Maakuntien parhaat maut

Maakuntien parhaat maut

Julkaistu 2.5.2018

Maakuntien nimikkoherkut perustuvat yksinkertaisiin aineksiin. Siksi niitä on helppo yhdistää muihin makuihin. Tässä pari palaa makumatkalta provinsseihin!

Kotijuustoa Kymenlaaksosta

Maitoa, piimää ja kananmunia – näistä valmistuu Kymenlaakson erikoisherkku, kotijuusto. Perinteisesti kotijuusto on tehty vasikoiden poikimisen aikaan saadusta ternimaidosta, nykyään se valmistetaan useimmiten täysmaidosta ja piimästä.

Salonkikelpoinen herkku kuuluu edelleen juhlapöytään – kokeile sitä salaatissa, sellaisenaan tai marjahillon kanssa. Korvaa esimerkiksi raikkaan leipäjuustosalaatin juusto kymenlaaksolaisella kotijuustolla.

Mustamakkara Pirkanmaalta

Harva ruokalaji liittyy niin tiiviisti tiettyyn kaupunkiin kuin mustamakkara Tampereeseen. Kuitenkin verimakkara, samoin kuin muutkin veriruoat ovat hyvin tyypillisiä koko Länsi-Suomen ja Pirkanmaan alueelle.

Verestä, ohrasuurimoista ja silavasta suoleen valmistettu herkku nautitaan oikeaoppisesti puolukkahillon ja maidon kanssa – mutta miksei se kävisi brunssipöytään tai cocktail-tarjottimellekin.

Varsinais-Suomen saaristolaisleipä

Tumma ja mehevä saaristolaisleipä ei ole ollut hetken herkku. Perinteisesti piimää, jauhoja ja maltaita sekä siirappia sisältävän hapantaikinan valmistamiseen, paistoon ja imellyttämiseen on varattu kolme päivää.

Leipä on kuitenkin tämänkin vaivan arvoinen, sillä se säilyy pitkään mehevänä. Tämä on ollut tärkeää saaristossa, missä välimatkat ovat pitkiä ja kauppaan on päässyt harvoin.

Pirkka saaristolaisleivällä pääset samantien tämän maltaisen, tumman leivän makuun. Saaristolaisleipä maistuu paitsi ruoan osana tai kahvipöydässä, myös esimerkiksi salaatissa.