Kuvituskuva lantuista puutasolla.

Lantusta laatikon lisäksi monet muut ruoat

Päivitetty 7.10.2024

Moni tuntee lantun joulupöydän lanttulaatikosta, mutta lantusta valmistuu myös monia muita meheviä ruokia. Kirpeän maun lantulle antaa sen sisältämä sinappiöljy, mutta kypsyessään lantun maku makeutuu.

Juuresten moniottelija, lanttu, on monelle vähintään joululaatikoista tuttu juures. Maultaan lanttu muistuttaa kaalia, jonka mukaisesti se on nimetty monissa maissa. Raakana makua voi sen sisältämän sinappiöljyn takia sanoa kirpeäksi, mutta kypsyessään lantun maku makeutuu. Lantun paksun kuoren alla säilyvät monet vitamiinit, kuten C-vitamiini. Siitä saa myös useita kivennäis- ja hivenaineita sekä kuitua.

Lanttu säilyy parhaiten kylmässä, +2 - +6 asteessa. Lanttu on herkkä etyleenille, joten se kannattaa säilyttää erillään runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista, erityisesti hedelmistä ja kypsyvistä tomaateista.

Mihin lanttua voi käyttää?

Paahdetut uunijuurekset saavat lantusta herkullista aromia ja pataruokiin, raasteohukaisiin sekä juurespihveihin lanttu on myös erinomainen lisä. Lanttua voi syödä myös raakana: Tee silloin lisäkeraaste tai lanttutikkuja, jotka sopivat myös illanistujais- tai välipalanaposteltavaksi dippikastikkeen kera! Monipuolista lanttua käytetään paljon myös keittojuureksena liha- ja vihanneskeitoissa. Raakana siitä tehdään lisäkeraasteita. Lanttu paistuu niin pannulla kuin uunissa.

Parhaat reseptit lantusta

Lantut löydät K-kaupastasi

Löydä parhaat vinkit kasvisten hyödyntämiseen ruoanlaitossa