Sormiruokailu – näin vauva oppii ruoasta turvallisesti

Sormiruokailu – näin vauva oppii ruoasta turvallisesti

Päivitetty 24.2.2020

Sormiruokailusta on lukuisia etuja vauvalle. Vastasimme kysymyksiin, jotka vanhempia mietityttävät.

Mitä sormiruokailu on?

Lapsentahtinen sormiruokailu tarkoittaa sitä, että vauva syö itse sormin tai myöhemmin lusikalla, eli vanhempi ei syötä vauvaa. Tällöin vauva saa syödä omaan tahtiin ja sen verran ruokaa kuin itse haluaa. Englanniksi puhutaan BLW-menetelmästä, joka on lyhennetty sanoista baby led weaning.

Sormiruokailun avuksi on kirjoitettu useita hyviä kirjoja, kuten Simppeliä sormiruokailua, Samasta padasta – huippuhyvää kotiruokaa vauvalle ja itsellesi, Naperosta nautiskelijaksi sekä Minä syön itse. Näistä jokin kannattaa lukea ennen hommaan ryhtymistä. Vertaistukea voi hakea Facebookin sormiruokailuryhmistä.

Miksi sormiruokailu kannattaa?

Sormiruokailussa on monia konkreettisia etuja vauvalle, mutta kaiken lähtökohta on isompi ajatus: vauva pääsee varhain osaksi perheen yhteisiä ruokahetkiä ja hänen oikeuttaan määrätä omasta ruokailustaan arvostetaan yhtä lailla kuin kenen tahansa.

Sormiruokaillessa vauva pääsee iloitsemaan ruoan tutkimisesta kaikin aistein. Sormiruoka voi myös maistua paremmin kuin soseet, ja tarjolla oleva ruokavalikoima on monipuolisempi. Lisäksi vanhemmat voivat keskittyä paremmin omaan ateriaansa, kun vauvaa ei tarvitse syöttää.

Sormiruokailu kehittää vauvan suun motoriikkaa nopeammin kuin soseiden syöminen. Myös neuvola kannustaa sormiruokailuun.

Mikä on oikea aika aloittaa?

Vauva voi aloittaa sormiruokailun heti ensimmäisistä maistiaisista alkaen. Sormiruokailun voi yhtä lailla aloittaa vasta soseisiin tutustumisen jälkeen sitten, kun vanhemmista tuntuu sopivalta. Jos vauvalta kysyttäisiin, hän monesti haluaisi syödä itse heti, kun vanhemmat vain antavat.

Vauvalla on kuitenkin oltava tietyt valmiudet ennen sormiruokailun aloittamista. Hänen täytyy osata istua suorassa tai hieman etukenoon nojaten, jotta syömisasento on turvallinen. Vauvalle ei saa antaa ruokaa esimerkiksi sitterissä tai autokaukalossa. Valmius istua vaihtelee paljon, mutta yleensä riittävän tukeva istuma-asento löytyy 5-7 kuukauden iässä.

Käden ja suun koordinaation on myös toimittava sen verran taitavasti, että käsi löytää ruoan ja osaa viedä sen suuhun. Hampaat helpottavat syömistä, mutta eivät ole sormiruokailun edellytys.

sormiruokailu kuvitus

Millä aloittaa sormiruokailu?

Kätevimmät sormiruoat ovat pötkön mallisia: lihapullapötköön, kurkkutikkuun, puurorieskaan tai pehmeään parsakaalinnuppuun on helppo tarttua.

Sormiruoka voi kuitenkin olla mitä vain vauvan iän puolesta sopivaa ruokaa. Myös puuro, pata tai keitto ovat sormiruokaa, jos ruoka päätyy vauvan omin sormin suuhun. Kokeile vaikka helppoa lohikeittoa, josta erotat vauvan annoksen ennen liemikuution, suolan ja kerman lisäämistä. Myös pelkkä uunibataatti on monen vauvan herkkua.

Tärkeää on, että ruoka on riittävän pehmeää, sillä vauvan pitää saada hienonnettua palat imeskelemällä ja litistämällä niitä kielellä kitalakeen. Voit tehdä kitalakitestin ensin itse – onnistuuko litistäminen sinulta?

Saako sormiruokailijalle antaa soseita?

Saa antaa. Jos vauva tykkää syödä vaikka puuron syötettynä, voit toteuttaa toiveen. Sormiruokailu ja syöttäminen eivät sulje toisiaan pois. Fiksuinta on kuitenkin erottaa sormiruokailu ja syöttäminen eri aterioille. Sormiruokailevalle vauvalle ei siis kannata ujuttaa muuta ruokaa suuhun, sillä se voi sekoittaa pureskelua ja nielemistä ja olla vaarallista.

Voiko vauva tukehtua sormiruokaan?

Tutkimusten mukaan sormiruokailu on yhtä turvallista kuin soseiden syöminen. Sormiruokailua ei kannata lykätä jännityksen vuoksi, sillä tukehtuminen ruokaan on äärimmäisen harvinaista.

Söi vauva sormiruokaa tai soseita, vanhempien on syytä muistaa tämä: vauvaa ei koskaan jätetä syömään yksin, jotta tarpeen tullen voidaan toimia heti. Jos vauva alkaa kakoa tai suussa on liikaa ruokaa, vie käsi vauvan suun alle ja kehota häntä sylkäisemään. Vähitellen vauva oppii sylkemään vaikeat palat sujuvasti. Mikäli ruokapala pilkottaa suusta, voit vetää sen pois, mutta sormia ei kannata työntää vauvan suuhun, sillä saatat viedä palan lähemmäs henkitorvea. Selkäänkään ei kannata taputtaa, sillä vauva voi pelästyä ja vetää ruoan syvemmälle.

Kakominen kuulostaa alkuun pelottavalta, mutta todellisuudessa se on hyvä ja luonnollinen asia ja helpottaa pian vauvan harjoitellessa. Refleksi auttaa vauvaa sylkemään väärän mallisen ruoan.

Mitä sormiruokailu ei ole?

Sormiruokailu ei ole ”uskonto”, vaikka keskustelu sen ympärillä yltyy välillä innokkaaksi. Sormiruokailussa kannattaakin unohtaa ehdottomuus ja ajatus, että sormiruokailija voisi syödä vain sormiruokaa. Näin vaalit leppoisaa ruokatunnelmaa ja sormiruokailun perimmäistä ideaa: yhdessä syömisen iloa. Sormiruokailu ei myöskään ole siistiä. Pöydän alle kannattaa ostaa muovisuojus ja riisua vauva vaikka vaippasilteen. Kun jaksat sotkuja muutaman kuukauden, se palkitaan. Pieni sormiruokailija oppii nopeasti ja pääsette nauttimaan herkullisista aterioista yhdessä.

Sormiruokailijan kasvettua taitavaksi taaperoksi voitte jatkaa ruokaan tutustumista lasten makukoulun ideoilla. Lue lisää kasvisten värikoodauksesta ja kirpeisiin marjoihin tutustumisesta.