K-Plussan säännöt ja tietosuojaseloste päivittyvät 1.11.2022. Lue lisää täältä.
Rosolli kuuluu jouluun

Rosolli kuuluu jouluun

Rosolli kuuluu perinteiseen joulupöytään. Herkullinen ja raikas juuressalaatti syntyy keitetystä porkkanasta, perunasta ja punajuuresta sekä sipulista ja maustekurkuista. Halutessaan mukaan voi lisätä myös omenaa tai silliä. Rosollin kastike tehdään kermasta, kermaviilistä, ranskankermasta tai turkkilaisesta jogurtista.

Rosolli syntyy helposti

Keitä kaikki juurekset kypsiksi kuorineen. Punajuuret kannattaa keittää omassa kattilassaan, jotta ne eivät värjää perunoita ja porkkanoita. Valuta ja jäähdytä juurekset ja muista jättää punajuurten keitinlientä hieman talteen. Kuori juurekset ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Mikäli mieleesi on rosolli ilman perunaa, lisää tilalle perunaa vastaavaa määrä muita juureksia. Uunirosolli taas valmistuu kypsentämällä kuutioidut juurekset uunin lämmössä. Helppo rosolli syntyy käyttämällä valmiiksi viipaloituja Pirkan punajuuri- ja maustekurkkukuutioita. 

Hienonna lopuksi kuorittu sipuli tai omena ja kuutioi maustekurkut. Sekoita lopuksi ainekset keskenään tai asettele ne raaka-aine kerrallaan kerroksittain tai sektoreittain tarjoiluastiaan.

Rosollin kastike saa värinsä punajuuriliemestä

Rosollin kastikkeena tarjotaan perinteisesti punajuuren keitinliemellä värjättyä kermavaahtoa, mutta kastike syntyy myös kermaviilistä. Rosollivaahto voidaan korvata myös turkkilaisen jogurtin ja ranskankerman seoksella. Smetana on myös oiva rosollin kastike, jonka voi värjätä punajuuren keitinliemellä. Kermakastike tai muu kastike kuuluu rosollille kuin punainen nenä Petteri Punakuonon päähän.  

Resepti: Rosollin kastike

Uutta makua rosolliin

Haluatko joulupöytään uusia maukuja? Erilainen rosolli saa makunsa mausteliemestä ja kermaviilistä. Raikas rosolliannos viimeistellään vielä tillisillillä. Pikkelöity rosolli saa herkullista makua maustetusta etikkaliemestä ja raaka-aineet pysyvät rapsakkaina. Rosollin kastike sekoitetaan turkkilaisesta jogurtista ja ranskankermasta.

Ohjeet muihin joulun herkkusalaatteihin löydät K-Ruoka.fi:n reseptihausta.

Rosollin ainekset kätevästi myös verkkokaupasta!