvileipinä.