Rapsakka paprika tuo väriä ruokaan
Julkaistu 21.2.2024Paprika on monikäyttöinen C-vitamiinipommi, joka maistuu niin raakana kuin kypsennettynäkin tuoden makua mitä erilaisimpiin ruokiin. Kirkkaissa väreissä hehkuvat paprikat ovat myös aterian väriläiskiä. Paprikoista saat rousketta leivän päälle ja makua keittoihin.
Paprika on monipuolinen vihannes, josta on saatavilla on useita eri värejä, makuja ja muotoja. Erityisesti kypsä paprika on erinomainen C-vitamiinin, A-vitamiinin ja kuitujen lähde.
Onko paprika hedelmä?
Koska paprikalla on siemeniä ja ne tulevat kukkivista kasveista, ne ovat itse asiassa hedelmiä, eivät vihanneksia.
Mitä eroa on erivärisillä paprikoilla?
Paprikan lajike ja kypsyys määrittävät sen värin. Vihreät paprikat ovat raaimmillaan ja kypsyessä än ne yleensä vaihtavat väriä. Lopullinen väri voi olla keltainen, oranssi, punainen tai violetti. Liian aikaisin poimittu punainen tai keltainen paprika pysyy kuitenkin vihreänä. Koska vihreän paprikan kasvattamiseen on käytetty vähemmän resursseja, se on yleensä halvempaa kuin esimerkiksi keltaiset tai punaiset paprikat.
Maultaan vihreä paprika on kaikista vähiten makea ja sitä käytetäänkin usein pitkään haudutettavissa ruoissa, kuten pataruoissa.
Voiko paprikan siemenet syödä?
Paprikan siemenet ovat täysin vaarattomia nieltäväksi, mutta ne voivat lisätä ruokaan hieman kitkerää makua.
Pitääkö paprika laittaa jääkaappiin?
Voit säilyttää paprikan niin jääkaapin alaosassa kuin keittiön pöydälläkin. Jääkaappi on kuitenkin paprikalle hieman liian kylmä säilytyspaikka, joten se kannattaa mieluummin säilyttää huoneenlämmössä muovin sisällä. Muovi estää paprikan kuivumista.
Voiko ryppyistä paprikaa syödä?
Ryppyinen ja jo vähän kasaan painunut paprika on vielä ihan syötävää, vaikka sen koostumus ei olekaan enää rapea. Leikkaa se pieniin paloihin ja soseuta vaikka paprikatahnaksi. Jos paprikaan on jo tullut vetisiä kohtia, leikkaa ne pois ennen käyttöä.
Mitä kokata paprikasta?
Vihannespaprikat ovat hyvin monikäyttöisiä. Niitä voit käyttää sellaisenaan esimerkiksi salaateissa, leivän päällä, juustolautasella ja dippivihanneksena. Kypsennettynä paprika sopii niin kastikkeisiin, keittoihin, patoihin, wokkeihin kuin grilliinkin.