Maakuntien parhaat: Pohjois-Savo
Julkaistu 28.5.2018Esittelemme Suomi 100 juhlavuoden aikana kuukausittain uusia versioita maakuntaruoista. Savolaisten suuri ylpeyden aihe ja yksi Suomen rakastetuimmista perinneruoista on kalakukko.
Kalakukon tarina
Kukko-nimityksen alkuperästä on muutamia veikkauksia. Todennäköisesti se juontaa juurensa piirakan pulleasta, kukkuraisesta muodosta. Kalakukko sai Euroopan unionin Aito perinteinen tuote nimisuojauksen vuonna 2002.
Kalakukko täytetään perinteisesti muikuilla tai ahvenilla sekä rasvaisella siankyljellä ja täytteet kääräistään paksuun ruistaikinaan. Kuori paistetaan rapeaksi nopeasti kuumassa uunissa, minkä jälkeen kukko saa muhia miedommassa lämmössä useita tunteja.
Kukon voi nauttia joko lämpimänä tai kylmänä. Yleensä se tarjotaan voin kanssa siivuiksi leikattuna. Toinen tapa on leikata päältä kansi pois ja sitten leikata kuorta spiraalimaisesti kukon ympäri.
Kukosta on myös variaatioita. Patakukko valmistetaan pataan laittamalla taikinaa padan pohjalle ja kanneksi. Kukkonen taas on pieni versio kalakukosta. Muikkujen ja ahvenien ohella täytteenä käytetään lanttua tai lohta. Mustikkakukko eli rättänä maistuu jälkkärinä vaniljajäätelön kera.
Kalakukon uusi vuosimalli
Perinneruoilla saa myös leikkiä. Leivo kalakukko vaihteeksi trendikkään galette-piiraan muotoon. Herkullisen rapea kalakukko 2.0 saa täytteekseen perattuja muikkuja ja pekonia.
3 x savolainen herkku
Ruispuolukkapuuro
Kalakukon ja happaman ruisleivän ohella yksi tyypillisimmistä ruokalajeista on puolukoista ja rukiista keitetty puuro.
Muurinpohjaletut
Juhannusruokana tunnetut letut paistettiin aikoinaan muuri padan pohjalla. Perinteisesti niihin käytetään ohra ja vehnäjauhoja sekä täysmaitoa.
Tappaiskeitto
Ennen vanhaan syysteurastuksen aikaan keitettiin tappaiskeittoa, johon tuli eläimen verta, sisäelimiä, juureksia, jauhoja ja hieman lihaa.