Lohen fileointiluokitukset A:sta D:hen
Julkaistu 30.8.2024Mitä ihmettä tarkoittavat A- ja D-leikkuu? Kalatiskillä voi helposti mennä sormi suuhun lohen fileointiluokitusten kanssa. Tämän jutun luettuasi eri leikkuutavat ovat hallussa hetkessä!
Neljä erilaista leikkausastetta
Lohi- ja kirjolohifileet luokitellaan pääasiassa neljään erilaiseen leikkausasteeseen fileen viimeistelyn perusteella. A-filee on kaikkein vähiten käsitelty perusfilee ja D-filee pisimmälle viimeistelty.
Hintavertailu on helppoa
Yhtenäiset leikkausasteet ja -määritykset helpottavat myös hintavertailua eri kalojen ja fileiden välillä. Jos lohifileestä ei ole poistettu vatsarasvaa ja evää, vaikuttaa se oleellisesti kalan painoon ja hintaan.
Ruodoton filee on kalatiskin suosikki
Ruodottomiksi käsitellyt, C- ja D-leikatut fileet ovat uiskennelleet ruokakauppojen palvelutiskien suosituimmiksi fileiksi. Ne ovatkin vaivattomin vaihtoehto ja sopivat erityisen hyvin kiireisille kokkaajille.
Erilaisista leikkaustavoista huolimatta kaikki fileet sopivat ruoanlaittoon yhtä hyvin. Lähinnä eroa syntyy ruoanlaiton nopeudessa ja helppoudessa. Pitkälle käsitelty filee helpottaa kotikokin työtä, kun taas esimerkiksi filee ruodollisella A-leikkausasteella vaatii hieman enemmän käsityötä kotona.
Fileointiluokitukset A:sta D:hen
A-leikkaus
Kalasta on poistettu kidusluu sekä selkä- ja kylkiruodot.
Loistava raaka-aine perusruoanlaittoon.
Sopii uunikalaksi, medaljonkeihin, pannulla paistamiseen sekä esimerkiksi loimulohen valmistukseen.
Pienellä harjoittelulla fileestä voi poistaa ruodot ja sen voi käsitellä mieleisekseen.
B-leikkaus
A-leikkuun lisäksi fileestä on poistettu kaikki evät ja eväruodot sekä osittain vatsarasva.
Myös B-leikattu filee on hyvä raaka-aine perusruoanlaittoon.
C-leikkaus
B-leikkuun lisäksi vatsarasvat poistettu.
Kalan pystyruodot on poistettu koneellisesti 98–100-prosenttisesti.
Koska pystyruodot on poistettu, C-leikattu filee sopii hyvin myös lapsiperheille tai käyttäjille, joita ruodot haittaavat.
Käyttövalmis file mm. graavaukseen.
D-leikkaus
C-leikkuun lisäksi kaikki selkä- ja vatsarasvat sekä pyrstöpala poistettu.
Soveltuu kaikkeen ruoanlaittoon.
Fileoi lohi itse
Katso videolta, miten fileoit kokonaisen lohen tai kirjolohen helposti ja nopeasti. Hyvän tekniikan ja oikeiden työvälineiden avulla tämäkin homma on helppoa!