Uutta pottua suoraan ämpäristä
Tiesitkö, että perunat voi kasvattaa myös ämpärissä! Se onnistuu ilman suurta vaivaa, eikä halla pääse pilaamaan satoa. Ensimmäiset uudet perunat ovat valmiita pöytään keskikesällä.
Perunan viljelyyn ei välttämättä tarvita kasvimaata. Perunoita voi kasvattaa myös ämpärissä tai isossa ruukussa esimerkiksi parvekkeella tai terassilla.
Kannattaa kokeilla, sillä ämpärikasvatus tuottaa syötävän kokoisia pottuja parissa kuukaudessa. Ja mikä kätevintä, ämpäriä voi siirrellä sinne, missä valoa ja lämpöä riittää. Halla ei vie satoa, kun perunaämpärin siirtää yöpakkasten ajaksi sisälle turvaan.
– Perunoiden lisäksi ämpärissä voi kasvattaa myös tomaattia, sanoo asiantuntija Jyri Uimonen Puutarhaliitosta.
Ämpäriin voi siirtää myös raparperinalkuja, joskin monivuotisen kasvin talvehtiminen voi olla hankalaa.
– Jos saavi on riittävän iso, raparperin talvehtimista voi kokeilla esimerkiksi kylmäkellarissa nollassa asteessa. Kasvu ei saa päästä käynnistymään keskellä talvea.
Ämpäri, multaa ja siemenperunat
Ämpärin tai saavin tilavuuden pitää olla viljelykäytössä vähintään 10 litraa. Pohjalle kairataan reikiä, etteivät potut tukehdu märkyyteen. Ämpärikasvatukseen kelpaa hyvin jo valmiiksi rikkinäinen sanko, jonka raoista liika vesi valuu pois.
Puutarhamyymälöistä löytyy ämpärikasvatukseen varta vasten suunniteltuja kokonaisuuksia, joissa on päällysruukku ja ulos nostettava sisäruukku pottujen keräämistä varten. Tavallisella muovisangollakin pärjää hyvin.
Kaikki perunat, myös kaupan ruokaperunat, sopivat ämpärikasvatukseen. Keväisin kannattaa ostaa siemenperunoiksi puutarhamyymälästä aikaista lajiketta, kuten Timoa tai Siikliä.
Ruokakaupassa keväällä myytävät perunat ovat myöhäistä lajiketta, joten sato ei välttämättä ehdi juhannukseksi. Kaupan perunat kannattaa idättää ennen istutusta sadon jouduttamiseksi. Mitä enemmän ituja, sen parempi. Tosin ilman idätystäkin perunat kyllä kasvavat aikanaan.
Mullaksi sopii parhaiten kasvuturve tai turpeensekainen puutarhamulta. Turve on herkkä kuivumaan, mutta sen seasta nousevat pienellä pyyhkäisyllä puhtaat perunat.
Valmiit perunat nostetaan mullasta vasta, kun ne syödään, sillä mullassa ne säilyvät parhaiten. Eikä ämpärisatoa kannata jättää yhteen kattilalliseen. Kun juhannuksen pottusatsi on korjattu, on aika istuttaa syysperunat.
Näin onnistuu perunan kasvatus ämpärissä
- Idätä siemenperunoita pitämällä perunoita pari viikkoa sisätiloissa valoisassa paikassa, kunnes idut ovat noin sentin mittaisia. Valo vahvistaa ituja, eivätkä ne katkea istutettaessa. Suihkuttele idätettäviä mukuloita välillä.
- Tee ämpärin pohjaan reikiä, jotta liika kasteluvesi pääsee valumaan pois.
- Salaojita ämpäri laittamalla astian pohjalle kerros soraa. Lisää 20 senttimetriä multaa.
- Laita pari perunaa mullan pinnalle ja peitä 10 senttimetrin multakerroksella. Kastele multa kosteaksi.
- Huolehdi, että viljelmä ei kuivu. Lannoitetta ei tarvita, jos multa on uutta ja suoraan pussista. Jos kaivat mullan pihalta, voi olla fiksua käyttää lannoitetta. Vältä kuitenkin runsastyppistä lannoitetta, joka kannustaa perunaa kasvattamaan vartta.
- Siirrä ämpäri valoisaan ja lämpimään paikkaan viimeistään, kun ensimmäiset taimet nousevat. Yöpakkasia potut eivät kestä, joten ota ämpäri hallanvaaran aikaan sisälle.
- Lisää multaa, kun varret ovat kasvaneet noin 10-senttisiksi. Riittää että vain latvat jäävät näkyviin. Toista multaus aina, kun varret ovat kasvaneet uudet 10 senttimetriä, kunnes astia on täynnä. Näin estät perunoiden vihertymisen.
- Kun pari kuukautta on kulunut, voit korjata sadon. Käännä ämpäri ja nouki potut suoraan pataan. Voit myös korjata sadon varsi kerrallaan.
Innostuitko kotipuutarhan laajentamisesta? Lue myös, mitä kaikkea voit kasvattaa pienessäkin kasvihuoneessa.