Näin grillaat lohta

Näin grillaat lohta

Päivitetty 4.4.2023

Lohi on monen suosikkigrillattava, ja se muuntuu moneen makuun erilaisilla marinadeilla ja kastikkeilla. Mutta miten lohen saa grillattua ihanan meheväksi ja maukkaaksi ilman, että se menee ylikypsäksi? Me kerromme!

Älä grillaa ylikypsäksi!

Tärkeintä lohen grillauksessa on olla tarkkana, ettei kala pääse kypsymään liikaa, vaan säilyy pehmeänä ja mehevänä. Kirjolohi- ja lohifileen grillaamiseen paras lämpötila on 170-180 astetta.

Mikäli käytössäsi on sisälämpömittari, käytä sitä apuna! Täydellisen lohen lämpötilana pidetään usein 42 astetta ja 40-50 asteinen lohi onkin kypsää sisältä, mutta edelleen mehevää.

Hajoaako kala? Ota folio avuksi!

Varsinkin kokonainen lohifile hajoaa kypsyessään helposti, eikä kukaan halua onkia liukasta kalapalaa grillihiililtä.

  1. Taittele foliosta tukeva levy grillausalustaksi lohelle, sopiva paksuus on 2-3 kerrosta.
  2. Taita valmiin levyn reunoja ylöspäin - ne pitävät kalasta irtoavat nesteet pois grillistä.
  3. Nosta lohi levylle nahkapuoli alaspäin. Filettä ei tarvitse kääntää grillaamisen aikana.

Lohta ei aina tarvitse grillata kokonaisena, vaan voit leikata sen valmiiksi annospaloiksi myös ennen grillausta. Yhdestä fileestä saat paksuuden mukaan noin 6-8 palaa. Pienemmät palat ovat helpompia käsitellä, eivätkä ne hajoa yhtä helposti.

Lohivartaat 680 Kuvassa: Lohivartaat

Marinadista parasta makua

Hyvänmakuinen marinadi on grillatun lohenkin paras kaveri. Itsessään melko miedon makuinen lohi muuntuu monenlaiseksi erilaisilla marinadeilla, eikä sen grillaaminen ala kyllästyttää kovintakaan grillimaisteria.

Parhaat marinadit lohelle: