
Perinteinen peruna on parhainta herkkua
Päivitetty 29.11.2024Peruna on edullinen perusraaka-aine, joka kuuluu lähes jokaiseen suomalaiseen ruokapöytään niin arkena kuin juhlana – eikä ihme! Kotimaisesta perunasta syntyy lukemattomia herkullisia ruokia ja sitä on saatavilla edullisesti lähiruokana ympäri vuoden. On siis monta syytä syödä perunaa!
Mitä peruna sisältää?
Kivennäis- ja hivenaineista perunoissa on erityisesti kaliumia. Perunan sisältämiä hiilihydraatteja ei tarvitse vältellä, koska päivittäisestä energian saannista iso osa saa olla peräisin hiilihydraateista.
Miten säilyttää perunat?
Perunat säilyvät parhaiten kuivassa ja ilmavassa valolta suojatussa tilassa + 3 ‒ 6 asteessa. Harvalla enää kuitenkaan on perunakellaria käytössä, joten perunat voi säilyttää esimerkiksi paperipussissa jääkaapin vihanneslokerossa. Jos perunoita säilytetään liian kylmässä, ne alkavat kehittämään nopeammin tärkkelystä ja tästä syystä imeltyvät. Liian lämpimässä perunat voivat alkaa pehmentymään, kuivumaan ja lopulta itämään. Valoisassa peruna alkaa vihertymään ja muodostamaan esimerkiksi solaniinia ja kakoniinia, jotka ovat suurissa määrissä myrkyllisiä. Kannattaa siis välttää vihreitä perunoita! Myös pehmeät ja ryppyiset perunat voi jättää käyttämättä.
Onko perunoita pakko kuoria?
Perunoita ei tarvitse kuoria! Perunoiden hyvä pesu ja harjaus ennen valmistamista riittää. Varsinkin varhaisperunoissa kuori on todella ohut ja sopii hyvin syötäväksi. Talviperunoissa puolestaan on paksumpi kuori, mutta senkin voi huoletta syödä, jos haluaa. Perunaa kuoriessa helposti menettää kuorien mukana perunan parhaimmat ravintoaineet. Jos perunat haluaa kuoria, kuoret voi hyötykäyttää esimerkiksi ihanan rapsakoihin perunankuorisipseihin!
Miten valita oikea perunalajike?
Kuhunkin ruokalajiin on hyvä valita juuri oikeanlainen perunalajike. Pirkka perunat onkin pakattu käyttötarkoituksen mukaisesti tietyn värisiin pusseihin, jolloin oikeanlainen perunalajike on helppo valita!
Mitä tehdä perunasta?
Peruna taipuu lähes kaikkeen ruoanlaitossa ja se onkin monen suomalaisen arkiruoan perusta. Perinteisesti perunaa käytetään keitettynä tai muusina lisukeruokana kastikkeiden kanssa tai sitä lisätään moniin keittoihin ruokaistamaan ateriaa. Peruna eri muodossa sopii hyvin myös salaatteihin ja perunasalaatti on monen juhlapöydässä vappuna ja uutenavuotena!
Kaksi nopeaa ruokaa perunasta
Perunasta saa kokattua monta klassikkoruokaa, jotka maistuvat vauvasta vaariin! Katso videolta, miten valmistetaan herkullinen lihaperunasoselaatikko, ja tsekkaa myös salainen vinkki edellisenä päivänä keitettyjen perunoiden hyödyntämiseen.